Decizii „banale” care ne schimba viata

Decizii „banale” care ne schimba viata

Decizii „banale” care ne schimba viata

  • Dus sau baie cu spuma? Masline verzi sau negre? Vin sau gin tonic? La prima vedere pare sa fie vorba despre simple preferinte sau despre decizii de moment, banale in esenta lor. Ne izbim zilnic de ele, facem alegerile aproape inconstient, fara sa ne intrebam care sunt avantajele sau dezavantajele uneia sau alteia. Si asta, pentru ca toate aceste decizii sunt prinse intr-o rutina care ne face sa traim in virtutea inertiei intr-un secol in care viteza a devenit un etalon normal. Ce se ascunde insa in spatele acestor alegeri?

Dus sau baie cu spuma? Masline verzi sau negre? Vin sau gin tonic? La prima vedere pare sa fie vorba despre simple preferinte sau despre decizii de moment, banale in esenta lor. Ne izbim zilnic de ele, facem alegerile aproape inconstient, fara sa ne intrebam care sunt avantajele sau dezavantajele uneia sau alteia. Si asta, pentru ca toate aceste decizii sunt prinse intr-o rutina care ne face sa traim in virtutea inertiei intr-un secol in care viteza a devenit un etalon normal. Ce se ascunde insa in spatele acestor alegeri?
 
Dus sau baie?
Raspuns: Dus
Dusul este mai sanatos in ceea ce priveste curatarea pielii, pentru ca nu este indicat sa stai prea mult in apa in care te speli. Pe de alta parte, baia este mult mai relaxanta. Ideala este combinarea lor. Relaxati-va in baie, apoi tonifiati-va cu un dus.

Greutatea sau talia?
Raspuns: Talia
Circumferinta taliei este un indice mult mai important al starii de sanantate decat greutatea. Si asta din cauza ca grasimea de pe burta pune in pericol inima si arterele. Cercetarile arata ca pentru femei, problemele de sanatate incep odata cu marirea circumferintei taliei (peste 90cm). Atentie! Pentru a va masura corect, metrul trebuie sa treaca prin zona buricului.

Periuta de dinti manuala sau electrica?
Raspuns: Electrica
Un rezumat al studiilor din ultimii 40 de ani arata ca periutele de dinti electrice sunt mai eficiente in combaterea placii dentare si a gingivitelor.

Email sau o „plimbare” pana in biroul de alaturi?
Raspuns: „Plimbare”
Simpla ridicare de pe scaun si cei cativa pasi facuti pana in biroul colegului caruia vreti sa ii comunicati ceva pun sangele in miscare, ard calorii si, in plus, s-ar putea ca o conversatie „face to face” sa fie mult mai interesanta decat una pe calculator.

Mese copioase si rare sau frugale si dese?
Raspuns: Frugale si dese
Mesele mai dese si mai putin consistente sunt mai sanatoase pentru ca uniformizeaza caloriile, stabilizeaza nivelul zaharului si al insulinei in sange, ajuta al evitarea stresului, a tensiunii si a plictiselii precum si la indepartarea moleselii de dupa o masa copioasa. Un alt motiv este economia de timp. Timpul alocat unei mese copioase poate fi folosit pentru o plimbare, daca va obisnuiti sa ciuguliti cate putin pe parcursul zilei.

Suc de fructe sau fructe?
Raspuns: Fructe
Alegerea e justificata foate simplu. Sucurile de fructe distrug fibrele si, in plus, au adaosuri de zahar.

Bacon sau carnaciori?
Raspuns: Bacon

O felie de bacon, prajita, are mai putine calorii decat un carnat.

Mar sau portocala?
Raspuns: Mar
Un studiu facut la Universitatea din Nottingham arata ca oamenii predispusi la boli pulmonare, care mananca mai mult de cinci mere pe saptamana, si-au imbunatatit functionarea plamanilor, dand mai putine semne de astm.

Fructe proaspete sau uscate?
Raspuns: Proaspete
Continutul ridicat de apa (majoritatea fructelor au peste 80 % apa) inseamna un volum mai mare, care da senzatie de satietate, cu putine calorii. Dar, pentru confort, e bine sa aveti oricand in casa si fructe uscate.

Cash sau card?
Raspuns: Cash
Statisticile arata ca atunci cand facem cumparaturi cu cardul avem tendinta sa cheltuim mai mult. Motivul e simplu. Daca in portofel avem doar anumita suma de bani, iar cardul e acasa, ne vom limita la acea suma de bani.

Ceai sau cafea?
Raspuns: Ceai

Efectul de energizare a organismului pe care il da cafeaua poate fi obtinut si daca beti ceai negru sau verde. In plus, ceaiul contine antioxidanti care contribuie la buna functionare a arterelor si care pot preveni cancerul.

Masline verzi sau negre?
Raspuns: Verzi
Maslinele verzi nu sunt coapte pe deplin si de aceea contin doar jumatate din grasimile pe care le au maslinele negre, coapte.

Muschi de vita sau coaste?
Raspuns: Muschi
300 g de muschi de vita contin 325 kcal si 13 g de grasimi, sase dintre ele fiind saturate, in timp ce aceeasi cantitate de friptura din coaste contine 423 kcal si 23 g de grasimi.

Apa minerala sau sifon?
Raspuns: Apa minerala

Sifonul foloseste pentru acidularea apei, bicarbonatul de sodiu, de aceea are un continut de sare destul de mare fata de apa minerala.

Vin sau gin tonic?
Raspuns: Vin
Nu doar pentru ca un pahar de vin are un volum mai mare pentru o cantitate de alcool mai mica (ceea ce inseamna ca veti bea mai putin), ci si pentru ca efectele pozitive ale vinului sunt arhicunoscute. Pentru efecte sporite, alegeti vinul rosu.

Plimbare sau alergat?
Raspuns: Plimbare
Desi toata lumea considera ca alergatul este mai benefic pentru arderea rapida a caloriilor, cercetarile arata ca un program regulat de plimbare, are un efect similar pentru organism.

Masaj puternic sau bland?
Raspuns: Puternic
Scopul masajului nu este de a stimula pielea, ci de a stimula musculatura. Daca, din diferite motive, nu pute?i sa faceti masaj pana cand simtiti durere, atunci trebuie sa faceti si efort pentru a lucra muschii.

O ceasca de cafea sau un somn de 20 de minute?
Raspuns: Un somn de 20 de minute
Un studiu facut in Franta, pentru a determina tehnicile prin care pot da randament mai bun muncitorii care lucreaza in ture de noapte, arata ca un somn „iepuresc” de maxim 20 de minute, are efect mai bun decat o cafea. Atentie insa! Puneti ceasul sa sune dupa 20 de minute, pentru ca altfel riscati ca repriza de somn sa va afecteze somnul de noaptea.

Inot sau mers pe jos?
Raspuns: Mers pe jos

Chiar daca inotul este un exercitiu extraordinar pentru plamani si pentru inima, el nu ajuta deloc sistemul osos, din cauza apei.

Sa-ti reprimi sau sa-ti exprimi furia?
Raspuns: Sa-ti exprimi furia
Singurul lucru de care trebuie sa tineti cont in exprimarea furiei este sa o mentineti sub control. In niciun caz nu este insa indicat sa va reprimati sentimentele, pentru ca ele vor reaparea sub alte forme.

Haltere sau aparate de fitness?
Raspuns: Haltere

Cu ajutorul halterelor va puteti lucra partile corpului separat, eliminand eventualul dezechilibru muscular. Nu toate aparatele de fitness permit acest lucru. In plus, aparatele sunt, in genere, proiectate pentru un corp masculin. Daca sunteti scunde sau subtiri, s-ar putea sa aveti un corp nepotrivit pentru aparatul repectiv. In plus, halterele portabile sunt ieftine si pot fi luate oriunde.

Ras sau plans?
Raspuns: Plans
Pentru depasirea unor situatii dificile este indicat plansul. Chiar daca rasul poate sa exprime faptul ca o persoana este matura si are control asupra unei situatii, uneori el mascheaza, de fapt, o negare a unei realitati dureroase. Plansul este mai cinstit si, in plus, amelioreaza anxietatea. Va arata voua insiva si celor dragi ca ceva nu e in regula si ca trebuie luate masuri.

Exercitii sau antidepresive?
Raspuns: Exercitii

Un studiu facut asupra adultilor de varsta inaintata arata ca 10 saptamani de exercitii regulate au un efect cu 20 % mai bun decat medicamentele, pentru a reduce simptomele depresive. Totusi, pentru ca depresia va poate face sa nu mai vreti sa faceti nimic altceva, in afara de exercitii, medicii recomanda combinarea celor doua tratamente.

O carte buna sau un prieten bun?
Raspuns: Un prieten bun
Nu neaparat in fiecare seara, dar, in general, este indicat, pentru sanatate, sa petreceti timpul cu prietenii. Relatiile cu ceilalti sunt foarte importante pentru reducerea efectului hormonilor de stres asupra presiunii sangvine.

Masina manuala sau automata?
Raspuns: Automata
Argumentele clasice pentru o masina manuala (convingerea ca veti arde mai multe calorii si veti consuma mai putin combustibil) nu sunt valabile. Folosirea schimbatorului de viteze si apasarea ambreiajului nu au cum sa va faca sa consumati calorii decat daca, eventual, conduceti un tractor. O masina automata, in schimb, are avantajul ca reduce procentul de stres cauzat de conducere.

Munca sau sex?
Raspuns: Sex
Un grup de economisti a ajuns la concluzia ca a evolua de la a face sex o data pe luna la a face sex cel putin o data pe saptamana produce acelasi efect de fericire la fel ca o marire consistenta de salariu.

Oja normala sau cu uscare rapida?
Raspuns: Oja normala
Poate ca efectul imediat al ojei cu uscare rapida este un avantaj, insa, pe termen lung, unghiile sunt afectate de formaldehidele si de alcoolul pe care acest tip de oja le contine in cantitate mai mare si care produc uscarea si exfolierea unghiilor. Pentru a va usca rapid unghiile vopsite cu oja normala folositi urmatorul truc: puneti intr-un vas cuburi de gheata, apoi completati cu apa rece. Tineti un minut fiecare unghie in apa, imediat dupa vopsire.

Program de slabire colectiv sau individual?
Raspuns: Colectiv
Alaturati-va unui grup. Un studiu facut pe 413 persoane supraponderale, barbati si femei, a aratat ca cei care au slabit dupa un program colectiv, monitorizat, au pierdut mai mult in greutate decat cei care au apelat la sfaturile unui nutritionist, aplicand apoi individual programul.

Acestea sunt doar cateva dintre alegerile aparent banale care ne pot influenta semnificativ modul de viata. Chiar daca pare nefiresc sa meditati prea mult la ele, incercati macar sa ganditi rapid dar de doua ori inainte de a face alegeri simple.

Despre fericire mai cititi:

Despre fericirea in doi, cititi:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII