Când să spui NU la nașterea prin cezariană - sfatul unei mame medic american

Cand sa spui NU la nasterea prin cezariana - sfatul unei mame medic american

Când să spui NU la nașterea prin cezariană - sfatul unei mame medic american

Nașterea prin cezariană a devenit mult mai solicitată in ultimii 40 ani pentru o varietate de motive. Insă, nașterea naturală ofera femeilor o recuperare rapidă, o șansă redusă la infecții și leziuni de la operație. Pentru copil, riscul vătămarii este mai mic, existând un risc mai mare de respirație ingreunată neonatală la copiii născuți prin cezariană.

Iată insă o serie de explicatii foarte utile - date de o mamă, medic american - despre cand ar trebui să spună femeile insarcinate NU la nașterea prin cezariană și mai ales DE CE.

- in acest articol veti citi mai multe despre:
Travaliul este un dans incalcit al hormonilor, muschilor si emotiilor
A ajuns nasterea prin cezariana o moda si in Romania?
Rata nasterilor prin cezariana are o panta ascendenta
Aveam nevoie de o alta opinie
Ce beneficii da nasterea naturala mamei si copilului, fata de nasterea prin cezariana?
Atunci de ce este atat de solicitata nasterea prin cezariana?
Ce pot face femeile cu mai putina experienta medicala decat tine, pentru a exercita mai mult control la nastere?
Ati dori sa vedeti acest lucru si in restul tarii?
Ce poate sau ar trebui sa faca medicul obstetrician pentru ca viitoarele mame sa fie mai informate in legatura cu modalitatea de nastere?
Care este cea mai mare schimbare pe care doriti sa o vedeti in interventia obstetrica?
Care este cea mai mare satisfactie din aceasta experienta?
Este realist sa credem ca femeile cu mai putina experienta medicala decat dumneavoastra pot obtine aceeasi satisfactie?

Travaliul este un dans incalcit al hormonilor, muschilor si emotiilor

„Travaliul este un dans incalcit al hormonilor, muschilor si emotiilor,” scrie Dr. Carla Keirns in articolul ei, Watching the Clock: A Mother’s Hope for a Natural Birth in a Cesarean Culture (Cu ochii pe ceas: Speranta unei mamei la o nastere naturala intr-o cultura a nasterii prin cezariana), aparut in luna Ianuarie a revistei americane Health.

Avand aceasta descriere, cu usurinta putem vedea de ce obstetrica este una dintre cele mai provocatoare arii ale medicinei, de cand deciziile cu privire la sanatate facute pentru o femeie insarcinata influenteaza direct sanatatea copilului.

Rata nasterilor prin cezariana are o panta ascendenta

In articolul ei, autoarea americana noteaza ca media de varsta a femeilor insarcinate in SUA a crescut in ultimele decenii pentru ca femeile aleg sa ramana insarcinate mai tarziu in viata, cu toate ca asa cresc si riscurile de a avea o sarcina complicata. In acelasi timp, rata nasterilor prin cezariana are o panta ascendenta in SUA, probabil datorata varstei si altor factori. In timp ce nasterea prin cezariana poate salva viata mamei si a copilului in anumite situatii, sunt multe voci care sustin ca prea multi medici devin prea dependenti de aceasta metoda in locul nasterii naturale.

A ajuns nasterea prin cezariana o moda si in Romania?

Partial raspunsul este DA. Multe vedete se lauda ca au nascut prin cezariana si in plus, in multe spitale, medicii nu informeaza corect pacientele despre beneficiile nasterii naturale  - propunand mult prea usor, nasterea prin cezariana.

Patru din zece românce nasc prin cezariană. Cifrele sunt îngrijorătoare, avertizează Organizaţia Monială a Sănătăţii. Nici medicii români nu sunt mândri de această statistică, care plasează România pe locul trei în Europa, după Cipru şi Italia, şi spun că gravidele sunt cele care aleg operaţia în detrimentul naşterii naturale: ”Dacă prietena, vecina şi colega au ales cezariana, eu de ce să nu o fac? Nu sunt de la ţară, nu vreau să mă doară” este una dintre explicaţiile pe care femeile însărcinate le-o oferă obstetricienilor.

Keirns, care este specializata in ingrijire paliativa si etica medicala si este director adjunct in cadrul educatiei medicale la Centrul de Medicina Umanitara la Universitatea Stony Brook din New York - SUA, a ramas insarcinata la varsta de 40 ani. Fiind diabetica, sarcina ei a fost monitorizata indeaproape de catre medicii ei, care au decis sa induca travaliul la a 40-a saptamana din sarcina pentru a minimaliza riscul nasterii unui copil mort. Desi Keirns insista sa nasca natural daca sarcina era normala, in timp ce saptamanile treceau ea s-a gasit inconjurata de medici care insistau ca ea sa nasca prin cezariana, chiar daca ea simtea ca nu exista un rationament medical pentru aceasta.

Aveam nevoie de o alta opinie

Eram in spital de doua zile in travaliu indus, neputand sa ma dau jos din pat sau sa mananc, aproape 24 ore in care nivelul de oxitocina scadea treptat. Medici si asistente au venit si au plecat din salonul in care eram, si li se citea ingrijorarea pe fata. Ei au vrut sa imi administreze magneziu pentru preeclampsie suspectata, o complicatie grava de la sarcina, dar nu puteau fi siguri daca o aveam deoarece capul copilului cauza sangerarea vezicii urinare. Medicii au inceput sa vorbeasca despre sarcina blocata, un copil blocat si despre pregatirea unei sali de operatie. Eu am asistat la multe nasteri prin cezariana cand eram studenta, dar nu credeam ca era cazul meu acum. Mai mult timp.

Aveam nevoie de mai mult timp, m-am gandit, in timp ce ma uitam la agenda telefonica, cautand fosti colegi care acum erau medici obstetricieni si pediatri. Aveam nevoie de o alta opinie.

Dupa 3 zile de travaliu si monitorizare intensa, mama si copilul sunt bine. Dar aceasta experienta a facut-o pe Keirns sa se gandeasca daca se putea face ceva diferit si cum expertiza ei medicala poate ajuta pe cei fara expertiza.

Canalul de stiri ABC a vorbit cu Dr. Keirns despre experienta ei si despre ce schimbari crede ea ca ar trebui facute in metoda interventiei obstetrice in asa fel incat mamele sa exercite un mai mare control in sala de nastere.

Ce beneficii da nasterea naturala mamei si copilului, fata de nasterea prin cezariana?

CARLA KEIRNS: Depinde de starea mamei si a copilului, dar pentru femeile si copiii care nu au avut complicatii sau argumente puternice medicala pentru nasterea prin cezariana, nasterea naturala ofera femeilor o recuperare rapida, o sansa redusa la infectii si leziuni de la operatie. Pentru copil, riscul vatamarii este mai mic, exstand un risc mai mare de respiratie ingreunata neonatala la copiii nascuti prin cezariana. Acest lucru este observabil la copiii a caror mame nu au fost in travaliu pentru ca lichidul amniotic este eliminat din plamanii copilului in timpul nasterii.

nasterea bebelusului

Atunci de ce este atat de solicitata nasterea prin cezariana?

CARLA KEIRNS: Nasterea prin cezariana a devenit mult mai solicitata in ultimii 40 ani pentru o varietate de motive. Au fost multe articole si multe intrebari ridicate despre asta. Sunt oameni care cred ca aceasta se intampla din cauza ca sarciniile prezinta un risc ridicat. Sunt oameni care cred ca din cauza ca am redus utilizarea forceps-ului, altii cred ca utilizarea lui este un lucru greu de invatat de catre medici– tine mai mult de manualitate si dexteritate, intrucat in multe situatii care inainte necesitau forceps-ul acum pot fi evitate prin nasterea prin cezariana.

Exista o varietate de motive tehnice si motive care au legatura cu stilul de practica, iar apoi exista oameni care spun ca are de a face cu comoditatea pentru mame sau medici, sau de programarea sarcinii, sau chiar cu faptul ca unii medici pot fi platiti mai mult pentru nasterea prin cezariana decat pentru nasterea naturala, desi variaza foarte mult.

Ce pot face femeile cu mai putina experienta medicala decat tine, pentru a exercita mai mult control la nastere?

CARLA KEIRNS: Primul lucru este alegerea unui furnizor de servicii medicale a carui filozofie se potriveste cu a ta. Dupa cum mi-au scris mai multe persoane de la publicarea articolului meu, s-ar putea sa vreti sa va asigurati ca toti cei care va împartasesc experienta sau toti cei din grupul medical au aceeasi filosofie,pentru ca desigur este posibil ca nu medicul sa participle la nastere, ci cei din grupul sau. Desigur, femeile se descurca mai bine cu educatia la nastere. Exista totul, de la spitale la Lamaze si alte organizatii, la o varietate de grupuri care încearca sa ajute la informarea femeilor. In New York exista o resursa unica. Departamentul de Sanatate a Sistemului de informare din statul New York in materie de maternitate furnizeaza informatii la nivelul spitalului cu privire la ratele de interventie. Totul de la nasterea prin cezariana pana la nasterea naturala dupa cezariana pana la epiziotomie (o incizie facuta pentru a deschide canalul de nastere pentru ca copilul sa treaca mai usor), astfel încat sa puteti afla cum arata aspectul mediu de practica în locul în care va ganditi sa nasteti sau daca ati putea lua în considerare un loc diferit.

Ati dori sa vedeti acest lucru si in restul tarii?

CARLA KEIRNS: Este un lucru util. Exista dovezi bune pentru utilizarea unei doaule (femeia care ingrijeste femeia insarcinata) în timpul travaliului, atat pentru a oferi sprijin femeii însarcinate, cat si pentru a aduce o expertiza in plus. Dezavantajul este uneori ca nu sunt acoperite de asigurare si de vreme ce vorbesti despre cineva care va ramane cu tine in timpul travaliului, poate costa cateva sute de dolari sau mai mult. Deci, multe femei nu vor alege asta. Si situatia privind moasele a venit, desigur, de asemenea. Cel putin în aceasta tara, experienta mea este ca majoritatea grupurilor de moase nu vor lucra cu femei cu risc ridicat. Unii oameni au cerut un model de parteneriat între obstetricianul ce se axeaza pe sarcinile cu risc ridicat si moase, astfel încat obstetricianul sa se poata concentra pe partea medicala a lucrurilor, iar moasele sa se poata concentra pe obstetrica. Aceasta nu este zona mea, asa ca de ce nu mai exista parteneriate de acest gen, nu as putea spune. Dar este un model interesant.

Ce poate sau ar trebui sa faca medicul obstretrician pentru ca viitoarele mame sa fie mai informate in legatura cu modalitatea de nastere?

CARLA KEIRNS: Discutatul despre planul de nastere si realizarea împreuna a unui plan de nastere înainte ca femeile sa se afle la spital, este ceva care, cred ca, toti medicii obstetricieni buni fac. Dar, asigurati-va ca planul include discutii despre ce trebuie facut în cazul în care exista complicatii si cum sa procedati - nu sunt asa de optimista in privinta femeilor care isi alcatuiesc planurile de nastere pe cont propriu deoarece, de exemplu, practic medicina paliativa si vad multe idei. Adesea, ele nu sunt relevante pentru situatia clinica la îndemana sau pur si simplu nu sunt fezabile în situatie. Am auzit medici obstetricieni care spun acelasi lucru despre planurile de nastere si pot vedea de ce. Trebuie sa fie un proces de planificare colaborativa.

Care este cea mai mare schimbare pe care doriti sa o vedeti in interventia obstetrica, din moment ce numarul femeilor care nasc la varsta inaintata creste si cresc si riscurile?

CARLA KEIRNS: Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie, Societatea pentru Medicina Interna si Institutul National de Sanatate a Copilului si Dezvoltare Umana au creat niste ghiduri excelente bazate pe dovezi privind modul de gestionare a sarcinii si a modalitatii de nastere. Ele solicita în principal utilizarea datelor obiective pentru a lua decizii si pentru a recunoaste care sunt procesele normale de sarcina si de modalitate de sarcina. Evident, ghidurile nu pot fi aplicate fiecarui pacient, dar daca medicii nu le vor folosi, ar trebui sa existe un motiv bun pentru care nu o fac.

Care este cea mai mare satisfactie din aceasta experienta?

CARLA KEIRNS: Ei bine, pe langa baiatul meu frumos, ar fi respectul reciproc între pacienti si furnizorii lor de servicii medicale - este cu adevarat esential pentru o buna îngrijire medicala. Nu doar sa fie draguti, ci si sa comunice toate informatiile clinice relevante, astfel încat deciziile sa poata fi luate pe baza cea mai buna posibila. Pentru mine, as avea, cu siguranta, o alta maternitate, deoarece istoricul meu medical îmi cere asta. Dar as vrea sa ma asigur ca am avut o astfel de conversatie cu doctorii mei si ca am auzit preocuparile lor, precum si ca ei m-au ascultat.

Este realist sa credem ca femeile cu mai putina experienta medicala decat dumneavoastra pot obtine aceeasi satisfactie?

CARLA KEIRNS: Cred ca este foarte posibil. Eu nu pot fi un medic obstetrician, dar predau studentilor si rezidentilor medicali despre comunicarea cu pacientii si exista o multime de modalitati bune de a te asigura ca pacientii înteleg ceea ce spera si ce se poate întampla daca ei nu doresc un anumit lucru, ca mai apoi ei sa poata lua bune decizii. Este responsabilitatea medicilor si a altor furnizori de asistenta medicala care lucreaza cu femeile însarcinate sa se asigure ca se simt informati, împuterniciti si auziti.

► Citeste si Nasterea prin cezariana pare o nastere mai usoara insa nu este deloc asa - iata ce spune un medic renumit

Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu ti le spune nimeni

O nastere prin cezariana este o interventie chirurgicala abdominala majora. In consecinta, procesul de vindecare este si el destul de complex.

De fapt, dureaza circa sase luni ca operatia sa se vindece complet.  Exista un subiect pe care toate cartile despre sarcina tind sa-l omita iar cei care predau cursuri pentru viitorii parinti aleg sa-l ignore: exact modul in care corpul se reface dupa o nastere cezariana.

► Citeste si lucrurile pe care nu ti le spune nimeni - despre recupararea dupa nasterea prin cezariana.  

nasterea cezariana

Nasterea prin cezariana: necesitate, moda, moft sau dorinta interesata a medicului

Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana? Ei bine, e deajuns sa pui aceasta intrebare pe forumul Desprecopii ca incepe lupta verbala.

Din motive usor de inteles, mamicile care au nascut prin cezariana se dau de ceasul mortii ca asta e nasterea cea mai usoara, cea mai simpla, cea mai naturala si cea eleganta (?) pe cand mamicile care au deja la activ o nastere naturala se grabesc sa te convinga ca alegerea lor a fost cea mai naturala, ca asa se face legatura cu bebelusul, ca asa vei alapta fara pobleme si nu vei avea nici o durere de cap,

Taberele sunt pe pozitie desi poti observa ca mamicile care au nascut prin cezariana simt nevoia sa insiste ... mai departe

Citeste neaparat: 8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste 

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: Desprecopii.com
referinte: ABC News, WebMD, Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie - 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII