Ce faci când copilul tău devine ținta agresivității colegilor: 5 strategii pentru părinți

Ce faci cand copilul tau devine tinta agresivitatii colegilor: 5 strategii pentru parinti

Ce faci când copilul tău devine ținta agresivității colegilor: 5 strategii pentru părinți

Agresivitatea sau hartuirea in scoala si chiar in gradinita este o problema cu care se confrunta tot mai des educatorii, si bineinteles parintii, fie ca este vorba de copilul agresiv sau de copilul care devine tinta agresivitatii.

Deci, cum procedam cand aflam ca al nostru copil este agresat si hartuit la scoala sau gradinita? Iata 5 strategii prin care iti poti ajuta copilul sa nu devina victima intimidarii celorlalti sau  sa nu mai fie o victima, in cazul in care acest lucru deja se intampla.

despre ce trebuie sa faci, cand copilul tau este tinta agresivitatii sau hartuirii la scoala, vei citi
Agresivitatea in scoala si chiar in gradinita este o problema reala
Unii copii sunt mai sensibili si mai timizi
Vorbeste deschis despre subiect!
Indeparteaza cauza!
Incurajeaza prieteniile!
Nu incerca sa iei locul copilului pentru a rezolva problema!
“Keep calm” si insufla-i aceeasi stare copilului tau! 

Agresivitatea (hartuirea) in scoala si chiar in gradinita este o problema reala

Agresivitatea in scoala si chiar in gradinita este o problema cu care se confrunta adesea nu doar educatorii, ci si parintii, fie ca este vorba de copilul agresiv sau de copilul care devine tinta agresivitatii. Dincolo de conflictele pasagere care se nasc intre doi copii si care sunt de cele mai multe ori solutionate fara urmari pe termen lung, agresivitatea colectiva, exercitata sub forma unei intimidari constante a unui grup asupra unui singur copil, poate avea urmari mult mai grave pe termen lung, chiar daca nu se concretizeaza in forme extreme de violenta. Este suficient ca un copil sa fie marginalizat si intimidat prin remarci ironice sau prin false amenintari, pentru ca aceasta forma de agresivitate sa isi puna amprenta asupra dezvoltarii lui emotionale ulterioare.

Unii copii sunt mai sensibili si mai timizi

Teoretic, copiii care devin victimele unui astfel de comportament colectiv, adesea intalnit in institutiile de invatamant din intreaga lume, sunt copii mai sensibili, mai timizi, care au dificultati de comunicare in general, insa acesta nu este un tipar obligatoriu. Imprejurarile in care un copil poate deveni tinta intimidarii celorlalti sunt atat de variate, incat sunt greu de stabilit niste tipare general valabile. Ca parinte, atunci cand asisti la suferinta propriului copil, nu poti sa nu suferi tu insuti si adesea suferinta ta se transforma in frustrare, in furie, izvorate din instinctul de a-ti apara copilul impotriva oricarui rau venit din exterior.

Primul impuls poate fi adesea acela de a lua masuri de unul singur, pentru a-i face dreptate propriului copil. Nu da insa curs acestui prim impuls, pentru ca nu vei rezolva mai mult decat sa complici lucrurile! In primul rand, incearca sa ai rabdare si sa judeci lucrurile obiectiv. Astfel de situatii, in care un copil devine tinta rautatilor celorlalti sunt extrem de frecvente printre copii. Cu siguranta iti amintesti si tu de astfel de cazuri, din vremea copilariei tale sau poate ca tu insuti ai fost victima unui astfel de comportament al colegilor. Asadar, nu actiona de capul tau, ci incearca sa iti intelegi copilul si sa intelegi circumstantele in care s-au petrecut lucrurile neplacute care, in mod sigur, il afecteaza profund.

Iata cateva strategii prin care iti poti ajuta copilul sa nu devina victima intimidarii celorlalti sau  sa nu mai fie o victima, in cazul in care acest lucru deja se intampla...

1. Vorbeste deschis despre subiect!

Explica-i copilului tau de unde vin aceste porniri ale altor copii (dupa ce tu insuti te-ai informat in aceasta privinta in mod corect, stand de vorba cu un psiholog pediatru eventual) si antreneaza-i pe toti membrii familiei in aceasta directie, incurajand marturisirile despre experiente similare prin care ei insisi au trecut. De obicei, copiii ezita sa marturiseasca faptul ca sunt agresati in mod colectiv de cate grup, de aceea este important ca orice tentativa de confesiune in aceasta directie sa fie incurajata si apreciata drept ceva pozitiv. Arata-i copilului ca ii oferi sprijin neconditionat si ca esti capabil sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a rezolva problema. Ia legatura in primul rand cu conducerea scolii pentru a afla ce se intampla si nu ezita sa fii in permanenta deschis fata de copil in legatura cu actiunile pe care le intreprinzi pentru a-l ajuta.

hartuire scoala

2. Indeparteaza cauza!

Uneori cauzele care stau la originea acestor situatii sunt de natura complexa si nu pot fi pur si simplu indepartate prin vointa parintelui sau a copilului, insa adesea cauza o reprezinta frustrarile produse de un obiect cum ar fi, spre exemplu, telefonul mobil (care nu e suficient de performant ca al colegilor sacaitori) sau banii de buzunar (care sunt mai putini decat ai colegilor). In astfel de situatii, incurajeaza-ti copilul sa evite conflictele prin ignorare sau prin lasarea acasa a obiectului care genereaza conflictele. In loc de bani de buzunar isi poate lua un pachetel, de exemplu sau produse gata cumparate din supermarket.

3. Incurajeaza prieteniile!

Orice copil are nevoie de prieteni, iar in situatii critice cum este intimidarea venita din partea unui grup, prietenia poate fi salvatoare. Incurajeaza-ti copilul sa petreaca mai mult timp cu prietenii decat singur atunci cand este la scoala sau in spatii publice. Astfel va putea face fata cu brio unor eventuale provocari din partea micilor agresori, pentru ca nu se va mai simti singur in fata tuturor.

4. Nu incerca sa iei locul copilului pentru a rezolva problema!

Uneori implicarea directa, cum ar fi discutia cu parintii copiilor care il necajesc pe copilul tau, poate fi productiva si poate duce la rezultate pozitive. De cele mai multe ori acest lucru ramane insa un ideal, pentru ca cearta dintre copii se prelungeste adesea in disputele dintre adulti, fiecarte avand tendinta (fireasca, de altfel) de a-si apara propriul copil. Inainte de a discuta fata in fata cu alti parinti, este recomandat sa iei mai degraba legatura cu conducerea scolii si cu profesorii care se ocupa de copilul tau.

5. “Fii calm” si insufla-i aceeasi stare copilului tau!

Nu uita ca in majoritatea cazurilor, cei care sunt agresorii copilului tau nu urmaresc decat sa isi raneasca victimele, sa le faca sa planga si sa se simta prost fata de ceilalti. Prin urmare, ignorarea actiunilor si a remarcilor lor agresive este cea mai buna solutie pentru a nu le da satisfactie. Uneori e dificil, insa cu putin antrenament, ignoranta devine posibila. Explica-i copilului tau ca ignorarea rautatilor care vin din partea celorlalti este uneori cea mai buna solutie pentru a preintampina suferinte inutile. In plus, lipsa de rezultate a agresorilor ii va face in scurt timp sa renunte la tachinari, pentru ca insuccesul le va scadea popularitatea pe care spera sa o capete prin comportamentul lor agresiv.

Copilul timid la scoala

Incearca sa reactionezi cat se poate de normal la timiditatea copilului tau. Invata-l ca acest lucru este ceva foarte normal - unul din doi oameni este timid ... asa ca nu este nimic anormal in asta. Problema apare in momentul in care oamenii se simt rusinati de propria lor timiditate, considerand-o ca pe ceva anormal. Drept urmare, incep sa creada ca sunt altfel decat altii si se retrag si mai mult in cochilia lor citeste mai departe despre copilul timid la scoala aici.

Intimidarea si hartuirea intre copii: cum ne ajutam copilul sa se descurce

Copiii se nasc cu puterea de a gandi, de a face zgomot si a se misca :)) Inca din momentul in care incep sa respire, puterea le apartine. Ca adulti, ii putem ajuta sa invete cum sa isi foloseasca acea putere intr-un mod responsabil. Daca alegem sa-i lasam sa se descurce pe cont propriu, ne putem astepta de asemenea sa provoace cel putin cateva daune de-a lungul drumului.

Cum ne invatam copilul cum sa se fereasca de cei care il intimideaza si cum il educam sa nu intimideze alti copii... iata sfaturile de la Desprecopii:

Despre relatiile sociale ale copilului la scoala:

Stii cine sunt prietenii copilului tau?
Cealalta latura a popularitatii in scoala
10 intrebari pe care sa i le pui copilului cand vine de la scoala
10 metode prin care copilul tau va percepe pozitiv experienta unei scoli noi  

Despre psihologia copilului, la aceasta varsta, mai cititi:

Ce trebuie sa stie mamele despre baieti? 
Timiditatea: cum sa ii ajutam? 
Sa intelegem depresiile copilariei 
Copii avantajati la scoala si in viata
Copilul unic la parinti: despre crestere si educatie 
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati 
10 secrete ale meseriei de mama
Cum ii putem invata pe copii toleranta     

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. elena
    elenatrimis la 20/10/2014

    am citit cu multa atentie acest articol deoarece si eu ma identific cu anumite probleme punctate aici.sa ma explic:am un nepotel in clasa pregatitoare si inca din primele zile au inceput problemele.Un coleg de clasa i-l hartuieste zi de zi si daca am incercat sa vorbesc cu doamna invatatoare despre acest aspect rugand-o sa incerce sa stinga acest conflict mi-a spus ca e imposibil odata inceput nu se mai termina.Am ramas uimita cum un cadru didactic poate sa spuna asa ceva.I-am sugerat sa incercam impreuna sa vorbim si cu mama copilului ca trebuie sa existe o cauza si sa o eliminam altfel nepotelul meu in timp se va simtii izolat , marginalizat,si i-l poate marca .Acelasi copil l-a hartuit in gradinita pana cand a renuntat sa mai mearga.Cum scoala este obligatorie am incercat sa ma implic mai mult sa rezolv aceasta problema sa-i dau siguranta sa mearga increzator ca lucrurile se vor rezolva iar colegul ii va devenii prieten, dar pe cine mint eu nici doamna invatatoare si nici mama copilului nu vor sa vada adevarul dimpotriva spun ca eu le fur din timp cu discutiile mele.Doamna i-mi spune ca si nepotul meu se mai loveste cu baietii din clasa iar eu nu spun ca nu e adevarat , sant lucruri sporadice care se intampla din cand in cand dar ce relatez eu este acea hartuire zilnica : nu ai voie sa pui mana pe jucariile din clasa , daca e afara i-l tine la usa si nu-i da drumul in clasa,.i-l bate impreuna cu mai multi prieteni iar nepotul meu fiind singur deabia reuseste sa scape,nu-l lasa sa se joace afara la leagan sau carusel, ii mazgaleste caietele si cate exemple mai sant.Intr-o zi fiind in clasa la ei am vazut cand a tipat la el sa nu puna mana pe niste figuri geometrice din plastic si eu l-am intrebat de ce tu ai voie si nepotul meu nu si de aici lucrurile au luat-o razna.Parinti care ar face orice ca sa le mearga bine copiilor la scoala stiind ca eu deja dezaprob comportamentul doamnei au mers si au spus ca am tipat la copil si mai aveam putin sa-l bat.Problemele s-au complicat si mai mult cand am incerat sa-i explic mamei copilului ca trebuie sa-l faca sa inteleaga ca tot ce este in clasa apartine tuturor si nu el este cel care hotaraste cine si cand pune mana pe ele.Am intrat si mai rau in probleme cand dezamagita ca nu pot sa-mi exprim ingrijorarea fata de ceea ce va urma in viata nepotului meu cand nu o sa mai vrea sa vina la scoala locul unde ar trebui sa se simta in siguranta prin capacitatea cadrelor didactice de a-i insufla acest sentiment.Solutia directorului sa mut copilul la alta scoala in alt sat copil de 6 ani sa faca naveta in fiecare zi doar pentru ca la nivel de scoala nu se poate face nimic.In fiecare zi vine copilul acasa ba zgariat plin de sange pe camasuta,altadata plin de praf cu camasa afara din pantalon si am rugat-o pe doamna sa-i atraga atentia nepotului meu sa-si aseze uniforma si mi-a zis ca nu poate sa aiba grija de 24 de copii si o cred ca nu e capabila pentru ca in una din zile o fetita s-a lovit la cap in curtea scolii si ea statea pe banca cu spatele la copii.Nu am scris pentru tricou am scris pentru a-mi elibera durerea care ma apasa gandindu-ma in ce lume traim ,prin ce liane ne strecuram si cat de greu e sa gasesti lumina.Santem inconjurati de atata nepasare unii fata de ceilalti,urmarim interese meschine si sacrificam copii inocenti numai de dragul de a ne pastra scaunele .

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII