Tensiunea ridicată in timpul sarcinii: cum o poti ține sub control - sfatul medicului 🚨

Tensiunea ridicata in timpul sarcinii -  cum o poti tine sub control - sfatul medicului

Tensiunea ridicată in timpul sarcinii: cum o poti ține sub control - sfatul medicului 🚨

Tensiunea ridicata (hipertensiunea) poate ameninta grav sanatatea gravidei. Daca ai deja tensiune mare, ai un risc ridicat de a face boala numita preeclampsie. In afara hipertensiunii, simptomele acestei boli grave sunt retentia apei in corp si prezenta proteinelor in urina, ceea ce indica o problema cu rinichii. In consecinta, bebelusul se poate naste prematur, poate fi subponderal si slab din cauza faptului ca nu s-a hranit corespunzator si nu a primit destul oxigen.

→ Iata cum se poate tine sub control hipertensiunea in timpul sarcini si ce trebuie stiut pentru a evita preeclampsia - sfatul medicului.

- veti citi:
Tensiunea ridicata  (hipertensiunea) poate ameninta grav sanatatea gravidei.
Factori de risc care pot declansa hipertensiune in timpul sarcinii
Cum se trateaza hipertensiunea in timpul sarcinii
Tratamentul natural al hipertensiunii in timpul sarcinii - infografic
Preeclampsia ramasa netratata este o boala care pune in pericol corpul mamei
Preeclampsia si sarcina: simptome, cauze si tipuri
Suport si grupuri de burtici

Tensiunea ridicata  (hipertensiunea) poate ameninta grav sanatatea gravidei.

Circa 7 la suta dintre femeile insarcinate au tensiunea arteriala ridicata (hipertensiune). Sansele de a avea si dumneavoastra sunt mai mari in timpul primei sarcini, mai ales daca

- sarcina apare in adolescenta sau dupa 30 de ani,
- sunteti supraponderala,
- sau aveti antecedente de hipertensiune.

Factori de risc care pot declansa hipertensiune in timpul sarcinii

Alti factori de risc sunt diabetul, nasterile multiple (cu gemeni sau tripleti), cantitatea excesiva de apa in sacul amniotic (in jurul fetusului) si lipsa ingrijirilor si monitorizarii prenatale. Un indicator timpuriu al tensiunii ridicate este cel mai mic semn de retentie a fluidelor in corp, cum ar fi fata umflata, degetele umflate, vederea incetosata, sau durerile puternice de cap.

Alte simptome sunt durerile din abdomenul superior si faptul ca ati luat in greutate peste 1 kg - 1,5 kg pe saptamana in timpul ultimei luni de sarcina. Toate femeile insarcinate ar trebui sa-si formeze un obicei din monitorizarea tensiunii la fiecare consultatie medicala. Daca par sa apara probleme, medicul va poate recomanda sa veniti mai des decat de obicei pentru monitorizarea tensiunii sau sa va luati regulat tensiunea acasa.

Cum se trateaza hipertensiunea in timpul sarcinii

Tratamentul poate include medicamente pentru controlarea tensiunii, ca methyldopa (Aldomet) si hydralazine (Apresoline); insa nu trebuie sa luati Reserpine (Diupres, Hydropres, altele) si nici propranolol (Inderal, Inderide) in timpul sarcinii, decat daca este absolut necesar. Repausul la pat, mai ales pe partea stanga, ajuta pomparea sangelui catre rinichi si uter.

Medicii recomada o alimentatie cu continut ridicat de proteine, continut scazut de sare si interzic categoric fumatul.

Daca aveti deja tensiune mare, aveti un risc ridicat de a face boala numita preeclampsie. In afara hipertensiunii, simptomele acestei boli grave sunt retentia apei in corp si prezenta proteinelor in urina, ceea ce indica o problema cu rinichii. In consecinta, bebelusul se poate naste prematur, poate fi subponderal si slab din cauza faptului ca nu s-a hranit corespunzator si nu a primit destul oxigen.

Medicul va poate prescrie schimbari in regimul alimentar si repaus la pat, precum si medicamente ca sulfatul de magneziu si phenotoin (Dilantin) pentru a preveni posibilitatea crizelor.

Tratamentul natural al hipertensiunii in timpul sarcinii - infografic

hipertensiune sarcina

- redu consumul de sare

- consuma alimente bogate in potasiu (bananele sunt bogate in potasiu)

- practica respiratie controlata

- mersi la cursuri prenatale de yoga

- asculta muzica relaxanta

- fa o plimbare in fiecare zi

Nasterea va fi programata cat de curand este posibil pentru binele si sanatatea bebelusului.

► Citeste si Hipertensiunea arteriala in sarcina: riscuri si tratament - sfatul medicului

hipertensiune sarcina

Preeclampsia ramasa netratata este o boala care pune in pericol corpul mamei

Preeclampsia ramasa netratata este o boala care pune in pericol corpul mamei, mai ales rinichii, ficatul, ochii si creierul, putand duce la coma sau convulsii (eclampsie). Intre 3 si 5 la suta dintre femeile insarcinate care au eclampsie mor; 20 la suta dintre bebelusii lor au aceeasi soarta.

Din fericire, femeile care primesc ingrijire medicala adecvata in timpul sarcinii rareori ajung sa faca boala. De obicei, eclampsia este descoperita atunci cand femeia are o tensiune ridicata necontrolata in timpul sarcinii si ajunge la maternitate sa nasca de urgenta, fara sa fi beneficiat in prealabil de ingrijiri prenatale.

Preeclampsia si sarcina: simptome, cauze si tipuri

Preeclampsia este o problema foarte comuna asociata cu sarcina. Preeclampsia se produce cand tensiunea sangvina a femeii creste si afecteaza sapte procente din toate sarcinile din lume.

Printre simptomele preeclampsiei se numara: durerea de cap (Cefalee), incetosarea vederii, umflarea fetei sau a mainilor, crestere rapida in greutate, durere in partea de sus-dreapta a abdomenului, urinare mai rara decat normal. Iata totul despre preeclampsie citeste in continuare aici >
 

Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii:

Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului

Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

 Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii
Material realizat si sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst,
Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII