9 luni cu 0 alcool: pentru ca vreau sa am un bebelus sanatos

9 luni cu 0 alcool: pentru ca vreau sa am un bebelus sanatos

9 luni cu 0 alcool: pentru ca vreau sa am un bebelus sanatos

Alcoolul consumat în timpul sarcinii poate avea consecințe grave asupra bebelușului, dar și asupra mamei. Printre posibilele riscuri se numără avortul spontan, nașterea prematură sau întârziată sau probleme grave de dezvoltare a bebelușului.

Este foarte important ca si taticii sa fie responsabili, si sa incurajeze mamicile sa nu se abata de la regula #9cu0.

Efectele alcoolului asupra unui bebelus nenascut sunt cunoscute din timpuri stravechi

In Vechiul Testament ingerul o mustra pe mama lui Samson : "Iata, vei concepe si vei naste un baiat; sa nu bei nici vin si nici o alta bautura." Grecii si romanii sugereaza de asemenea ca consumul de alcool poate genera probleme grave in dezvoltarea feotus-ului. Inca nu sunt luate in serios avertizarile obstreticienilor si pediatrilor, astfel ca incidenta Sindromului Alcoolismului Fetal.


citeste si alte informatii utile pe site-u Desprealcool.ro

Sindromul Alcoolismului Fetal

Conform unui studiu facut de ProTV, Romania este prima in Europa cand vine vorba de femei care mor in urma abuzului de alcool. Iar lucrurile nu se opresc aici. Multe viitoare mame sunt dependente de bautura. Nici lor, nici celor din familie, practica nu li se pare insa deplasata.

La femei si la consumatorii cronici, valoarea maxima atinsa a alcoolemiei este mai mare, iar timpul de atingere a varfului de concentratie sanguina este mai scazut (aspect pus pe seama unei concentratii mai mici de alcooldehidrogenaza prezenta in peretele gastric, dar si a inhibarii la barbat a acestei enzime de catre testosteron). La greutate egala si consum identic, femeile au o alcoolemie superioara barbatilor, datorita diferentelor de metabolism si de repartitie a grasimilor.

Complicatiile consumului de alcool se traduc printr-o gama larga de tulburari, majoritatea avand drept substrat deturnarea cailor metabolice sau actiunea toxica direct pe structurile tisulare, mai ales la nivel hepatic si cerebral. O complicatie redutabila si din pacate foarte frecvent intalnita este sindromul alcoolic fetal

Sindromul Alcoolismului Fetal aparut la nou-nascutii din mame ce au consumat constant alcool pe perioada sarcinii.

Placenta care hraneste fatul nu joaca, in cazul alcoolului, rolul de filtru. Alcoolul baut trece in sangele viitoarei mame in 45 de minute (sau 90 de minute daca este absorbit in timpul unei mese). Moleculele de alcool fiind mici, trec foarte usor bariera placentei. In cateva ore, concentratia alcoolului in sangele fatului si in lichidul amniotic este sensibil apropiata de cea a mamei.

Boala este uneori greu de depistat deoarece unii bebelusi nu prezinta aceste trasaturi inca de la nastere. Termenul de Efectele Alcoolismului Fetal ii descrie pe copiii si adolescentii supusi mai mult sau mai putin Sindromului Alcoolismului Fetal .

Majoritatea bebelusilor suferind de FAS au o greutate si o dimensiune mica la nastere. De obicei au capul mic (microcefali) iar multi dintre ei au caracteristici faciale tipice: frunte bombata, ochii afundati in orbite, nasul scurt si "carn", buza de sus uscata si rosie, barbia inauntru, gura incomplet dezvoltata, deschidere in bolta palatina si/sau urechi deformate.

In plus, copiii cu FAS pot prezenta anomalii ale incheieturilor, curbura a coloanei vertebrale, probleme cu inima si defecte genitale.

 citeste si alte informatii utile pe site-u Desprealcool.ro

Trasaturile sindromului Alcoolismului Fetal

Sindromul alcoolismului fetal – simptome
De ordin fizic
– buze foarte subțiri, nas turtit, pielea subțire între buza superioară și nas
– membre, încheieturi și degete deformate
– circumferința capului și a creierului redusă
– defecte la nivelul oaselor, rinichilor și inimii
– probleme cu auzul și văzul
– dezvoltare lentă a bebelușului înainte și după naștere.

Probleme la nivelul creierului
– memorie slabă, coordonare și echilibru slăbite
– dificultăți în rezolvarea problemelor, a alegerilor
– dezvoltarea întârziată, dizabilitate intelectuală, probleme cu învățarea
– reducerea atenției, dificultăți în procesarea informațiilor
– dificultăți în a lua decizii, schimbări de stare, hiperactivitate.
Consecinta grava: Retardul mintal

Simptome la nivel social și de comportament

– învățare lentă, adaptare îngreunată în societate, la școală
– probleme legate de comportament, impulsivitate
– dificultăți în a executa o sarcină
– lipsa conceptului de timp
– greutate în atingerea scopurilor

Cea mai severa exprimare a FAS-ului este retardul mintal -  IQ - ul mediu fiind 65. Copii cotati ca avand o inteligenta normala dar care sufera de FAS, nu au aratat inca faptul ca au fost expusi la alcoolismul mamei. Asta pana cand vor merge la scoala; probleme ca dificultati de invatare, memorare, lipsa de concentrare, impulsivitate, stari de confuzie vor fi frecvente. Au tendinta de a fi lenesi, indolenti, greu de disciplinat si indaratnici cu profesorii si parintii.

Multi dintre acesti copii nefericiti vor creste si vor deveni adolescenti si adulti care nu pot trai independent datorita problemelor de acomodare, dificultatii in luarea deciziilor si imposibilitatii de a invata din propria experienta.

In functie de obiceiul mamei de a bea, bebelusii afectati pot prezenta simptomele FAS chiar in primele 24 de ore de la nastere. Acestea pot fi sub forma de : tremuraturi si/sau convulsii, iritabilitate, muschi "tepeni", spasme la nivelul intregului corp, o frecventa mare a respiratiilor, distensie abdominala si/sau voma.

Care este cantitatea de alcool daunatoare?

Medicii nu pot spune precis ce cantitate de alcool supune fatul  la risc. De aceea, toate gravidele, mamele care alapteaza sau care femeile intentioneaza sa aiba un copil, trebuie sa tina cont de aceste avertizari si sa renunte complet la consumul de alcool. In plus, sotul trebuie sa fie alaturi de sotia lui si sa renunte si el la consumul de alcool pe perioada sarcinii.

Cum se poate preveni Sindromul Alcoolismului Fetal

Cea mai simplă metodă de a preveni apariția sindromului este renuntarea totala la alcool în timpul sarcinii.  În cazul în care o femeie a consumat ocazional alcool, înainte de a afla că este gravidă, nu afectează foarte mult fetusul.

Insa, imediat ce s-a aflat despre sarcină, viitoare mamica are responsabilitatea de a renunta la consumul de alcool. Cu ajutorul informatiei, Sindromul Alcoolismului Fetal poate fi prevenit si in Romania. Desigur, este o chestiune de informatie, dar mediul internet este tot mai popular deci sunt sperante ca tinerele mamici vor citi aceste randuri. Citeste si alte informatii utile pe site-u Desprealcool.ro

Daca esti insarcinata sau planuiesti sa ai un copilas in viitorul apropiat, ofera-i un start bun in viata si fa alegeri corecte, atat pentru el cat si pentru tine: spune NU alcoolului! Daca ai nevoie de ajutor, cere si ti se va oferi. Indragita cantareata Adda, mamica la randul ei si Ursus Breweries, au pornit o campanie de responsabilizare si informare a viitoarelor mamici! Afla si tu care sunt riscurile consumului de alcool in timpul sarcinii si cat de nociv este acesta, pe https://www.desprelacool.ro/, cauta pe Facebook postarile cu hashtag #9lunicu0alcool si asculta mesajul Addei! Grija si iubirea inainte de toate, pentru tine si copilasul tau! #9cu0, #desprealcool

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2017

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII