Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului

Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului

Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului

Este paracetamolul un medicament sigur in timpul sarcinii?

Desi era considerat pana nu demult ca fiind un medicament sigur in timpul sarcinii - diverse studii concluzioneaza ca femeile care folosesc des Paracetamol (sau alte medicamente care contin Acetaminofen) au un risc mare de a naste copii cu autism.

- despre riscul consumului de paracetamol (acetaminofen) in timpul sarcinii si legatura cu autismul copilului, veti citi:
Sarcina si paracetamolul (acetaminofen)
Legatura intre paracetamolul si autism
Copii cu intarzieri de dezvoltare motorica si emotionala
Femeile insarcinate trebuie sa evite folosirea paracetamolului
Paracetamolul, foarte toxic pentru ficat
Acetaminofenul are multe variante in afara de Paracetamol
Despre folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Hai in Comunitatea Gravidutelor inteligente
Alti factori de risc in timpul sarcinii
Forumul Odiseea sarcinii 

Sarcina si Paracetamolul (acetaminofen)

In jur de 65% dintre femeile insarcinate recurg la un moment dat - pe parcursul sarcinii -  la folosirea  Paracetamolului (acetaminofen) si pana nu demult acest medicament era considerat ca fiind un medicament lipsit de risc pentru sarcina.
Nota: substanta activa este acetaminofen - si se gaseste in compozitia Paracetamolului.

Legatura intre Paracetamol si autism

Un nou studiu insa efectuat in Norvegia stabileste o legatura intre consumul de acetamonifen pe parcursul sarcinii si autismul copilului.  Studiul a fost confirmat si de alte studii ulterioare - vezi in referinte, in josul paginii.

In plus, studiul conclude ca femeile care au luat acest medicament in timpul saricnii- pentru tratarea durerilor de cap, sau episoade de febra - au sanse mari sa dea nastere unui copil cu probleme de comportament, probleme de intarziere a vorbirii, probleme de comunicare.

de citit: Durerile de cap in timpul sarcinii

Studiul, a fost efectuat pe un grup de peste 48,000 de copii ai caror mamici au luat parte la un studiu in care li s-a monitorizat consumul de medicamente in timpul sarcinii. Monitorizarea s-a facut si mai departe, dupa nastere, pana la implinirea varstei de 3 ani ai copiilor. Studiul s-a aplecat cu atentie asupra dezvoltarii acestor copii - din punct de vedere al cresterii, dezvoltarii motorice si dezvoltarii cognitive.

Copii cu intarzieri de dezvoltare motorica si emotionala

Astfel s-a descoperit ca aproximativ 14% femei au folosit paracetamol sau medicamente cu continut de acetaminofen in timpul sarcinii. Iar copiii nascuti ai acestor mamici au avut o tendinta de a avea probleme de dezvoltare cat si de comportament - comparati cu copilasii nascuti ai femeilor care nu au folosit Paracetamol decat ocazional sau deloc(sau Tylenol).

In Statele Unite, acest studiu nu a trecut neobservat si compania Johnson & Johnson, care este proprietara brandului Tylenol (care contine acetaminofem, acelasi medicament din compositia paracetamolului) a negat cu vehementa rezultatele acestui studiu independent. Nu e de mirare. Dar studiul care a fost publicat in respectatul International Journal of Epidemiology - sugereaza exact inversul.

Concluziile sunt clare: Intarzierile de dezvoltare ale copiilor si simptomele asociate cu Acetaminofenul sunt de fapt semne de autism.

Femeile insarcinate trebuie sa evite folosirea paracetamolului

Comentand studiul, Dr. Ann Z. Bauer - de la niversity of Massachusetts Lowell School of Health and Environment, SUA - sustine foarte clar ca femeile insarcinate ar trebui sa evite folosirea acetaminofenului (Tylenol, Paracetamol) si sa foloseasca mai degraba alte variante de medicatie - pentru a evita orice risc asociat cu autismul copilului.

Alt studiu, a descoperit ca Paracetamolul (Acetaminofen) cpnsuma rezervele corpului uman de Glutathione , un antioxidant foarte important al corpului - care apara corpul de radicali liberi responsabili pentru oxidarile de la nivelul celular si in continuare de inflamarare creierului sau alte organe esentiale.

Paracetamolul, foarte toxic pentru ficat

Pentru ca este extrem de toxic pentru ficat, Paracetamolul (acetaminofenul) determina coprpul sa produca largi cantitati de glutathione pentru a incerca diminuarea toxicitatii sale - fapt care conduce corpul uman sa dezvilte simptome de autism.

Multi copiii cu autism - au probleme cu producerea glutathionului  si din acest motiv nu pot activa o serie de neurotransmiteri din creier. - sunt de parere unii medici. De aceea acetaminophenul (Tylenol sau Paracetamol) ar putea sa participe la declasarea autismului la copiii care sunt genetic susceptibili.

Concluzia? Atentie gravidute la medicamentele pe care le consumati in timpul sarcinii.

Cititi neaparat: Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii

Acetaminofenul are multe variante in afara de Paracetamol

Atentie Acetaminofen se afla in compozitia a multor medicamente - trebuie sa cititi intotdeauna ce contin medicamentele

Iata o serie  de medicamente care contin acetaminifem  (deci din aceeasi categorie cu paracetamolul):

Actifed®
Alka-Seltzer Plus Liquid Gels®
Anacin®
Cepacol®
Contac®
Coricidin®
Dayquil®
Dimetapp®
Dristan®
Excedrin®
Feverall®
Formula 44®
Goody’s® Powders
Liquiprin®
Midol®
Nyquil®
Panadol®
Robitussin®
Saint Joseph® Aspirin-Free
Singlet®
Sinutab®
Sudafed®
Theraflu®
Triaminic®
TYLENOL® Brand Products
Vanquish®
Vicks®
Zicam®

Butalbital
Endocet®
Fioricet®
Hycotab
Hydrocet®
Hydrocodone Bitartrate
Lortab®
Oxycodone
Percocet®
Phenaphen®
Sedapap®
Tapanol®
Tramadol
Tylenol® with Codeine
Tylox®
Ultracet®
Vicodin®
Zydone®

(sursa: https://www.knowyourdose.org/common-medications)

 

 Citeste si Paracetamolul in timpul sarcinii corelat cu problemele comportamentale ale copiilor

Despre folosirea medicamentelor in timpul sarcinii mai cititi:

Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii: medicamente SIGURE și medicamente cu RISC - sfatul medicului

Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii: medicamente SIGURE și medicamente cu RISC - sfatul medicului

Atentie, aproape orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placentă putand afecta sănătatea bebelusul din burtică. In plus, daca femeia este insarcinata sau…

Sarcina și aspirina: Ce trebuie să știi pentru a nu pune în pericol sănătatea fătului

Sarcina și aspirina: Ce trebuie să știi pentru a nu pune în pericol sănătatea fătului

Deși pare un medicament bun la toate, aspirina nu este un medicament fără riscuri în sarcină. Dozele mari de aspirină pot determina hemoragii la mamă și la…

Ibuprofenul mareste riscul de avort spontan

Ibuprofenul mareste riscul de avort spontan

In timpul sarcinii - orice medicament poate influenta sanatatea fatului. Mai ales in primul trimestru, cand fatul se dezvolta intr-un ritm accelerat. Studii recente arata ca femeile insarcinate care …

 

Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii 
 

autor: desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

referinte:

Link between Paracetamol Use during Pregnancy, Autism and ADHD Symptoms Supported by New Study

Prenatal exposure to paracetamol associated with increased risk of autism and ADHD

Paracetamol linked to higher autism risk

Prenatal and postnatal exposure to acetaminophen in relation to autism spectrum and attention-deficit and hyperactivity symptoms in childhood: Meta-analysis in six European population-based cohorts

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Elena
    Elenatrimis la 5/1/2021

    foarte util articolul

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII