Alergiile: ce anume le cauzeaza si de ce devin tot mai dese

Alergiile: ce anume le cauzeaza si de ce devin tot mai dese

Alergiile: ce anume le cauzeaza si de ce devin tot mai dese

De la an la an, rata alergilor la copii creste si auzim de alergii tot mai ciudate: alimentare, la praf, la insecte, la polen, la detergeni, la creme, la sampon, la ciuperci, la nisip ...

Si totusi este interesant sa ne intrebam de ce unii copii sau oameni sufera de alergii iar altii nu. Daca ai fost un copil fara alergii , exista totusi riscuri sa ai alergii la maturitate? Iata ce anume influenteaza declasarea alergiei si de ce alergiile ar putea deveni tot mai dese...

- veti citi:
Alergiile: ce anume le cauzeaza si de ce devin tot mai dese
Exista o crestere semnificativa a alergiilor
Genetica si mediul in care traim
Semnele alergiilor alimentare pot fi prezente inca de la nastere
Poti face alergie pentru prima daca ca adult?
Ce alimente pot produce alergie bebelusului?
Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau

Alergiile: ce anume le cauzeaza si de ce devin tot mai dese

Rata alergilor creste de la an la an si auzim tot mai des despre copii care au alergii - alimentare, la praf, la insecte, la polen, la detergeni, la creme, etc...

Si totusi este interesant sa ne intrebam de ce unii copii sau oameni sufera de alergii iar altii nu. Daca ai fost un copil fara alergii, exista totusi riscuri sa ai alergii la maturitate?

Exista o crestere semnificativa a alergiilor

Sa luam datele statistice la indemana.  In SUA de pilda, 8% dintre adulti si 9% dintre copii sufera de alergie la polen. Acest lucru produce peste 11 milioane de vizite la medic anual. In concordanta cu datele Asociaiei Americane de Alergii, Astm si Imunologie, 3 milioane de persoane din SUA sufera de alergie la nuci si alune - dintre cere 10% copii. In Romania, conform datelor Ministerului Sanatatii, 5% dintre romani  sufera de alergie la polen,

In ultimii ani medicii au inregistrat o crestere semnificativa a alergiilor si nu exista nici un semn ca trendul este in scadere.  Iar medicii americani sunt de parere ca simptomele alergice se intampla atunci cand sistemul nostru imunitar face o confuzie. Mai precis, confunda o substanta comuna ca polenul ca fiind un intrus si atunci porneste un mic razboi in corpul nostru pentru a produce anticorpi.

Dar de ce acest lucru se intampla la unele persoane iar la alte persoane nu? De ce alergiile sunt tot mai comune? Iata raspunsurile medicilor.

Genetica si mediul in care traim

Oamenii de stiinta nu au inca un raspuns care sa ne explice de ce unii oameni dezvolta alergii iar altii nu - dar o serie de studii dovedesc ca atat factorii genetici cat si mediul - sunt factori importanti.

De pilda, studiind gemenii s-a observat ca daca unul din gemeni este alergic la alune, celalalt geaman are 7% rscul de a avea si el aceasta alergie. In cazul gemenilor identici, sansa ca ambii gemeni sa aiba alergie la alune este de 64%. Asadar, genetica are un rol clar in influentarea alergiilor. Pe de alta, parte, un studiu canadian a descoperit ca daca un parinte are alergie la alune, nu inseamna ca va avea 100% copii  alergici la alune insa creste riscul de alergii la copiii sai.

De asemeni, mediul joaca un rol clar in riscul de a dezvolta alergii. Un studiu american a concluzionat ca rata alergiilor si a astmului este considerabil mai mic la copiii care traiesc in zone rurale cu ferme de animale. Acest lucru este datorita expunerii lor la o molecula speciala care se afla in balegarul vacilor.

Desigur, mediul in care traim este factor determinant pentru anume alergeni care pot provoca alergii. Insa nu este clar inca daca expunerea la factori alergeni ne ajuta in dezvoltarea sistemnului de aparare antialergii.

De pilda, inca nu este clar pentru cercetatori - daca femeile insarcinate ar trebui sa manance unt de alune pentru ca bebelusul din burtica sa dezvolte rezistenta la alergia de alune - sau daca inca bebelusii nu au forta imunitara de a lupta impotriva factorilor alergeni iar acest lucru le va provoca alergie la alune in copilarie.

Semnele alergiilor alimentare pot fi prezente inca de la nastere

Un studiu australian a descoperit ca sangele din cordonul ombilical al bebelusilor care au dezvoltat ulterior alergii alimentare, era deja incarcat cu versiuni hiperactive ale celulelor sistemului imunitar numite monocite. Acele celule supraexcitate pot impinge alte celule ale sistemului imunitar sa devina celule cauzatoare de alergii.

Descoperirile pot ajuta cercetatorii sa inteleaga in continuare cum se dezvolta alergiile alimentare, ajutand si la elaborarea de strategii in vederea prevenirii acestor reactii ce pot pune viata in pericol. Citeste aceste detalii aici.

Poti face alergie pentru prima daca ca adult?

Stim ca multi copii reusesc sa scape de alergii la un moment dat. Asa se intampla cu alergia la oua sau lapte. Insa este oare posibil sa ai brusc alergie cand esti adult?

Raspunsul este: da - iar cercetatorii sunt de parere ca in aceste cazuri, mediul si poluarea joaca un rol dominant. O serie de factori pot duce la o schimbare a rezistentei la anumiti alergeni si de aici rezulta dezvoltarea alergiilor la maturitate. Mutarea de pilda intr-o zona cu copaci care produc mult polen, un animal de casa cu blana sau anunite schimbari in factorii de poluare a strazii pe care locuim - ne pot introduce la un univers nou de alergeni cu care corpul nostru nu era inca obisnuit.

Mai exista insa si posibiltiatea unor alergii dormante - care ajung in punctul critic in maturitate. Cu alte cuvinte, un copil poate fi sensibil la anuniti alergeni in copilarie insa odata ce ajunge la maturitate, nivelul de expunere creste iar sistemnul imunitar actioneaza abia atunci. La fel se intampla cu situatii in care sistemul imunitatar este slabit - ca in cazul sarcinii - iar atunci cresc sansele de a dezvolta anumite alergii.

De ce par alergiile sa devina tot mai grave?

Studiile arata ca rata alergiilor este in crestere si de aceea, cercetatorii dau o atetie tot mai mare cauzelor lor. Medicii alergologi de la spitalul american Mount SInai au descoperit ca rata alergiilor la alune a crescut de la 0.4% in 2000 la 2,7% in 2015. Multi copii cu o alergie - ca alunele de pilda, - dezvolta alergie si la alte nuci ca cele de pecan, nuci de copac.

Alte cercetari au descoperit insa o legatura intre cresterea ratei alergiilor si practicile de igiena ale populatiei. Daca mediul in care traim este prea steril si nu ne expune la potential alergeni, sistemul nostru imunitar devine lent si plictisit ... si incepe sa actioneaze violent la plante si alimente nevinovate.

Apoi, mai exista si o legatura tot mai clara cu rata de crestere a alergiilor cu cresterea temperaturii globale a planetei. CU cate temperatura creste, alaturi de cresterea ratei de dioxid de carbon din atmosfera, plantele cresc mai mult. Aceasta inseamna mai mult polen...

Ce alimente pot produce alergie bebelusului?

Ce alimente pot produce alergie bebelusului si cum poti sa iti dai seama ca bebelusul are o alergie alimentara? Vezi sfaturile noastre despre alergiile alimentare ale bebelusului.

Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau

Alergiile au devenit un fenomen foarte des intalnit in randul copiilor. Cu toate acestea, ele nu sunt intotdeauna foarte usor de depistat, intrucat factorii alergeni sunt din ce in ce mai variati, iar simptomele nu sunt intotdeauna identice. Iata cum putem depista alergiile la copil

Cum depistam o alergie la copil? Desi manifestarile unei alergii pot fi variate, in functie de persoana si in functie de factorul care a produs-o, exista totusi cateva elemente comune pe care le intalnim la copiii suspecti de o anumita alergie. Daca constati una sau mai multe dintre aceste manifestari la copilul tau, atunci ar fi cazul sa te gandesti daca nu cumva este alergic la ceva anume:... citeste mai departe

Despre alergiile mai cititi:

Alergia la gluten – 5 forme diferite?
3 intrebari si raspunsuri despre alimentatia bebelusului cu formule de lapte
7 alimente care ajuta la lupta impotriva alergiilor
Copiii nascuti prin cezariana si riscul de a dezvolta alergii
Prea multa curatenie duce la alergii si scaderea imunitatii
Cum amenajam camera copilului alergic?
Alergia la alune

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019
referinte scientificamerican.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Alergii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII