5 activitati pentru bebelusii de la 3 la 6 luni

5 activitati pentru bebelusii de la 3 la 6 luni

5 activitati pentru bebelusii de la 3 la 6 luni

Fiecare varsta cu activitatile ei potrivite, iar asta se aplica inclusiv in cazul bebelusilor. Acum, universul lor este, intr-adevar, mai putin accesibil noua, adultilor, insa tot avem la indemana metode prin care sa ii ajutam sa se dezvolte.

 

In plus, aceste activitati sunt cu atat mai importante, cu cat formeaza si acea punte de legatura intre noi si cei mici.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Bebelusii intre 3 si 6 luni - ce este diferit?
Intre 3 si 6 luni bebelusul manifesta urmatoarele schimbari
Care sunt activitatile potrivite pentru bebelusii de la 3 la 6 luni?
Citeste-i si implica-l in poveste!
Cumpara-i o jucarie-oglinda!
Pune-l la incercare, cu cateva minute de “sport” in fiecare zi!
Invata-l ca sunetele si zgomotele pot fi diferite!
Vorbeste-i si comunicati!

Bebelusii intre 3 si 6 luni - ce este diferit?

Este esential sa stii ce se schimba si ce este diferit in cadrul fiecarui interval tocmai pentru a intelege cum il poti ajuta si cum poti fi tu acolo, pentru copilul tau.

Asadar, intre 3 si 6 luni bebelusul manifesta urmatoarele schimbari:

Are un program regulat de somn si de mancat

Acum se obisnuieste mai bine cu tot ce il inconjoara, asa ca incearca sa ii creezi o rutina chiar si in ceea ce priveste programul de somn si mancat.

Raspunde mai activ persoanelor din jur

Vorbeste-i, canta-i, zambeste-i mai des pentru ca da, bebelusul tau recunoaste toate aceste manifestari si raspunde la ele.

Isi controleaza mai bine corpul

Acum e momentul sa il implici in tot felul de activitati prin care sa il ajuti sa isi dezvolte noi abilitati cum ar fi sa se rostogoleasca, sa mearga de-a busilea etc.

Bebelus pe burtica

Isi foloseste mainile si degetele pentru a explora

Asadar, va fi incantat de orice jucarie pentru ca acum o poate explora cu adevarat. Ofera-i jucarii interesante, sigure, diferite, in culori si forme diferite.

Comunica prin sunete, actiuni si expresii faciale

Nu te rezuma in a-i da cateva jucarii si a-l privi cum se joaca. Implica-te, fii langa el, raspunde-i la sunete si la schimbarile de expresii faciale. Fii si tu copil din nou si vei vedea ca se va crea o legatura inca si mai puternica intre tine si bebelusul tau!

Care sunt activitatile potrivite pentru bebelusii de la 3 la 6 luni?

Pe langa partea “teoretica”, e bine sa stii si putina practica. Cu alte cuvinte, alege si incearca din lista de mai jos cateva activitati pe care sa le pui in practica alaturi de bebelusul tau. S-ar putea ca unele sa i se mai para interesante si distractive, insa cu timpul, incearca sa le integrezi si pe celelalte in “rutina zilnica” tocmai pentru a-l ajuta sa isi dezvolte toate capacitatile care acum, la aceasta varsta, sunt in prim plan.

Citeste-i si implica-l in poveste!

Alege o carte colorata, cu imagini clare si vii. Apoi, citeste-i din ea “pe roluri”, adica schimba-ti vocea si tonul ori de cate ori in poveste apare un personaj diferit. Din cand in cand, intreaba-l daca ii place sau incurajeaza-l cand gangure sau se arata fericit sau nemultumit de ce se intampla in carte.

Cumpara-i o jucarie-oglinda!

La aceasta varsta, bebelusul sta mult pe podea, asa ca ar fi ideal sa ii cumperi o jucarie haioasa, cu tot felul de animalute atasate, dar si cu o oglinda in care sa se vada ori de cate ori se joaca. Fiind la acelasi nivel cu el, bebelusul isi va vedea chipul, miscarile, va fi incantat de asta si stimulat sa isi miste bratele, sa zambeasca, sa isi schimbe expresiile faciale etc.

Bebelus

Pune-l la incercare, cu cateva minute de “sport” in fiecare zi!

O puteti numi asa, desi in practica va fi doar incercarea ta de a-l obisnui cu alte pozitii in afara de cea culcat. Ia-i o perna mai tare sau una in forma de C si, cateva minute pe zi, lasa-l sa se obisnuiasca cu aceasta noua pozitie. Se va intoarce, isi va folosi muschi diferiti, va exista chiar si riscul de a cadea (dar, datorita pernei, nu va fi niciun pericol), iar intr-un final va descoperi ca poate face mai mult decat crede. Inclusiv sa stea in pozitia de sezut, e drept, o perioada scurta de timp, dar tot va fi o victorie atat pentru el, cat si pentru tine.

Invata-l ca sunetele si zgomotele pot fi diferite!

Inconjoara-l pe cel mic cu jucarii de tot felul, care sa scoata sunete ori de cate ori le atinge. Va invata, astfel, principiul cauza-efect. In plus, tot acum este momentul sa ii arati ca zgomotele pot fi diferite. De exemplu, zornaitoarea este diferita de o carte pe care o deschizi si incepe sa cante o melodie frumoasa, la fel cum claxonul unei masini este diferit de sunetul unui clopotel. Ai la indemana numeroase jucarii specifice prin care ii poti arata toate acestea, asa ca foloseste-le!

Vorbeste-i si comunicati!

Nu te rezuma in a-i oferi jucarii amuzante, interesante si educative! Dupa cum spuneam mai sus, la aceasta varsta bebelusul este foarte receptiv asa ca va fi incantat daca il vei trata “ca pe un om mare”. Desi pare un pic exagerat, in fiecare zi vorbeste si comunica cu bebelusul tau ca si cum vorbesti cu o prietena la telefon. Spune-i ce aveti de facut in acea zi sau cum ti-a mers la serviciu, ce probleme ai intampinat, ce planuri ai, toate astea, bineinteles, schimbandu-ti mimica si tonul vocii tocmai pentru ca cel mic sa sesizeze diferentele.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. �ți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Jucarii