Camera copilului tau adolescent: intre realitate, reguli, dezordine si decorare
Camera copilului tau adolescent este oaza de intimitate in care el isi doreste liniste si conectare cu problemele tipice ale varstei. Ofera-i acest loc si incearca sa ii intelegi preferintele de design dar si dezordinea. Pe masura ce copilul se apropie de adolescenta, camera devine din ce in ce mai mult o prelungire a sinelui in care apar diferite expresii ale sinelui. Este ca un laborator in care adolescentul poate experimenta vizual si activ diferite identitati, precum si localizarea in cultura proprie.
Iata o trecere in revista a problemelor legate de camera copilului tau adolescent. Intre realitate, asteptari, dezordine, decorare si riscuri.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Functiile „camerei”
Probleme de curatenie
Asteptari
Consolidarea asteptarilor
Decorarea camerei
Probleme de intimitate
Camera copilului tau adolescent
Una din cele mai comune surse de frustrare pentru parintii de adolescenti este gasirea un metode eficiente ca ei sa isi pastreze camera curata. Uneori, acest lucru se invarte in jurul ideilor de a face patul, punerea rufelor in cos, strangerea resturilor alimentare din camera si punerea lor deoparte. Nu e neobisnuit ca o camera de baiat de 16 ani sa miroase a transpiratie mai mult ca in vestiarele de sport sau ca o camera a unei fete sa fie atat de plina cu haine incat sa nu poti gasi podeaua.
In alte dati, lupta se invarte in jurul neintelegerilor cu privire la ce postere ar trebui sa fie pe pereti, in ce culori poate fi vopsita camera, sau chiar cine este permis in camera si sub ce restrictii.
In general, lupta dintre parinti si adolescenti asupra camerei adolescentului pare sa ia mai multe forme distincte. Acestea sunt (1) problema pastrarii camerei curate; (2) modul in care camera poate fi decorata; si (3) probleme legate de confidentialitate. Pentru a veni cu reguli si strategii care sunt rezonabile atat pentru tine, cat si pentru adolescentul tau, este util sa intelegi mai intai semnificatia acestui spatiu consacrat pentru adolescenti. Intrebarea este "Cum contribuie camera adolescentului la sarcinile de dezvoltare de baza ale adolescentei?"
Functiile „camerei”in adolescenta
Cei mai multi dintre parinti isi aduc aminte ca isi doreau sa aiba postere cu eroii generatiei lor pe peretii camerei lor.
Pentru ca - trebuie sa recunoastem camera este un loc unde adolescentii ei pot fi singuri cu ei insisi si sa se gandeasca la acele emotii si coborasuri emotionale profunde pe care le confrunta in lume, in special cele care implica relatiile lor cu parintii si colegii. Este un loc in care poti avea intimitate cu sentimentele si gandurile proprii, precum si un spatiu mental pentru rezolvarea conflictelor, pentru a face planuri sau doar pentru a-i permite mintii sa se invarta si sa viseze la posibilitatile viitoare. Este oaza in desert, precum si podul ascuns in care se afla singuratatea.
Camera unui adolescent are o alta semnificatie deosebita, care este direct legata de sarcina primara de dezvoltare a adolescentei, care construieste o identitate personala. Pe masura ce copilul se apropie de adolescenta, camera devine din ce in ce mai mult o prelungire a sinelui in care apar diferite expresii ale sinelui. Este ca un laborator in care adolescentul poate experimenta vizual si activ diferite identitati, precum si localizarea in cultura proprie. S-ar putea sa vedeti un intreg zid acoperit cu imagini de fotomodele, muzicieni populari, figuri sportive sau alte personalitati ale lumii adolescentului la care adolescentul dvs. poate ca aspire sa fie, sau reprezinta ceva considerabil de dorit. Baiatul adolescent care joaca baschet poate avea postere cu Kobe Bryant sau Michael Jordan peste tot pe pereti. Sau o fata adolescenta poate alege supermodele sau vedete de film.
Pe o nota mai negativa, totusi, un adolescent care se implica in utilizarea obisnuita a marijuanei poate avea imagini de droguri care abuzeaza de stele rock sau accesorii care sunt asociate cu consumul de droguri. Ideea este ca alegerea decorului, a stilului si a elementelor de afisare reprezinta extensii, intr-un fel sau altul, a identitatii pe care adolescentul dvs. o formuleaza sau, cel putin, o ia in considerare si cultura in care se negociaza identitatea sa.
O alta functie importanta indeplinita de camera adolescentului este aceea de a-i furniza primul spatiu individual pe care adolescentul il poate numi al lui propriu si care are limite care il separa de restul casei si familiei. Este un spatiu privat in aceasta privinta, care este atat responsabilitatea ocupantului, cat si locul in care au loc interactiuni speciale cu altii. O conversatie care apare in aceasta camera va avea o calitate putin diferita de o conversatie care are loc in camera de zi, in bucatarie sau in alta parte a casei. Acesta este spatiul privat in care prietenii viziteaza si pot avea loc conversatii intime. Aceasta confidentialitate, totusi, vine cu pretul responsabilitatii. intretinerea spatiului apartine, de asemenea, ocupantului. in plus, confidentialitatea si proprietatea spatiului implica o incredere reciproca intre ocupant si proprietar (parinti). Ceea ce se intampla in camera trebuie sa indeplineasca cerintele proprietarului, iar mentinerea si curatenia trebuie, de asemenea, sa respecte aprobarea lor. Sa mergem acum la discutia noastra despre cele trei domenii de conflict privind camera adolescentei, care au fost subliniate in introducere.
Probleme de curatenie
Exista doua parti la aceasta discutie. Primul are de-a face cu modul in care parintii definesc curatenia, ce asteptari sunt in legatura cu curatenia si ingrijirea si modul in care se traduce curatenia zilnica, curatarea saptamanala etc. A doua parte a discutiei se concentreaza mai mult pe cum sa castigi cooperarea adolescentului in indeplinirea asteptarilor pe care le-ati prezentat. Hai sa aruncam o privire.
Asteptari
In general, parintii par sa se incadreze intr-una din mai multe categorii. Unui grup de parinti ii place ca dormitoarele copiilor lor sa fie pastrate curate si ingrijite zilnic. Ei vor paturile facute in fiecare zi, hainele aruncate in cosul de rufe si toate obiectele pastrate in locatii care au fost desemnate pentru ele. Aceasta inseamna carti pe raft, haine puse in dulap sau impaturite in sertare etc. Un al doilea grup de parinti permite ca o anumita cantitate de dezordine si dezordinere sa apara in intervalul unei saptamani si apoi necesita o curatare si o strangere amanuntita in camera o data pe saptamana (in general, in weekend). De multe ori, camera adolescentului este curatata la o curatenie generala saptamanala a casei. Un al treilea set de parinti sunt oarecum nepasatori fata de modul in care se pastreaza camera. Atitudinea lor este ca este spatiul privat al adolescentului lor si, daca devine destul de dezordonat, astfel incat sa nu poata gasi lucruri, o vor curata fara a fi nevoie sa li se spuna.
Va sugeram sa includeti adolescentii intr-o discutie de planificare initiala, astfel incat sa participe la definirea asteptarilor. Acest lucru nu inseamna ca nu aveti decizia finala, inseamna doar ca adolescentii care sunt implicati in procesul de planificare prezinta mai multe sanse de –asi indeplini partea lor din intelegere. Este important ca asteptarile sa fie clarificate. Daca va decideti cu privire la curatarea saptamanala, atunci va trebui sa fiti foarte expliciti cu privire la cat de dezordonata poate fi camera in timpul saptamanal interimar. Este permisa mancarea? Se pot lasa farfurii? Pot haine murdare sa fie ingramadite pe podea? Sau poate preferati sa nu fie dusa mancare in camera si hainele murdare trebuie pastrate in cosul de rufe, dar poate aparea dezordine generala, cum ar fi lasarea obiectelor in dezordine (carti scolare, jocuri video etc.). Cand se face curatenia, din nou trebuie sa fiti foarte specific. Cand este vorba de aspirarea prafului doriti ca sa fie aspirat doar in spatiile vizibile, sau va referiti si la partea de sub mobilier? Trebuie sa fie spalata camera? Dulapurile sunt curatate? Ai prins ideea. impreuna cu adolescentul dvs., definiti asteptarile si regulile. Asigurati-va ca toata lumea se afla pe aceeasi pagina si in acord. Acest acord prealabil este foarte important, deoarece ofera baza pentru consolidarea acordului pe drum.
Sfatul nostru general este sa ne indepartam de extreme. Nu permite ca orice dezordine sa poata inhiba unele dintre nevoile de explorare ale adolescentului care dezvolta o identitate. in acelasi timp, permiterea haosului total si a iresponsabilitatii nu este niciodata o practica buna si nu ne invata lectiile necesare pentru a trai impreuna cu altii sau pentru a-ti organiza viata. Are sens sa solicitati cel putin o curatenie saptamanala. Acest lucru invata un anumit respect pentru spatiul unuia, precum si abilitati in organizare, planificare si, bineinteles, menaj. De asemenea, este important ca respectarea proprietatii personale sa fie insotita de respectarea organizarii care permite functionarea cu succes a acesteia pe o baza zilnica. Pe cat posibil, regulile pentru camera adolescentului ar trebui sa le reflecte pe cele ale gospodariei generale, desi unele relaxari ar putea fi adecvate la aceasta varsta. Adolescentii dezordonati se transforma foarte adesea in gospodari buni, in special daca aceasta este atmosfera in care au crescut.
Consolidarea asteptarilor
Acum, ca sunteti de acord cu privire la asteptari si reguli, trebuie sa definiti consecintele logice care trebuie aplicate in cazul in care acordul este intrerupt. Sa spunem ca tu si adolescentul tau ati fost de acord ca nu trebuie sa-si pastreze camera in ordine perfecta in timpul saptamanii, dar trebuie sa puna zilnic hainele murdare in cosul de rufe si sa nu mai ramana in camera farfurii murdare sub nici o forma. in plus, o data pe saptamana, asternuturile trebuie schimbate, toate lucrurile trebuie puse la locul lor, camera aspirata (numai pe podeaua vizibila) si totul sters de praf. Trebuie sa precizati un interval de timp pentru curatenie. S-ar putea spune ca trebuie sa fie terminata pana la ora 3:00 in fiecare sambata. Acest lucru permite alegerea de a face acest lucru vineri dupa-amiaza sau seara, sau sambata dimineata.
Daca nu se va realiza la timpul stabilit, planurile sociale facute pentru sambata vor fi anulate. Apoi, dati-i adolescentului sansa sa-si duca la indeplinire sarcinile pana duminica pentru a-si implini planurile sociale facute pentru ziua de duminica, dar din nou, daca intelegerea nu este respectata, planurile sociale pentru duminica vor fi anulate. O alta consecinta logica ar putea fi faptul ca hainele care nu sunt asezate in cosul de rufe nu vor fi spalate si, prin urmare, nu vor fi disponibile atunci cand adolescentul are nevoie sa le poarte. S-ar putea sa oferiti adolescentului intreaga responsabilitate pentru spalarea si uscarea hainelor sale, ceea ce nu numai ca il invata sa fie competent sa se ingrijeasca de el insusi, dar ii da sansa sa invete din greselile sale, si anume ca hainele nu sunt disponibile atunci cand le doreste. Ori de cate ori este posibil, faceti consecinta sa fie o consecinta naturala sau logica. Mai mult, cand trebuie sa o aplicati, sa o faceti fara sa spuneti "doar ti-am spus." De fapt, puteti sa empatizati cu durerea de a trebui sa invatati si sa purtati consecinte ale propriei creatii, mentinand in acelasi timp limitele pe care le-ati stabilit. Mai presus de toate, nu participati la certuri. Daca asteptarile sunt convenite anticipat, impreuna cu consecintele, atunci nu exista deloc loc de cearta. Pur si simplu le indepliniti.
Decorarea camerei
In general, adolescentilor le place sa isi decoreze camerele. Decorarea implica, de obicei, amenajarea si selectia mobilierului, culoarea peretilor, acoperirea peretilor, cu postere si imagini si afisarea lucrurilor preferate. Unii adolescenti sunt foarte conservatori si prefera o schema de decorare mai standard, care este foarte functionala si se leaga de restul casei. La cealalta extrema se afla adolescentul care doreste sa aiba putin mobilier sau deloc sau ceva foarte diferit (cum ar fi dormitul pe podea pe o saltea de aer, mobilier atarnat de pereti, paturi cu apa etc.). Ei ar putea dori ca peretii sa aiba mai mult decat afise.
Am cunoscut adolescenti care picteaza pe peretii lor picturi murale si scene care curg in zona tavanului, sau atarna obiecte nenumarate de tavan, au diferite tipuri de iluminat si asa mai departe. Marimea deviatiei de la sistemele obisnuite de decorare a casei este un punct de discutie pentru dvs. si pentru adolescentul dvs. Sfatul nostru general este sa permiteti o mare flexibilitate. Doua reguli pot fi folosite pentru a va ajuta sa decideti cat de departe de norma ii permiteti adolescentului sa ajunga in alegerea decoratiilor. In primul rand, decoratiile dorite nu trebuie sa se situeze departe de valorile generale ale familiei si / sau de normele de comportament. Cu alte cuvinte, lipirea de postere legate de consumul de droguri, simboluri care sustin violenta fata de altii sau alte expresii provocatoare ale comportamentului antisocial se vor confrunta, cel mai probabil, cu valorile pe care ati incercat sa le insuflati. Daca adolescentul tau pare deosebit de interesat de aceste tipuri de decoratiuni, discutati daca lui i se pare interesant cu adevarat. Este important sa stiti ce gandeste adolescentul dvs., ce sentimente il incearca si cum incearca sa se gaseasca in grupul si in cultura sa. Alegerea ei de decorare poate fi foarte des intalnita si ofera o oportunitate de discutie sincera si de rezolvare a problemelor. A doua regula este de a stabili un buget pentru decorare, care include partea dvs. si partea ei. Asistati-l pe adolescentul dvs. cu aceasta sarcina si ajutati-l sa vina cu idei care sunt economice.
Probleme de intimitate
Confidentialitatea este o nevoie puternica pentru adolescenti. Ei au nevoie de spatiu pentru a incerca diferitele aspecte ale personalitatilor lor, a selecta trasaturi care contribuie la construirea unei identitati si a testa modalitatile de a participa in cultura. Unul dintre modurile in care adolescentii pot experimenta confidentialitatea intr-o maniera destul de sigura se afla in spatiul propriilor camere. Va sugeram sa permiteti adolescentului dvs. experienta de a fi singur cu el insusi, in timp ce puteti mentine limitele impotriva intruziunii altora, inclusiv a dvs.
Regulile generale sugerate sunt ca adolescentii au voie sa-si inchida usile singuri sau cu prieteni sau frati. Puteti face o exceptie de la aceasta regula si aceasta se refera la membrii de sex opus. Asta depinde de tine si poate depinde de nivelul tau de incredere si de discutia sincera cu adolescentul tau cu privire la sexualitate. in al doilea rand, este important ca cineva care doreste sa intre in camera adolescentului sa bata mai intai si sa astepte sa fie invitat inainte de a intra. Acesta este unul foarte important. Multi parinti bat, dar intra in cursul procesului de batut care este aproape de intrare fara avertisment. Nici unuia dintre noi nu-i place aceasta intruziune si, in general, reactionam cu furie. Oferiti-le adolescentilor dvs. aceleasi curtoazii pe care le asteptati de la ei. Ca adulti in devenire, adolescentii au nevoie de confidentialitate emotionala si fizica. Daca aceasta regula este respectata in orice moment, atunci nu va fi necesara inchiderea usilor. Usile incuiate nu sunt sugerate, deoarece este important ca accesul sa fie mentinut in caz de urgenta.
Acum, ce faceti daca descoperiti ca adolescentul dvs. este implicat in obiceiuri in camera lui, pe care nu le aprobati, cum ar fi consumul de alcool. Aceasta este o problema care trebuie discutata sincer si puteti sa eliminati temporar privilegiile de confidentialitate pana cand increderea a fost restabilita. Confidentialitatea este importanta, dar implica responsabilitate. Adolescentii nu le spun totul parintilor lor, nici nu ar trebui. In acelasi timp, trebuie sa se faciliteze un sentiment general de incredere, impreuna cu limitele care protejeaza adolescentii impotriva pericolelor. Cel mai bun lucru este sa va petreceti mult timp sa va cunoasteti adolescentii, sa discutati ideile si problemele lor si sa stabiliti o legatura puternica bazata pe ingrijire si intelegere. Acest lucru va promova o atmosfera in care atat apropierea, cat si viata privata pot fi mentinute in acelasi timp, foarte asemanatoar dormitorul adolescentului care este inconjurat de caldura familiala.
Idei pentru camera baietilor adolescenti
Cand vine de camera lor, baietii sunt diferiti de fete, ei nu au nevoie de mult decor in camera, au nevoie doar de un loc unde sa doarma :) Este propriul lor loc in care dezordinea este binevenita, insa intreaga camera trebuie sa fie primitoare (prietenii vor veni in vizita), curata si totusi ordonata dar si suficient de barbateasca in acelasi timp. Iata niste idei pentru aranjarea unei camera de adolescent.
Idei pentru camera fetelor adolescente
Ideile de decorare a camerelor pentru fete difera de cele ale baietilor. Amintiti-va ca o camera de adolescenta trebuie sa arate ca a unei printese moderne, aceasta trebuie sa fie castelul ei. Deci, din moment ce presupunem ca sunteti in cautare de idei noi de design, iata selectia pe care v-o prezentam noi.
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII