Comunicarea cu un copil adolescent - poate cea mai mare provocare a parintilor

Comunicarea cu un copil adolescent - poate cea mai mare provocare a parintilor

Comunicarea cu un copil adolescent - poate cea mai mare provocare a parintilor

In orice moment liber, copilul meu adolescent sta cu ochii tinta in telefon. E tot mai taciturn - detaliile lipsesc, emotiile par a fi ecranate. Cum s-a schimbat asa de mult copilul meu - care pana acum cateva luni imi spunea si cate pisici trec prin curtea scolii si ce cravata avea profesorul de istorie?

Adolescența este o perioadă de tranziție în care copiii încep să se definească ca indivizi separați de părinții lor și să exploreze propriile lor interese și idei. Acest lucru poate face ca comunicarea să fie dificilă deoarece adolescenții pot fi reticenți să discute cu părinții lor și pot fi mai puțin dispuși să asculte sfaturile sau sfaturile lor. De asemenea, adolescenții pot fi mai puțin toleranți cu criticile sau observațiile părinților lor și pot fi mai susceptibili de a se închide sau de a deveni defensivi.

Ce se intampla cu un adolescent si cum putem sti mai multe despre emotiile sale? Este comunicarea cu un copil adolescent o provocare?

in acest articol veti citi mai multe despre:
Suspin
Poate sa-mi povesteasca lucruri. Stie acest lucru?
Mi-am pus ca tinta sa fiu prezenta
Am tendinta de a ma focusa pe detalii, si nu pe imaginea de ansamblu
\

Liceul pare destul de cool, nu?

Pe drumul de intoarcere de la prima sedinta despre liceu - despre urmatorii ani de licean si materiile care vor fi studiate ... fiul meu adolescent nu spune nimic. Intins in scaunul din spate al masinii, cu ochii acoperiti de breton, se joaca cu butonul automat de deschidere a geamului.

“Deci, liceul... pare destul de cool, nu?”, insist eu.
“Presupun ca da”,
ridica el din umeri in timp ce se uita pe geamul deschis al masinii.
“Liceul va fi mult mai diferit decat scoala gimnaziala, insa intr-un sens bun. Cred ca iti va placea.”
“Presupun ca da.”

Acum nu imi mai spune atat de multe

Oftez. Daca ar trebui sa ghicesc, as spune ca are o multime de lucruri in mintea sa... numai ca nu le impartaseste cu mine.

Nu cu foarte mult timp in urma imi spunea totul, de la cine a primit mesaje, la cate pisici trec prin curtea scolii, la temperatura din clasa. Acum, la 13 ani, tot ceea ce stiu este ceea ce alege el sa-mi spuna. Impreuna cu ceea ce vad, nu pot ajuta, insa simt ca ceva lipseste. Notele lui bune spun o parte din povestea sa. Starea sa de spirit mixta spune o alta parte a povestii sale...

Nu este suficient sa stiu ca iubeste jocurile video, ca nu-i place branza si ca prefera gelul de par Wella. Vreau sa stiu mai mult.

Vreau sa stiu lucrurile importante.

Este fericit?
“Bine” inseamna bine cu adevarat?
Are inima franta de o fata?

Este agitat in privinta liceului
?

Am pus aceste intrebari de multe ori in multe moduri diferite; Insa acum comunicarea este dificila.

Poate sa-mi povesteasca lucruri. Stie acest lucru?

Da, eu as vrea sa stiu totul despre viata si sufletul lui. Poate sa-mi povesteasca lucruri complicate, jenante sau chiar personale. Nu stie cat de cool sunt? Ce ascultator minunat pot fi? Ca si eu am trecut pe acolo? El ar putea crede ca Mamei ii este imposibil sa inteleaga complexitatea mintii sale, dar pot... sau, cel putin, incerc.

Cum poti comunica cu un adolescent?

Vreau sa fiu cat se poate de prezenta in viata fiului meu. Incurajez comunicarea zilnica. Poti conduce un adolescent sa iti deschida mintea, insa nu il poti face sa vorbeasca. Am incercat deja.

Sotul meu ma asigura “El stie ca esti aici. Stie ca iti pasa.” Imi spune sa ma relaxez, sa fac doi pasi inapoi, sa privesc si sa astept.

Fac asa. Sunt asa. Incerc. Totul cu cele mai bune intentii. Oare toata modalitatea de abordare este gresita?

In cei doi pasi inapoi, as putea confunda slabirea rigorilor cu libertatea totala.

Adolescenţa  - marea provocare pentru parinti

In asteptarea mea, am nevoie de memento-uri frecvente pentru a-mi aminti ca legaturile cele mai puternice au loc atunci cand ma astept cel mai putin.

Este posibil sa fi ajuns intr-o cotitura a calatoriei relatiei parinte-copil, cotitura in care este randul copilului sa detina raspunsurile. Ca fost adolescent, inteleg necesitatea acestei cotituri. Ca parinte, clima si taxele vamale ma privesc. Dar vestea buna este ca tocmai am ajuns in aceasta etapa, iar la 13 ani, inca mai avem un drum lung de parcurs.

Poate ca nu stiu ce ascunde viitorul copilului meu, insa daca ma gandesc la aceasta, imi dau seama ca nu am stiut niciodata. Dar daca pot avea incredere ca istoria sa se repete de la sine, pot avea incredere in ideea ca vom trece prin aceasta urmatoare aventura cu la fel de mult curaj ca intotdeauna.

Asadar, poate ca acum raspunsurile sunt supraevaluate. Poate ca strica surpriza. Sau poate credinta este singurul raspuns de care am nevoie.... 

Fiecare parinte are adolescentul pe care il merita

Parenting-ul nu e o meserie usoara si are nevoie in permanenta de upgrade-uri la versiunea urmatoare. Orice parinte face si greseli - insa trebuie inteles ca greutatea si responsabilitatea meseriei de parinte creste odata cu varsta copiilor. Ca deciziile devin mai grele si mai complexe, ca situatiile devin mai complicate.

Nevoia de intelegere, de calm, de coerenta, de intelepciune, de elasticitate, de comunicare, de ascultare ... toate acestea devin necesitati la alt nivel. Iata de ce ... fiecare parinte are adolescentul pe care il merita citeste in continuare aici. 

Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati

Comunicarea cu un adolescent nu este intotdeauna usoara si poate fi frustranta atat pentru parinti cat si pentru adolescent. Oare am uitat noi parintii cum e sa fii adolescent ori sunt ei altfel? In orice caz, parintii cauta intotdeauna cai de a deschide comunicarea cu adolescentii lor.

Iata 5 idei intotdeauna la indemana. Unele pot reprezenta o schimbare de atitudine, altele sunt tactici pe care le puteti pune in aplicare; toate au potentialul de a imbunatati dramatic comunicarea dintre dumneavoastra si adolescentul dumneavoastra. Iata sfatul de la Desprecopii. 

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Mirela Popescu Zoita, redactor sef Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

Mirela scrie pe blogul ei aici.

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII