Copiii si imaginatia: de e important sa ii incurajam sa viseze

Copiii si imaginatia: de e important sa ii incurajam sa viseze

Copiii si imaginatia: de e important sa ii incurajam sa viseze

Copilaria, dar mai ales vârsta preșcolară este adesea denumită perioada jocului și a imaginației. Copiii sunt mereu ocupați. Se joacă, desenează, sculptează, decupează, îndoaie și construiesc. Ei își folosesc imaginația pentru toate aceste activități.

 

Pentru adulți unele situatii par banale, dar pentru copii ele pot însemna un întreg univers. De exemplu, ei pun laolaltă câteva cuburi de lemn și spun: "Uite o rachetă". Pentru a face acest lucru, trebuie să aibă puțină experiență personală. Trebuie să știe cum arată o rachetă și cum să o construiască (de exemplu din desene animate). Mai întâi, trebuie să cunoască și să observe totul. Apoi consolidează aceste cunoșțințe inventând sau copiindu-le.

În timp ce se joacă, ei creează și combină lucruri și evenimente

Astfel, inventează povești folosindu-și imaginația. Pretind că sunt doctori sau conductori de locomotive, că merg în spatiu sau că sunt piloți de avion, etc. Atunci când se joacă, pot dobândi aptitudinile și gesturile necesare unui dialog și își pot exprima emoțiile. În timpul jocului, percepția pe care o au despre lumea reală se reflectă în acțiunile lor.

Uneori copiii se joacă cu adulții care le pot sugera tema jocului, iar apoi copiii pot dezvolta jocul și povestea după cum doresc. Nu trebuie să cumperi întodeauna jucării noi ca să-i stimulezi pe copii să dea frâu liber imaginației. Le poti sugera idei care pe cât de simple pe atât de creative.

Dacă își doresc o rachetă, o sticlă goală de plastic poate să fie transformată într-o rachetă printr-o activitate simplă și creativă. Nu ai nevoie decât de hartie colorată, bandă adezivă și o foarfecă. Iar dacă dorești o rachetă frumos colorată, poți să înfășori sticla într-o pungă decupată din ambalajul de cereale de mic dejun

După ce înfășori sticla în ambalajul și îl lipești cu bandă ai deja corpul rachetei. Mai faci un con de hârtie colorată care este vârful ei și eventual două suluri mici de hârtie pe post de motoare și copilul poate să plece în spațiu, să viseze, să colinde planetele.

Atunci când inventează diverse povești și scenarii, copiilor le face mare plăcere și o fac cu pasiune

Această bucurie provine din faptul că se transpun în pielea personajului pe care și-l aleg și că persoana pe care o reprezintă se bazează pe propriile lor dorințe și idei. Jocurile cu temă interesantă pot fi repetate de-a lungul câtorva zile la grădiniță, de exemplu. Aceste jocuri implică simțul cooperării, autodisciplină și auto control. În timpul jocurilor colective, putem observa clar rolul pe care îl joacă copii în colectivitate. În cadrul acestor jocuri, copiii mai mari pot inspira joaca celor mai mici.
el.

De la începutul vieții și până când copiii merg la școală, jocurile reprezintă o parte importantă a activităților lor. Prin urmare, sunt instrumentul cel mai eficient pentru educația lor.

Despre cum stimulam creativitatea copilului merita sa citesti si:

 Are copilul tau creativitate?
Cum sa dezvolti creativitatea copilului prin joc
Cum incurajam creativitatea copiilor?
Jocurile interactive un mod placut de a va cunoaste mai bine copiii

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
 
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Copilul supradotat: abilitati si slabiciuni

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII