Plombita a cazut! De ce si mai ales ce este de facut?

Plombita a cazut! De ce si mai ales ce este de facut?

Plombita a cazut! De ce si mai ales ce este de facut?

de eliminat din de4kids Ups, a cazut plombita de pe dintele de lapte. Există situaţii în care plombiţa realizată corect pe dintele de lapte cade în mod neaşteptat. Copilul poate resimţi disconfort, durere sau situaţia poate impune o vizită de urgenţă.

Dar de ce a cazut plombita si mai ales ce e de facut? Iata sfatul medicului stomatolog.

 

 

Cand cade plombita de pe dintele de lapte

Există situaţii în care plombiţa realizată corect pe dintele de lapte cade în mod neaşteptat. Copilul poate resimţi disconfort, durere sau situaţia poate impune o vizită de urgenţă.

Obturaţiile dentare (plombiţele) se realizează atunci când dintele este afectat de carie. Acesta se curăţă, se dezinfectează, iar apoi se acoperă cu materialul de obturaţie

De ce se întâmplă asta şi ce este de făcut?

Cauzele pierderii obturaţiei dentare:

 Spaţiul în care se va aplica materialul de obturaţie nu este perfect uscat. Copiii tind să pună limba în zona de lucru sau devin agitaţi pe parcursul şedinţei de tratament. Orice urmă de salivă care se aşează pe locul unde va fi aplicată plombiţa împiedică aderenţa completă şi afectează rezistenţa acesteia pe termen lung.
 Bruxismul. Pe timpul nopţii unii copii scrâşnesc dinţii – acesta este un obicei vicios involuntar, care produce efecte nedorite în timp: dinţii se fisurează, se tocesc, iar obturaţiile cad.
 Muşcarea din obiecte dure. Copiii muşcă din jucării, creioane şi alte obiecte dure. Este bine să îi dezvăţăm de acest obicei nesănătos pentru dinţi şi întregul organism.
 Obturaţia se întinde pe o suprafaţă prea mare. Atunci când dintele este afectat semnificativ de carie, se poate întâmpla ca obturaţia să nu reziste, indiferent de câte ori este refăcută. Înseamnă că este necesară o altă variantă de tratament, aceea de a aplica o coroniţă dentară pediatrică. Aceasta va proteja vitalitatea dintelui şi va rezista până ce acesta va fi schimbat cu unul permanent.

Ce este de făcut?

 În clinica noastră folosim diga stomatologică – un sistem special care izolează dintele de tratat de restul dinţilor şi părţilor moi. Aceasta menţine perfect uscată zona de lucru şi în acelaşi timp protejează cavitatea orală de substanţele folosite.
 În cazul în care plombiţa a căzut, este indicat ca părintele să vină cu copilul la cabinet cât mai curând. În clinica noastră aceasta se reface gratuit.
 Controlul periodic regulat este foarte important. Medicul stomatolog pediatru poate descoperi margini neuniforme ale unei obturaţii şi o poate repara din timp.
 Periajul profesional în cabinet şi indicaţiile primite din partea specialistului vă vor ajuta să preveniţi apariţia cariei în zona marginilor obturaţiei.
 În cazul în care copilul prezintă bruxism, este recomandată purtarea unui aparat de tip trainer. Acesta îl va ajuta să scape de această problemă, dar şi de alte obiceiuri vicioase. Medicul dentist vă poate oferi mai multe informaţii despre acest sistem care se poate utiliza de la vârsta de 3 ani.

Este important ca dacă va confruntaţi cu această situaţie să nu amânaţi vizita la medicul dentist. Refacerea obturaţiei imediat ce a căzut implică un tratament mult mai simplu. În timp, dacă este netratat, dintele poate necesita un tratament de canal sau alte manopere extinse.

Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii

 Stiati ca... maseluta de 6 ani este singurul dinte permanent care nu inlocuieste un dinte de lapte?

In jurul varstei de 6 ani copiii incep sa piarda dintisorii temporari, care sunt inlocuiti de cei permanenti. Distrasi de acest fenomen, parintii trec cu vederea ceea ce se intampla in spatele ultimului molar de lapte... mai ales atunci cand nu exista simptome de eruptie dentara, cum se intampla in cazul dintilor temporari (durere, gingie inflamata, temperatura corporala usor crescuta etc.) citeste mai departe aici. 

Devino membru Desprecopii și descarcă cuponul de 10% reducere! - AICI

Tot despre ingrijirea dintilor mai cititi: 

Ingrijirea dintilor de lapte
luorurile si dintii copilului

Implantul dentar
 
Zaharul si alimentatia copilului mic 
Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus 
Dantura in timpul sarcinii 
Pierderea danturii prezice aparitia unor boli 
Bauturile gazoase distrug dintii 

  Forum de stomatologie pentru copii

Cabinet stomatologic pentru copii

autor: De4kids pentru Desprecopii.com ©

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII