De ce este autismul la copil atat de greu de diagnosticat

De ce este autismul la copil atat de greu de diagnosticat

De ce este autismul la copil atat de greu de diagnosticat

Multe dintre semnele autismului la copil pot fi si semne ale altor tulburari sau semne de usoare intarzieri de dezvoltare. Daca observi la copilul tau oricare dintre semnele descrise mai jos, este foarte important sa vorbesti cu medicul tau sa duci copilul la o evaluare completa pentru a exclude alte variante ce ar putea cauza probleme.

Cel mai important lucru de stiut despre autism este ca nu exista doi oameni, cu aceasta tulburare, care sa arate sau sa actioneze la fel. Unii sunt foarte vorbareti, in timp ce altii nu utilizeaza deloc limbajul verbal. Unii sunt capabili sa se descurce foarte bine pe plan academic, in timp ce altii nu au aproape deloc abilitati academice. Iata de ce este autismul la copil atat de greu de diagnosticat...

in acest articol veti citi mai multe despre:
De ce este Autismul atat de Greu de Diagnosticat
Autismul incepe in Copilaria foarte Timpurie
Semne ce ar Putea Indica Autismul

Copiii cu autism se comporta si gandesc diferit

Autismul este o tulburare de dezvoltare care, conform datelor oficiale afecteaza aproximativ 1 din 69  copii din Statele Unite (desi unele estimari sunt mult mai mari). In Romania, anul 2012 inregistra 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii Publice, insa specialistii sunt de parere ca, in realitate, numarul este chiar de 2-3 ori mai mare, potrivit Asociatiei “Impreuna Pas cu Pas”

Autismul ingreuneaza buna comunicare a copiilor cu ceilalti, si adeseori conduce la serioase diferente comportamentale si provocari. De asemenea, include simptome de disfunctie senzoriala: copiii cu autism pot fi foarte sensibili la luminile foarte puternice sau intermitente, zgomote puternice, gusturi si mirosuri. Autismul incepe in copilarie si persista pe tot parcursul vietii, desi exista multe tratamente, nu are nici un remediu.

Fiindca autismul provoaca o asemenea serie de dificultati si provocari, poate fi greu de controlat. Deoarece copiii cu autism se comporta si gandesc diferit, poate fi greu sa le fii parinte.

Diagnosticarea timpurie poate duce la un tratament mai eficient.

De ce este Autismul atat de Greu de Diagnosticat

Cel mai important lucru de stiut despre autism este ca nu exista doi oameni, cu aceasta tulburare, care sa arate sau sa actioneze la fel. Unii sunt foarte vorbareti, in timp ce altii nu utilizeaza deloc limbajul verbal. Unii sunt capabili sa se descurce foarte bine pe plan academic, in timp ce altii nu au aproape deloc abilitati academice.

Din acest motiv exista o zicala in lumea cu autism: Daca cunosti o persoana cu autism, cunosti o persoana cu autism. Asa ca daca persoanele cu autism sunt atat de diferite una de cealalta, cum determini daca un copil prezinta “semnele autismului”? Raspunsul este: E complicat.

Multe dintre semnele autismului pot fi si semne ale altor tulburari sau semne de usoare intarzieri de dezvoltare. Daca observi la copilul tau oricare dintre semnele descrise mai jos, este foarte important sa vorbesti cu medicul tau sa duci copilul la o evaluare completa pentru a exclude alte variante ce ar putea cauza probleme.

Autismul incepe in copilaria foarte timpurie

Atunci cand iti observi copilul pentru semnele autismului, este important sa iti amintesti asta, prin definitie, autismul trebuie sa fie prezent inainte ca cel mic sa implineasca varsta de 3 ani. Unii copii prezinta simptome atat de usoare, incat ele nu sunt evidente pana cand copilul nu creste mai mare, insa, privind in trecut, trebuie sa iti poti da seama ca simptomele au fost prezente.

Daca simptomele apar deodata la un copil mai mare sau la un adolescent, fara nici un indiciu anterior, inseamna ca este o tulburare, insa nu autism.

Semne ce ar putea indica autismul

Nici unul dintre aceste semne luate individual nu indica autismul, insa daca acestea apar, merita verificate.

► Lipsa abilitatilor de comunicare

Copiii foarte mici pot sa nu detina limba vorbita, iar vorbirea tarzie in ea insasi nu este obligatoriu un semn al autismului. Insa daca al tau copil nu murmura, indica, face gesturi, te trage de maneca pentru a vorbi cu tine sau nu isi comunica intr-un alt mod dorintele si nevoile (odata ce este suficient de mare pentru a face aceste lucruri), prezinta problema aceasta unui pediatru.

► Probleme cu interactiunea sociala si pastrarea atentiei

Toti copiii foarte mici “se joaca in paralel”, insemnand ca stau in acelasi loc cu alte persoane, dar se joaca de unii singuri. Cu toate ca majoritatea copiilor pot sa acorde atentie aceluiasi lucru la fel ca oricine altcineva, impartasindu-si experienta. Daca al tau copil este interesat doar de joaca de unul singur si nu se poate angaja in relatii cu ceilalti, vorbeste cu medicul tau.

► Nevoia pentru repetare

Majoritatea copiilor mici le face placere sa auda aceleasi povesti, sa priveasca aceleasi filmulete, si sa consume aceleasi mancaruri din nou si din nou. Totusi, copiii cu autism ar putea dori repetarea acelorasi actiuni fara sens din nou si din nou, fara niciun motiv aparent. De exemplu, un copil cu autism ar putea trage apa la toaleta la nesfarsit, sau ar putea face aceleasi zgomote fara sens din nou si din nou. Daca vezi acest comportament la copilul tau, verifica.

► Probleme senzoriale

Multor persoane cu autism le displac luminile stralucitoare si zgomotele puternice. Totusi, unii copii cu autism pot fi atat de coplesiti de disconfortul senzorial incat sa se simta complet rupti de lume. Daca al tau copil este coplesit de problemele senzoriale, verifica acest lucru: ar putea sa nu fie autism, insa cu siguranta este o problema importanta ce trebuie abordata..

Autismul copilului incepe din burta mamei: cauze si semnale

Cercetatorii americani sugereaza faptul ca autismul isi poate avea originea din perioada in care fatul se afla in uter si nu in perioada de alaptare asa cum s-a crezut o lunga perioada de timp. Astfel s-a descoperit ca  - copiii cu autism au cu circa 67% mai multe celule nervoase in cortexul prefrontal (o parte a creierului care este implicata in procesarea limbajului, comportamentului social, si a luarii deciziilor).

In acest studiu preliminar, cercetatorii au analizat post mortem tesutul cerebral al unui numar de 7 baieti care au avut autism si al altor 6 care au decedat din alte cauze (inec sau alte accidente) pentru a determina numarul de neuroni pe care creierul acestora l-a avut - lucru care este posibil doar dupa deces.

Cercetatorii au fost surprinsi de numarul excesiv de neuroni gasiti, avand in vedere ca aptitudinile sociale deficitare, in special cele ale copiilor cu autism, sunt in stransa legatura cu insuficienta tesutului nervos citeste in continuare aici. 

 

Autismul la copil: semne, tulburari si comunicare - tot ce trebuie sa stie un parinte

Autismul a fost descris si diagnosticat pentru prima data in anul 1943, iar acestei boli i-au fost asociate trei caracteristici comune copiilor autisti. Specialistii sunt de parere ca interventia timpurie este critica pentru succesul tratamentului unui copil autist. De aceea, parintii copiilor de varste tot mai mici sunt atenti la eventualele semne de autism. Va sti insa pediatrul sa le recunoasca?

Informatiile arata ca rata prezentei autismului la copii este in crestere rapida, si fiecare dintre noi cunoaste deja cel putin un copil avand acest spectru de probleme.  Si intrucat ultimele noutati sugereaza ca interventia timpurie este critica pentru succesul tratamentului, parintii copiilor de varste tot mai mici sunt atenti la eventualele semne de autism.  Iata cateva informatii care ne fac sa intelegem ce este autismul si sfatul de la Desprecopii.com

Cand si cum spunem copilului ca este autist

Sunt mama unui copil autist. M-am tot gandit o vreme cum si cand ar fi cazul sa discut cu copilul meu despre autism. Am amanat deliberat acest moment de multe ori desi am gasit cel putin alte cateva argumente care ma indeamnau sa aduc acest subiect de discutie... ca de la mama la fiu.

Dar, cu toate dragostea si grija pe care i-o port, ma temeam ca nu cumva acea discutie sa il faca sa simta autismul ... ca un fel de boala care sa il inspaimante si sa il faca mai putin increzator in propriile sale forte. Si desigur nu vroiam sa creada ca avaand autism, este un copil mai putim valoros ... Ei bine am tot framantat acest subiect in capul meu si nu am vrut sa fac din el o varza infricosatoare in mintea lui citeste mai departe cand si cum spunem copilulu ica este autist.

Forumul special despre Autism

Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism. 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII