Cum ii invatam pe copii despre poluare?

Cum ii invatam pe copii despre poluare?

Cum ii invatam pe copii despre poluare?

Pe scurt

Parintii au datoria de a informa copiii

In ultimii o suta de ani, lumea s-a schimbat in multe feluri, datorita noilor tehnologii si industrializarii. In timp ce aceste schimbari au imbunatatit calitatea vietii pentru multi, alte schimbari au afectat sanatatea oamenilor intr-un mod negativ. Copiii trebuie sa fie capabili sa identifice tipurile de poluare, sursele de poluare dar si modul in care pot proteja mediul inconjurator de alti poluanti. Iar acest lucru putem doar noi, parintii, sa il insuflam copiilor.

Cresterea CO2 in atmosfera duce la smog. Datorita unei cresteri a smogului, cantitatea de lumina solara care atinge pamantul este restransa, ceea ce provoaca o intrerupere a procesului de fotosinteza in plante. Emisiile de gaze cu efect de sera, cum ar fi Co2, conduc la incalzirea globala, ceea ce determina topirea ghetii polare. Alte gaze, precum dioxidul de sulf si oxizii de azot provoaca ploi acide. Chimicalele, cum ar fi clorofluorocarburile, eliberate in atmosfera contribuie la epuizarea stratului de ozon. Ca urmare a cresterii substantelor chimice si a gazelor, solul poate deveni infertil. Acest lucru, impreuna cu o scadere a luminii solare, face ca plantele sa nu creasca in mod corespunzator.

Avand un copil mic, ma gandesc deseori cum sa il invat sa aiba grija de natura, iar cel mai bun mod prin care o pot face este prin exemplul propriu si prin a-i insufla si lui dragostea de natura, de curat, de libertate.

Incerc pe cat posibil sa il scot in aer liber. De micut am facut asta si ii place. Adora sa se plimbe prin paduri, sa culeaga conuri de brad si imediat ma atentioneaza cand vede un pet aruncat sau o hartie.

De ce sa nu avem grija cu totii de natura? O facem pentru viitorul copiilor nostri pana la urma. Ca ei sa traiasca intr-un mediu curat si sanatos, sa poata musca dintr-un mar fara pesticide, sa sparga o nuca adevarata, nu doar cea cumparata din magazin, sa se plimbe pe carari ca din povesti respirand aer curat, sa vada berzele sau ariciul de aproape si multe altele.

Ca viitor al omenirii, este important sa se planteze seminte de informatii despre poluare cat timp copiii sunt inca mici. Unii... cine stie... poate vor crea urmatorul dispozitiv sau sistem nou ecologic... poate chiar al vostru copilas :)

Plantati un copacel!

Plantarea unui copac poate permite copiilor sa inteleaga nu numai cum cresc plantele, dar puteti si sa luati acest lucru ca o sansa de a le explica cum produc copacii oxigen si de ce avem nevoie de el. Ii va invata multe si despre responsabilitate. Alegeti impreuna copacelul, locul in care il veti planta, apoi explicati-i de ce are nevoie acel copacel pentru a creste si a rodi.

Dar cum ii putem invata pe copii sa aiba grija de natura:

 Puneti mizeria la gunoi si reciclati (oricand, oriunde)
 Opriti luminile si electronicele nefolosite
 Utilizati produse eficiente energetic
 Plimbati-va in natura pe jos sau cu bicicleta
 Utilizati produse ecologice
 Folositi compost pentru gradina
 Nu utilizati apa in exces
 Plantati cel putin 1 copacel
 Reduceti, reutilizati si reciclati
 Mergeti cu cortul sau la plaja
 Cresteti ceva in gradina sau intr-un ghiveci - ORICE - flori, legume, fructe
 Mergeti la cules de fructe si legume (vara sau toamna)
 Petreceti cat mai mult timp afara

Acestea sunt doar cateva moduri in care toata lumea poate ajuta. Prin a fi un bun model ii putem invata pe copii cum pot contribui la o lume mai buna, pentru ei, pentru viitorul lor. Haideti sa le dam sansa sa vada cerul albastru cat mai mult timp!

Poluarea dauneaza oamenilor si animalelor

Poluarea este in aerul pe care il respiram. Un exemplu bun de poluare pe care il putem da copiilor sunt camioanele, autoturismele si autobuzele.

Apa devine poluata cu substante de curatare, vopsele si substante chimice. Pentru un exemplu vizual, puneti in 2 borcane apa curata, iar in unul adaugati putina vopsea. Astfel copiii vor intelege mai bine ce inseamna poluarea.

Depozitarea substantelor chimice in ocean poate afecta creaturile marine. Acest lucru afecteaza si fiintele umane. Oamenii se pot imbolnavi atunci cand mananca peste otravit.

Reciclarea gunoiului este inca o problema majora la noi. Atunci cand gunoiul nu este reciclat, oamenii si animalele sunt expuse la lucruri care le-ar putea rani si deseori imbolnavi. 

Depinde doar de noi! Un mic pas il puteti face cu Danonino branzica, unde in fiecare pachetel gasiti cate un magnetel (10 in total) prin care Dino ii invata pe cei mici cum sa grija de natura (sa nu arunci pe jos, sa stingi lumina, sa ai grija de plante, de animale etc.). Iata si o modalitate prin care copiilasii pot aduna magneteii intr-un alt loc decat pe frigider si pot afla o multime de informatii interesante. Ai grija de natura cu Dino!

Micile alegeri din fiecare zi conteaza enorm pentru micutul tau! Spune DA autonomiei! Cauta pe Facebook:  ‪#‎spuneDA  ‪#‎autonomie ‬ ‪#‎Danonino‬ 

  Vezi si alte pareri aici

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII