Cum ii invatam pe cei mici sa aiba grija de natura?
Unii oameni traiesc pe acest Pamant ca si cum ar avea o alta planeta infiintata undeva in univers, pe care intentioneaza sa se mute, odata ce acesta se umple de mizerie... Unii oameni traiesc pe acest Pamant crezand ca plantele si animalele sunt ale lor. Iar altii, cred ca misiunea lor in viata este sa traiasca in armonie cu toate creaturile si sa lase planeta un pic mai buna decat atunci cand au ajuns aici...
in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum sa ingrijim si sa traim in armonie cu natura
Curatenia nu trebuie tinuta doar in casa
Putina mizerie nu ne raneste
Natura nu ne apartine
Dragostea fata de animale
Opriti "aparatele vampir"
Scoateti copiii in natura!
Luati sacosa de cumparaturi de acasa
Vorbiti copiilor despre natura
Cum sa ingrijim si sa traim in armonie cu natura
La fel ca si instructiunile privind modul in care trebuie sa avem grija de igiena si dantura noastra, ar trebui sa le aratam si copiilor nostri cum sa ingrijeasca si sa traiasca in armonie cu natura. Obiceiurile bune se invata in cei 7 ani de acasa, deci ce modalitate mai buna este de a creste un copil decat invatandu-l sa iubeasca si sa ingrijeasca natura!?
Baietelul meu este inca mic, are 3 ani, dar locuind la casa am avut marele noroc sa il pot creste in natura. Sa stie ce este o leguma, cum si unde creste, de unde isi poate lua un mar, sa simta aerul curat de munte, sa auda si sa simta apa rece a unui parau, dar in acelasi timp sa aiba grija de toate acestea, de natura, de animale.
Este atat de important pentru ei si viitorul lor, al tuturor, sa stim si sa reusim sa ii educam corect. Si aici ma refer la dragostea pentru ce ii inconjoara. Si putem daca vrem, sa le insuflam simtul raspunderii. Putem sa ii invatam sa faca curat dupa ei, sa recicleze, sa planteze, etc. Cum? Iata cateva idei simple:
Curatenia nu trebuie tinuta doar in casa
Clar, nu ma refer doar la curatenia din dormitor. Pe langa faptul ca trebuie sa stie care este locul jucariilor, copilul trebuie sa stie ca mediului inconjurator trebuie si el ingrijit. Invata-l sa fie constient de ceea ce varsa in chiuveta, cum sa recicleze corect si importanta compostarii.
Putina mizerie nu ne raneste
Eu nu sunt de acord sa le spunem copiilor "Nu te murdari!". Invatandu-i despre plantarea legumelor/fructelor si crestere acestora nu este doar distractiv, ci ii invata lucruri esentiale despre conservarea mediului. Avand norocul sa imi petrec copilaria la bunici, am invatat sa iubesc natura, si asta incerc sa ii insuflu si copilului meu.
Prin a arata copiilor de unde provine de fapt mancarea, le insuflam un sentiment de apreciere pentru Pamant. Odata ce ati sapat in pamant, ati plantat o samanta si apoi ati gustat aroma incredibila a unei rosii de exemplu, intelegeti cu adevarat puterea murdariei si cat de important este sa o protejati.
Natura nu ne apartine
Noi ii invatam deja pe copii importanta schimbului de experienta, dar in majoritatea cazurilor punem in aplicare doar aceasta idee atunci cand este vorba despre impartirea jucariilor sau a altor lucruri materiale. In schimb, ar trebui sa ii invatam si sa le explicam ca impart Pamantul cu orice vietate.
Atunci cand ne spalam dintii, amintiti-va sa opriti apa deoarece o impartim cu animale, plante si alte persoane! Este normal ca un copil sa nu-si aminteasca sa opreasca robinetul sau sa stinga lumina. Amintiti-i ca lasarea apei sa curga in mod inutil inseamna ca este irosita. Nu este nevoie de o discutie completa despre conservarea apei.
Doar pentru ca iti place acea floare nu inseamna ca poti sa o rupi. Este important sa ii invatam pe cei mici sa respecte resursele naturale si sa aprecieze importanta lor, nu numai pentru noi, ci pentru fiecare alta creatura, este o lectie care poate fi extinsa pe tot parcursul vietii. Pamantul este al nostru sa il impartim, asa ca dorim sa-l lasam intr-o stare buna pentru urmatorii utilizatori.
Dragostea fata de animale
Cultura actuala ne invata sa atribuim valoare bazata pe valoarea banului, dar in lume exista multe, multe lucruri care sunt mai importante decat profitul. De aceea trebuie sa ii invatam pe copii sa pretuiasca totul, de la animalul lor preferat pana la paianjenul mic care fuge pe podea - este o modalitate minunata de a-i invata sa aprecieze si sa respecte orice vietate. Copiii sunt foarte emotionali, iar daca il inveti sa iubeasca toate lucrurile, asa va face!
Nu este bine cunoscut faptul ca 80% din visele copiilor sub 6 ani au legatura cu animalele. Este mai important ca oricand sa petreaca timp in compania animalelor. Daca nu aveti o pisica sau un caine in casa, mergeti la ferme sau la prieteni/rude care au.
Opriti "aparatele vampir"
Pe masura ce copiii cresc, incep sa isi doreasca tot mai multe echipamente electronice. Deconectarea televizoarelor, a DVD-urilor, a calculatoarelor, a incarcatoarelor de telefoane mobile, a sistemelor de jocuri video, etc., atunci cand acestea nu sunt utilizate ar putea mentine anual milioane de kilograme de dioxid de carbon si veti economisi bani! Asa-numitele "aparate vampir" sug putere chiar si atunci cand sunt oprite, din cauza modului lor de asteptare.
Scoateti copiii in natura!
Stiu, stati la oras, muntele nu e aproape, sunteti obositi dupa o saptamana lunga si grea de munca... Dar sa nu uitam ca, una din cele mai bune modalitati de a invata copiii sa fie administratori responsabili ai planetei este sa ii expunem la tot ceea ce natura are de oferit. Nu trebuie sa cheltuiti prea multi bani sau sa calatoriti departe; bucurati-va de o mica aventura chiar si in parc sau langa un lac.
Luati sacosa de cumparaturi de acasa
Parintii cumpara o multime de alimente, si sa recunoastem, mai mereu ajungem sa cumparam de la supermarket cateva pungi pentru toate produsele. In acest caz, le putem da un mic "task" copiilor. Inainte de a merge la cumparaturi, rugati-i sa va aminteasca sa luati sacosa de acasa pentru a nu mai fi nevoiti sa cumparati altele si altele de fiecare data. Lasati-i sa decoreze sacosa, pentru a fi mai incantati de aceasta activitate.
Vorbiti copiilor despre natura
Ajuta-l sa inteleaga ca natura nu este un drept dat din nastere si daca doreste sa se bucure de parcul in care se joaca, trebuie sa aiba grija de el. Lasa-l sa stie ce se intampla cu planeta noastra si invata-l cum poate ajuta prin plantarea unui copac, reciclare si participarea la actiunile comunitatii, care pot fi si distractive.
Exista cu adevarat atat de multe pe care le putem face pentru a ajuta copiii sa se simta mai aproape de natura, sa o iubeasca si sa o ingrijeasca. Depinde doar de noi!
Pericolul toxic de langa noi si din hrana copiilor nostri. Cum poti sa iti protejezi familia de invazia toxica
E foarte ingrijorator ca substante chimice netestate si nesigure se infiltreaza prin aproape fiecare produs din casele noastre, dar faptul ca acestea pot fi gasite chiar si in hrana noastra este chiar mai ingrijorator... mai departe aici
Despre poluarea chimica din jurul nostru, citeste si
Poluarea poate cauza nasterea prematura
Apa de la sticla si ce contine ea
Sapunul poate afecta sanatatea copiilor?!
Alergenii din jurul nostru
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII