5 sfaturi pentru a incuraja joaca independenta a copilului

5 sfaturi pentru a incuraja joaca independenta a copilului

5 sfaturi pentru a incuraja joaca independenta a copilului

Joaca independenta ajuta copilul sa-si construiasca creativitatea si abilitatile de gandire critica.

Cu o doza de rabdare si cu ajutorul acestor pasi - 5 sfaturi, iti vei incuraja copilul sa se joaca independent in cel mai scurt timp posibil :)

► veti citi:
Invata copilul sa se joace singur, independent
Joaca independenta ajuta copilul sa-si construiasca creativitatea si abilitatile de gandire critica
Despre copilul autonom

Invata copilul sa se joace singur, independent  - si creste un copil mai curios si mai increzator.

Cand Elena, o mamica de pe forumul Desprecopii - isi aude copilul strigand-o, stie ca probabil inseamna un singur lucru: o cheama la joaca. Asemenea majoritatii copilasilor in varsta de 2 sau 4 ani, Alex refuza sa se joace singur. "Cand parasesc camera, ma striga imediat, chiar daca este cu tatal sau", ne spune Elena. "Daca citesc, va incerca sa imi ia cartea din maini. Daca sunt la laptop vrea sa inchida laptopul. Poate fi foarte frustrant ca nu reuseste sa se joace singura."

Joaca independenta ajuta copilul sa-si construiasca creativitatea si abilitatile de gandire critica

A ne invata copiii mici sa se joace singuri nu este doar un colac de salvare pentru parinti (ah acele momente de liniste) dar joaca independenta ii ajuta sa-si construiasca creativitatea si abilitatile de gandire critica.

"Deseori le spunem copiilor exact ce trebuie sa faca si cum, sau ca jucariile ar trebui folosite intr-o anumita maniera. Dar creativitatea este o dezvoltare a explorarii, a folosi ceva intr-un mod nou, folosind propria ta viziune. Permitandu-le copiilor sa-si asume propriile momente de amuzament, le oferim sansa de a-si crea abiltiati de a le stapani pe cont propriu.

Incurajarea copilului sa se joace pe cont propriu ar putea parea o sarcina dificila daca acesta insista sa-i urmariti fiecare miscare, insa cu o doza de rabdare si cu ajutorul acestor pasi - 5 sfaturi, il veti avea pe drumul cel bun in cel mai scurt timp.

1: Incurajeaza copilul si incepe incet

Pentru a-ti obisnui copilul cu ideea de a se antrena intr-un joc fara implicarea ta, incepe incet. La inceput, stai linistita langa el in timp ce se joaca, in loc sa i te alaturi. Odata ce este absorbit complet de ceea ce face, poti incerca sa te muti intr-o alta parte a camerei. Jocul independent nu inseamna neaparat ca copilul tau sa fie singur. In plus, copilul se va simti linistit daca te afli in apropiere.

Cu toate acestea, nu te astepta la miracole de la inceput. Cat timp copilul tau poate se poate juca pe cont propriu depinde partial si de varsta sa. In timp ce un copil de 12 luni se poate juca singur timp de cinci pana la opt minute, unul de 30 de luni poate fi capabil sa se joace singur pana la zece minute. Indiferent de timpul jocului independent, asigura-te ca ii lauzi progresul: si spine-i Imi place foarte mult modul in care te joci singur!

2: Ofera-i spatiu

Sigur, vrei sa vezi mereu ce pune la cale micutul tau, dar odata ce se joaca fericit singur, incearca sa nu te lasi dusa de val. Asigura-te ca zona de joaca este sigura si apoi arata-i interes din afara acestei zone. Daca esti prea aproape, va fi usor pentru copil sa iti solicite atentia.

De asemenea, ai grija de cat de des ii oferi copilului instructiuni de joaca ("Oooof, acela este un camion - nu telefon!"). S-ar putea sa ai intentii bune, dar daca intervii prea frecvent, risti sa cresti un copil care te priveste intotdeauna pentru indrumare. Parintii completeaza prea des raspunsurile copiilor; adultii trebuie sa le permita copiilor sa aiba propriile idei si raspunsuri.

In plus, copiii mici sunt mai predispusi sa se mandreasca cu realizarile lor atunci cand si-au ales obiectivele. Ajuta-ti in schimb copilul sa creeze un scenariu prefacut, cum ar fi sa mearga (cu mintea) la casa bunicilor, dar sa nu detaliezi detaliile Pune intrebari despre calatoria cu masina sau trenul si despre ce se va intampla in timpul sederii sale acolo - apoi ofera copilului un mic ragaz si vezi ce se intampla atunci cand isi "viziteaza pe Buni".

3: Bucura-te de ideea copilului tau de distractie

Acorda atentie lucrurilor de care copilul este atras in mod natural.  Daca fetita ta incearca in mod constant sa caute in trusa ta de machiaj, ai putea sa-i dai o perie si pudra, astfel incat sa poata imita ceea ce face mami.

Nu uita: copiii mici adora sa isi imite parintii. Deci, daca vrei ca micutul tau sa se joace singur in timp ce tu iti termini treaba (de exemplu, curatenia in camera de zi), ofera-i o modalitate prin care te poate "ajuta" - sa zicem, sa sterga praful cu un servetel umed.

Bineinteles, pentru copilul tau, o mare parte din distractie este compania. Ca sa il inveti sa nu se bazeze intotdeauna pe tine ca pe un coleg de joaca, da-i oportunitati dese de a interactiona cu alti copii - de exemplu programeaza iesiri in parc, organizeaza ore de joca cu alti copilasi de vasta lui (play-dates). Micutul tau va descoperi rapid ca este posibil sa se distreze si fara tine :)

4: Fii atenta la gama de jucarii si alege-le inteligent

Daca vrei ca micutul tau sa devina un ganditor independent, ofera-i o gama larga de obiecte. Obiectele cu multiple utilizari - cum ar fi blocuri, ghivece si tigai, si cutii de carton - sunt deosebit de bune pentru a incuraja joaca independenta, deoarece toate aceste posibilitati pot mentine copilul ocupat mai mult timp. Acelasi lucru este valabil si pentru jucariile care necesita mai multa munca (cum ar fi obiecte cu butoane, lego sau fermoare).

5: Mai putine jucarii inseamna mai mult

In plus fata de tipul de jucarii pe care il oferi, concentreaza-te asupra cantitatii. Avand un numar mare de jucarii poate face un copil mai distras; ca si adultii, copiii mici pot deveni coplesiti atunci cand le sunt prezentate mai mutle optiuni.

De fapt, asezarea obiectelor in cutia de jucarii timp de cateva saptamani poate fi o idee buna. Cand jocuriile reapar dupa o perioada de absenta, copiii le pot percepe ca fiind mai noi si, prin urmare, mai interesante. Cu alte cuvinte, scoaterea unui obiect pentru o vreme si apoi reintroducerea lui in lada de jucarii, este una dintre cele mai simple modalitati de a incuraja copilul sa se joace cu el pentru o perioada lunga de timp.

Despre copilul autonom, citeste si:

Ce se intampla atunci cand ii spui DA copilului tau?
Cum ii invatam pe copii despre poluare?
Cum ii invatam pe cei mici sa aiba grija de natura?
Copilul autonom intre 5 si 6 ani: intre impulsuri, decizii si limite

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII