Maturizarea precoce la fete

Maturizarea precoce la fete

Maturizarea precoce la fete

Maturizarea precoce la fete, cunoscută ca pubertatea precoce, poate avea implicații negative atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Din perspectiva fizică, poate conduce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi riscuri crescute de obezitate, diabet și chiar anumite tipuri de cancer. Din punct de vedere psihologic, maturizarea precoce poate expune fetele la stres și anxietate și le poate face vulnerabile la presiuni sociale și probleme de imagine de sine, deoarece se dezvoltă mai repede decât colegii lor. Aceste diferențe pot crea dificultăți în adaptarea socială și în dezvoltarea relațiilor sănătoase cu colegii.
 

Pentru fetele care se maturizează devreme, problemele psihologice sunt ingrijoratoare

În ultimii 50 de ani, cercetătorii știu că fetele care au menstruația mai devreme decât colegii lor sunt mai vulnerabile din punct de vedere psihologic în adolescență. Au probleme de sănătate mintală mai frecvente și mai severe, de la depresie la anxietate, tulburări de alimentație, delincvență, abuz de substanțe și eșecul sau abandonul școlii. Dar nu se știa aproape nimic despre cât durează aceste probleme.

Încurajarea independenței și maturității precoce a unei fete poate pune presiune nejustificată asupra ei, accelerând procesele de dezvoltare emoțională și socială într-un mod care nu este aliniat cu vârsta sa cronologică. Acest lucru poate duce la dificultăți de adaptare socială, deoarece fetele pot fi nevoite să se confrunte cu așteptări și situații pentru care nu sunt încă pregătite psihologic. De asemenea, poate afecta dezvoltarea unor abilități de coping adecvate și sănătoase, esențiale pentru gestionarea stresului și a provocărilor vieții. În plus, împovărarea cu responsabilități prea mari pentru vârsta lor reală poate limita oportunitățile de a trăi o copilărie normală și lipsită de griji.

Un nou studiu sugerează că problemele psihologice ar putea persista ani de zile.

Urmărind aproape 8.000 de fete de la adolescență până la sfârșitul de 20 de ani – mult mai mult decât au făcut-o alte studii – un cercetător de la Cornell spune că fetele care au menstruația mai devreme decât colegii sunt susceptibile de a experimenta depresie și comportament antisocial până la vârsta adultă. Studiul, „Vârsta la menarhe, depresie și comportament antisocial la vârsta adultă”, a fost publicat pe 26 decembrie 2017 în Pediatrie.

Vârsta medie la care majoritatea fetelor au menstruația este acum în jur de 12,5 ani.

„Poate fi foarte ușor pentru oameni să respingă provocările emoționale care vin odată cu creșterea ca o fată și să spună: „Oh, este doar acea vârstă; este prin ceea ce trece toată lumea”, a spus Jane Mendle, autoarea studiului și profesor asociat de dezvoltare umană. „Dar nu toată lumea trece prin asta și nu este doar „acea vârstă”. Și nu este banal. Le pune pe aceste fete pe o cale de la care este greu să vă abateți.”

Cercetătorii au descoperit că, cu cât fata începea să aibă menstruația mai tânără, cu atât era mai probabil să raporteze simptome de depresie. Până când participanții la studiu aveau aproape 30 de ani, legăturile dintre perioadele incipiente și depresie erau încă clare. Iar amploarea asocierii a fost la fel de puternică ca și în adolescență, cu ani înainte, a spus Mendle, adăugând: „Pentru mine, aceasta a fost cea mai interesantă constatare: că efectul a persistat la aceeași putere.”

Fetele care s-au maturizat mai devreme din studiu au raportat, de asemenea, comportamente antisociale mai frecvente în adolescență, cu mai multe acting out, încălcarea regulilor și delincvență. Și acel comportament s-a înrăutățit pe măsură ce au crescut. Acesta este modelul opus exact pe care îl arată adolescenții în curs de dezvoltare, a spus Mendle. „De obicei, oamenii nu fură la 25 de ani la fel de mult ca la 15... Dar acești copii nu au prezentat scăderile tipice legate de vârstă ale comportamentului antisocial, iar comportamentele lor s-au înrăutățit.”

Mendle și co-autorii ei, Rebecca Ryan de la Universitatea Georgetown și Kirsten MP McKone de la Universitatea din Pittsburgh, au analizat datele din Studiul Național Longitudinal al Sănătății Adolescentului. Studiul reprezentativ la nivel național a urmărit 7.800 de femei timp de 14 ani (1994-2008), începând cu vârsta cuprinsă între 11 și 21 de ani. Ei au fost întrebați la vârsta la care au început să aibă menstruația, dacă au avut simptome de depresie și comportament antisocial și alți factori asociați cu pubertatea timpurie și probleme de sănătate mintală, cum ar fi venitul gospodăriei și dacă tatăl lor a fost absent.

Vârsta la care majoritatea fetelor au menstruația a devenit din ce în ce mai tânără în ultimii 50 de ani. Dar o schimbare și mai dramatică și mai îngrijorătoare a avut loc la vârstele mai tinere la care fetele intră în pubertate și încep să dezvolte sâni, a spus Mendle. Aproximativ o treime dintre fetele americane intră acum în pubertate până la vârsta de opt ani.

Fetele care experimentează pubertatea mai devreme decât semenii lor sunt expuse riscului de probleme de sănătate mintală în adolescență, deoarece există o nepotrivire între felul în care arată și maturitatea lor emoțională și cognitivă. „Ceea ce este dificil este că par mai în vârstă, încep să fie tratați ca și cum ar fi mai în vârstă. Dar au încă funcționarea mentală internă a vârstei cronologice normale”, a spus Mendle. Părinții tind să le acorde mai multă autonomie. Ei tind să fie ținta hărțuirii sexuale și a zvonurilor la școală. Și poate fi greu pentru aceste fete să-și mențină prietenia cu alții care se maturizează într-un ritm diferit, a adăugat ea. „Este acel efect cumulat.”

De ce persistă aceste probleme psihologice până la vârsta adultă? Cercetătorii presupun că este vorba despre faptul că tendința pentru depresie pare să fi fost susținută în timp. „Acesta este subiectul următorului nostru studiu”, a spus ea.

Lipsa de înțelegere a efectelor pe termen lung ale pubertății timpurii este o problemă de sănătate publică, iar pediatrii trebuie să fie conștienți de cât de mult pot dura aceste probleme psihologice, a spus ea: „Aceștia sunt oameni reali, cu vieți reale. Nu sunt doar puncte de date. Pubertatea timpurie este un factor de risc suplimentar care pare să-i pună pe o altă cale.”

referinte
Age at Menarche, Depression, and Antisocial Behavior in Adulthood
https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/141/1/e20171703/37687/Age-at-Menarche-Depression-and-Antisocial-Behavior?redirectedFrom=fulltext
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Moda la zi

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII