Semnele alergiilor alimentare pot fi prezente inca de la nastere

Semnele alergiilor alimentare pot fi prezente inca de la nastere

Semnele alergiilor alimentare pot fi prezente inca de la nastere

Semnele alergiilor alimentare pot fi prezente inca de la nastere - spun cercetatorii australieni. Un studiu australian a descoperit ca sangele din cordonul ombilical al bebelusilor care au dezvoltat ulterior alergii alimentare, era deja incarcat cu versiuni hiperactive ale celulelor sistemului imunitar numite monocite. Acele celule supraexcitate pot impinge alte celule ale sistemului imunitar sa devina celule cauzatoare de alergii.

Descoperirile pot ajuta cercetatorii sa inteleaga in continuare cum se dezvolta alergiile alimentare, ajutand si la elaborarea de strategii in vederea prevenirii acestor reactii ce pot pune viata in pericol.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Alergii si alegeni

Celule cauzatoare de alergii
Un numar foarte mare de persoane au alergii alimentare
Monocite in sangele din cordonul ombilical
Ce se intampla pe durata sarcinei poate influenta dezvoltarea bolilor alergice la copii
Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau
Despre alergiile alimentare

Alergii si alegeni

Alergile sunt reactii adverse la o proteina din mediu, cum sunt cele care se gasesc in unele alimente, pe animalele de companie si in polenul florilor sau in nuci. Aceste proteine sunt numite alergeni si in mod normal nu sunt daunatoare.
Daca ai o alergie, corpul reactioneaza la un alergen specific eliberand histamina din celulele mast (bastonase) in piele, plamani, nas sau intestin. Acest lucru provoaca inflamarea si umflarea zonelor respective.

Dezvoltarea reactiilor amenintatoare vietii este mult mai probabila la copiii nascuti cu celulele sistemului imunitar hiperactive. Un nou studiu sugereaza ca unii copii sunt nascuti cu celulele sistemului imunitar deja pregatite de lupta, ceea ce provoaca alergii alimentare.

Celule cauzatoare de alergii

Un studiu australian a descoperit ca sangele din cordonul ombilical al bebelusilor care au dezvoltat ulterior alergii alimentare, era deja incarcat cu versiuni hiperactive ale celulelor sistemului imunitar numite monocite. Acele celule supraexcitate pot impinge alte celule ale sistemului imunitar sa devina celule cauzatoare de alergii

Descoperirile pot ajuta cercetatorii sa inteleaga in continuare cum se dezvolta alergiile alimentare, ajutand si la elaborarea de strategii in vederea prevenirii acestor reactii ce pot pune viata in pericol.

Un numar foarte mare de persoane au alergii alimentare

Pentru a masura impactul alergiilor, datele vorbesc de la sine. Un numar foarte mare, de 15 milioane de oameni din Statele Unite, incluzand o suma estimata intre 4-6% detinuta de copii, au alergii la alimente precum lapte, oua, alune si crustacee. In Australia, rata este chiar mai mare: Un studiu recent efectuat in Melbourne a descoperit ca aproximativ 10% din copii prezinta alergii alimentare. Alergiile alimentare sunt in crestere si nimeni nu stie motivul, spune Anne Marie Singh, medic pediatru alergolog si imunolog la Northwestern University’s Feinberg School of Medicine din Chicago. Ea spune ca cercetarile efectuate de Zhang si colegii sai pot ajuta la descoperirea mecanismului care se afla in spatele extinderii acestor alergii alimentare.

Noile rezultate provin dintr-un studiu aflat in curs de desfasurare numit Barwon Infant Study, care colecteaza date de la peste 1000 copii nascuti intre 2010 si 2013 in regiunea Barwon din sud-estul Australiei. Concluziile in privinta alergiilor alimentare provin de la analizarea datelor a 697 de copii carora imediat dupa nastere li s-a luat sange proaspat din cordonul ombilical ce a fost mai apoi testat pentru alergii alimentare prezente la varsta de 1 an.

Monocite in sangele din cordonul ombilical

Copiii care au dezvoltat alergii alimentare au prezentat monocite in sangele din cordonul ombilical, monocite care au reactionat mai puternic la componentele bacteriene prezente ale peretelui celular fata de cum au reactionat monocitele recoltate de la copiii care nu au dezvoltat alergii alimentare. Cat de nerabdatoare ataca aceste celule albe din sange componenetele peretelui celular depinde de activitatea sistemului imunitar. In mod normal, un raspuns puternic este bun; aceasta inseamna ca celulele immune sunt pregatite de lupta impotriva bacteriilor si a virusilor. Insa in cazul copiilor cu alergii alimentare, monocitele combative pot fi un semn de avertizare ce indica faptul ca sistemul imunitar al copilului ar putea ataca proteinele alimentare inofensive.

Cercetatorii au descoperit ca monocitele hiperactive produc inflamatii mai mari decat monocitele normale, stimuland chimicalele numite citokine. Acele citokine ar putea forta, in mod necontrolat, celule sistemului imunitar, numite celule T, sa devina celule provocatoare de alergii, provocand celulele LTH2, in locul celulelor Treg, care ajuta la linistirea reactiilor imune; considera cercetatorii. Cercetatorii spun ca o alta citokina numita IL2 produsa de celulele T ar putea preveni transformarea celulelor in inductori ai alergiei.

Nu toti copiii care au prezentat celule hiperexcitabile au avut reactii alergice la alimente la varsta de 1 an. “Nu cred ca ai putea sa te uiti peste datele noastre si sa prezici cu acuratete un grup de copii la care se vor dezvolta alergiile alimentare,” spune coautorul Peter Vuillermin, medic pediatru la Universitatea Deakin din Geelong, Australia, care ajuta in conducerea Studiului pentru Copii Barwon.

James R. Baker Jr. numeste noile descoperiri ca fiind “intrigante”. De obicei, o puternica reactie inflamatorie la copii este asociata cu raspunsul sanatos al imunitatii impotriva infectiilor si vaccinurilor, nu cu alergiile, spune Baker, alergolog si imunolog la Universitatea din Michigan si director executiv al asociatiei non-profit de Cercetare a Alergiilor Alimentare si de Educatie. Aceste rezultate nu indica modul in care sistemul imunitar devine amorsat, nici nu demonstreaza exact cum si de ce anumite alergii ataca unii copii, dar nu pe toti.

Ce se intampla pe durata sarcinii poate influenta dezvoltarea bolilor alergice la copil

Medicii australieni sunt de parere ca evenimentele care se intampla pe durata sarcinei pot influenta dezvoltarea bolilor alergice la copii. Medicii sunt ca “exista atat de multi factori complecsi incat nu putem ajunge la o cauza si efecte directe.” Studiile descopera “o piesa mica intr-un foarte, foarte mare puzzle”. De asemenea, acelasi proces se poate intampla si cu alte tipuri de boli alergice, cum ar fi eczema si astmul.

Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau

Alergiile au devenit un fenomen foarte des intalnit in randul copiilor. Cu toate acestea, ele nu sunt intotdeauna foarte usor de depistat, intrucat factorii alergeni sunt din ce in ce mai variati, iar simptomele nu sunt intotdeauna identice. Iata cum putem depista alergiile la copil

Cum depistam o alergie?
Desi manifestarile unei alergii pot fi variate, in functie de persoana si in functie de factorul care a produs-o, exista totusi cateva elemente comune pe care le intalnim la copiii suspecti de o anumita alergie. Daca constati una sau mai multe dintre aceste manifestari la copilul tau, atunci ar fi cazul sa te gandesti daca nu cumva este alergic la ceva anume:... mai departe

Despre alergiile alimentare, mai cititi:

Alergia la gluten – 5 forme diferite?
3 intrebari si raspunsuri despre alimentatia bebelusului cu formule de lapte
7 alimente care ajuta la lupta impotriva alergiilor
Copiii nascuti prin cezariana si riscul de a dezvolta alergii
Prea multa curatenie duce la alergii si scaderea imunitatii
Cum amenajam camera copilului alergic?
Alergia la alune

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte: Science Translational Medicine - Australia 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Alergii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII