Ghiozdan de tip troler sau cu bretele? Iată sfaturile mămicilor și a unui fizioterapeut

Ghiozdan de tip troler sau cu bretele? Iata sfaturile mamicilor si a unui fizioterapeut

Ghiozdan de tip troler sau cu bretele? Iată sfaturile mămicilor și a unui fizioterapeut

Ghiozdan, geanta de umar  sau troller- se intreaba mamicile pe forumul Desprecopii? Care este cel mai util, potrivit varstei dar si manualelor grele pe care trebuie sa le care copilul?

→ Iată sfaturile mamicilor si a unui fizioterapeut.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Afecțiunile de la nivelul coloanei sunt în creștere
Motivul? Lipsa de mișcare
Ghiozdanul nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corpului
Părinții trebuie să fie atenți și să corecteze și poziția copilului în bancă

Ghiozdanul si umerii fragili ai copilului nostru

Alegerea unui ghiozdan face parte din deciziile destul de dificile ale parintilor de scolari. Pentru ca, pe de o parte, copilul isi doreste un ghiozdan frumos si 'la moda' dar si pentru ca, pe de alta parte, stim ca manualele copiilor sunt grele si atarna tot mai greu pe umerii lor fragili.

Un ghiozdan care atârnă mai mult decât 10% din greutatea copilului poate provoca deformări ale coloanei - este de parere dl Bogdan Goga, fizioterapeut. Dacă greutatea medie a unui copil este de 24 de kilograme, de exemplu, ghiozdanul acestuia nu ar trebui sa depăşeasca 2,5 kilograme.

Afecțiunile de la nivelul coloanei sunt în creștere

În ultimii 20 de ani, afecțiunile de la nivelul coloanei vertebrale sunt într-o creștere alarmantă, durerile de spate fiind pe locul I ca incidența la nivel mondial, depășind cu mult hipertensiunea arteriala (locul II) sau diabetul zaharat (locul III). De aceea trebuie să avem grijă de sănătatea copiilor noștri, conștienți fiind de faptul că durerile de spate pleacă din copilărie.

„Problemele la nivelul coloanei pot apărea la orice vârstă, am văzut copii și la 3-4 ani care au problema posturală, până la vârstă mai mare, în adolescență,” atrage atenția Bogdan Goga, fizioterapeut.

Motivul? Lipsa de mișcare

„Dacă mișcarea, care este principalul lucru care duce la o dezvoltare corectă a unui copil lipsește, normal și dezvoltarea acestora nu mai este corectă,” spune specialistul.

Pentru a evita problemele de la nivelul coloanei vertebrale, greutatea ghiozdanului nu ar trebui să depășească 10% din greutatea copilului, este sfatul fizioterapeutului Bogdan Goga. Nerespectarea acestei reguli duce la dezvoltarea asimetrică a musculaturii, favorizând apariția, în viața adulta, a unor afecțiuni mult mai grave de tipul herniei de disc sau a spondilozei, avertizează fizioterapeutul.

Ghiozdanul nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corpului

„Regula este că nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corpului. Mai mult de atât. Ghiozdanul ar trebui să fie unul simetric, să aibă două barete, ca greutatea să fie repartizată uniform pe cei doi umeri. Un ghiozdan de tip troler, sau un ghiozdan de tip poștaș produce asimetrie la nivelul trunchiului și implicit asimetrie în dezvoltarea musculară. Cele două barete trebuie mereu verificate să aibă aceeași lungime, pentru că de multe ori părintele nu verifică. Sunt detalii foarte mici, dar care pot face diferența în timp,” precizează specialistul.

Părinții trebuie să fie atenți și să corecteze și poziția copilului în bancă

„Trebuie, în primul rând, să-și sprijine tălpile de podea, să facă un unghi de 90 de grade și în articulația gleznei, și în genunchi, coatele să fie susținute pe bancă, scaunul să fie apropiat de bancă, să stea într-o poziție în care curburile să aibă poziția lor normală,” adaugă fizioterapeutul.

Cum alegem ghiozdanul micului scolar: sfaturi si variante

Cum alegem un ghiozdan potrivit pentru copilul nostru?

Intre dorintele copilului, pe care il intereseaza, desigur, doar culoarea si personajul de desene animate care este imprimat pe ghiozdan si necesitatea de a cumpara un obiect util, adecvat fizionomiei copilului, la care se adauga adesea si problema pretului, parintele este cel care trebuia sa aiba, in final ultimul cuvant. Atentie insa! Nu rapiti micutilor satisfactia de a contribui la alegerea primului lor ghiozdan ...citeste in continuare aici >

Ce fel de ghiozdan recomanda mamicile de la Desprecopii?

Ce ghiozdane recomandati?
Ce ghiozdan pentru clasele mici?

Ghiozdan ergonomic/anatomic

Ghiozdane si tot felul de rucsacuri de scoala ...

Ajuta-ti copilul sa se adapteze la viata de scolar

A inceput scoala... cu emotii, cu bucurie, cu sperante si cu teama fireasca de ceea ce va urma, care este un fenomen absolut firesc pentru copiii care merg pentru prima data la scoala si la fel de firesc pentru parintii lor ... citeste mai departe

Despre cum cladim increderea copilului nostru - trebuie citit:

Cand copilul nu are incredere in el
Despre copilul timid: semne si particularitati
Lucruri pe care as vrea sa le afle fiica mea...
Copiii materialisti: cauze, valori si de ce trebuie sa ii invatam ca fericirea este diferita 

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Forum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori. 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:La scoala

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII