Cum discutăm cu copilul după ce am țipat la el: 5 sfaturi utile de la psiholog

Cum discutam cu copilul dupa ce am tipat la el: 5 sfaturi utile de la psiholog

Cum discutăm cu copilul după ce am țipat la el: 5 sfaturi utile de la psiholog

"Țipi des la copilul tău? Ei bine, află că un studiu făcut de psihologii americani spune că zbieratul la copil are consecințe mai grave decât bătaia. Părinții care 'zbieră' neglijează șansa de a-i învăța pe copiii lor să-și controleze emoțiile.
Și acum să ne calmăm. Ce facem după ce țipăm la copil? Iată 5 sfaturi care ajută...

5 lucruri de făcut după ce țipi la copilul tău.

- veti citi:
Sa recunoastem ca mai si tipam... chiar daca ne pare rau dupa asta
Tipaturile afecteaza copilul si ii creaza probleme cu încrederea de sine
De la copii speriaţi la adulţi agresivi
Dar ce facem dupa ce tipam?
5 lucruri de facut dupa ce tipi la copilul tau
Mami, nu mai tipa la mine si iubeste-ma mai mult sau de ce nu putem creste un copil fericit daca tipam mereu la el
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN! 

Sa recunoastem ca mai si tipam... chiar daca ne pare rau dupa asta...

Desi exista atat de multe sfaturi despre calm si zen in parenting, exista momente cand se mai intampla... si tipam la copil.

Fie ca are castile pe urechi si parca vorbesti cu peretii, fie ca trebuia sa faca ceva de cateva zile si nu a facut, fie ca sta in toaleta cu telefonul zeci de minute ... si atat de multe alte motive se pot gasi... Dar de fapt, vorbind realist - exista case in care sa nu se tipe deloc, niciodata? In plus, romanii sunt un popor latin asa ca isi pierd calmul mai repede.

Deci pornind de la faptul ca mai avem si zile cu stres in casa... si chiar si niste tipaturi... cum le depasim?

In Romania, peste 50 la suta dintre parinti spun ca prima reactie atunci cand copilul face ceva gresit esta sa ridice vocea sau sa tipe, aproape o treime cred ca pedeapsa este un rau necesar, iar 11 la suta isi trag copiii de par sau de urechi cand acestia gresesc, rezulta dintr-un studiu UNICEF.

Tipaturile afecteaza copilul si ii creaza probleme cu încrederea de sine

Copiii la care se ţipă ani la rând au probleme de comportament. Copiii care nu aud decât tipaturi devin anxioşi, tresar la orice zgomot şi îşi fac greu prieteni deoarece mereu trăiesc cu teama că vor greşi şi vor fi certaţi. Au tendinţa să ascundă părinţilor atunci când au făcut ceva greşit sau au luat o notă proastă, tocmai pentru a nu mai fi certaţi.

Astfel, comunicarea dintre părinte şi copil este afectată. De asemenea, aceşti copii au probleme cu încrederea în sine, sunt timizi şi razbat mai greu în viaţă. Pot suferi depresii dacă au probleme şi se tem să vorbească cu părinţii.

Chiar dacă credeţi că o astfel de disciplină dă rezultate, este mai bine să o reconsiderati pentru ca 'vorba dulce mult aduce'...

De la copii speriaţi la adulţi agresivi

Copiii au tendinţa să imite ce se întâmplă în familie. Un copil la care se ţipă des va avea tendinţa să imite un astfel de comportament. Va fi şi el agresiv în limbaj faţă de alţi copii şi poate ajunge un bătăuş. Toate aceste efecte se propagă în viaţa adultă şi multe dintre persoanele agresive au fost în copilărie victime ale abuzului verbal.

Dar ce facem dupa ce tipam?

De fapt, chiar daca ne place sau nu sa acceptam - momentele in care e trezim urland ... se intampla in fiecare familie. Este adevarat ca parintii de azi nu isi mai bat copiii ... sau mult mai putin insa urletele au ramas inca active in parenting.  Este un mod de a da voce frustrarii. In jur de 3 din patru parinti tipa la copil - cel putin o data pe luna. Iar motivele sunt: probleme de purtare.

A ridica vocea cand te adresezi copilului nu este neaparat ceva negativ - pune Adela Faber - un expert in parenting din New York si autor al cartii Cum sa fii parintele pe care ai vrut intotdeaunsa sa fii.  Iata spune ea - si eu ma trezesc tipand - tocmai am dat cu mopul prin bucatarie si gasesc firmituri pe jos pentru ca al meu copil tocmai si-a luat un biscuit din dulap.

Dar spune ea, tipaturile sunt de mai multe feluri. Iar a tipa la un copil devine problematic atunci cand este un atac personal sau un mod de a invinoati copilul - cu tipaturi de genul? De ce nu poti sa tii minte asta? sau Intotdeauna gresesti...

Multi parinti isi pierd controlul pentru ca - considera rebeliunea copilului ca ceva personal, ne-intelegand ca si copilul are emotii si ca trece printr-un proces de invatare. Copiii adolescenti, ai caror parinti tipa sau ii insulta - sunt mai predispusi la a avea probleme de comportament sau depresie in viitor. 

Un alt sutdiu spune ca tipand la copil - are concecinte care sunt mai grave decat bataia. Parintii care 'zbiara' neglijeaza sansa de a-i invata pe copiii lor sa isi controleze emotiile.

Dar sa ne calmam. Ce facem dupa ce tipam la copil? Iata 5 sfaturi care ajuta ...

5 lucruri de facut dupa ce tipi la copilul tau

1. Respira si incearca sa te calmezi

Cand esti nervoasa / nervos - corpul tau intra in mod de 'supravietuire'. Inima incepe sa bata mai repede, respiratia este rapida, muschii sunt tensionati iar gandirea este neclara. Incearca sa treci peste aceasta stare respirand andanc. Nu spune nimic pana nu faci 5 respiratii indelungate.

2. Nu uita ca trebuie sa te auto-controlezi

Pana la urma, copilul este copil iar tu esti adultul responsabil. Adu-ti singur aminte ca esti un adult si ca esti responsabil de propriile tale actiuni dar in plus ca trebuie sa atati ca stii sa te auto-controlezi.

3. Nu conteaza cine a inceput sau cine a gresit

Invata-ti copilul sa fie responsabil si nu cauta vina la cineva anume.

4. Incearca sa rezolvi fara sa zbieri

Da o dovada de intelepciune si spune: OK de acum incolo am sa incerc sa rezolvam problemele fara tipaturi.

5. Repara relatia

E timpul sa repari ce ai stricat. Da. Cuvintele dor iar daca a fost vorba si de agresiuni fizice - copilul se poate simti desconectat de tine. Lasa lucrurile sa se vindece si nu uita ca parintii inteligenti isi pot comunica ideile si problemele fara zbieraturi. Calm. Si cu intelepciune.

Si inca doua sfaturi la care ai putea sa te gandesti...

Incearca sa intelegi ce anume te face sa tipi?

In loc sa nu te gandesti la ceea ce tocmai s-a intamplat - incearca sa re-evaluezi situatia in care ai tipat - cand te-ai calmat. Ce anume te-a facut sa zbieri? A fost un cuvant anume? O atitudine? Ai cumva o anume sensibilitate?

Se intampla des sa tipi? Oare nu prea des?

Poate ca esti prea tensionat/a, poate ca ai nevoie sa vorbesti cu un psiholog. A incerca sa iti intelegi furia inseamna ca esti un parinte responsabil si ca vrei sa schimbi in bine aceasta problema. Iar asta e o dovada ca esti un parinte responsabil.

Mami, nu mai tipa la mine si iubeste-ma mai mult sau de ce nu putem creste un copil fericit daca tipam mereu la el

Mami, nu mai tipa la mine si iubeste-ma mai mult sau de ce nu putem creste un copil fericit daca tipam mereu la el... 

Ce fel de parinte esti? Te-ai gandit vreodata ca tipaturile si amenintarile pe care le urli copilului tau atunci cand esti nervoasa au un impact negativ asupra sa? Nu e un secret ca de multe ori ne trezim tipand la copilul nostru fara cea mai mica intentie de a-l rani sau agresa. Suntem insa, fara voie, prizonierii unui tip de parenting ce contine inca urmele felului demodat in care am fost noi crescuti...Desi nu exista un stil anume de parenting romanesc, ceea ce este clar este ca ca intr-o familie de romani se tipa nepermis de mult la copii. Citeste in continuare de ce cand tipam (zbieram) la copilul nostru ne ratam sansa de a fi parinti mai buni.

Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!

Oare nu tipi prea mult? Intre micul dejun si cina, trecand prin imbracatul pentru scoala sau gradinita, teme, cumparaturi, baie, curatenie si alte activitati care te tin in priza intreaga zi, ai, de cele mai multe ori sentimentul ca abia reusesti sa respiri si uneori iti iesi din fire pentru ca pur si simplu nu mai rezisti acestui program inventat parca anume ca sa-ti puna nervii la incercare....citeste in continuare aici >

 

 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
referinte: empoweringparents.com,psychologytoday.com, theconversation.com,


✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII