Cat de riscante sunt pastilele contraceptive?

Cat de riscante sunt pastilele contraceptive?

Cat de riscante sunt pastilele contraceptive?

Un studiu recent a aratat legatura dintre pastilele contraceptive si depresie. In plus, se stie deja ca la femeile care iar pastile contraceptive, exista un risc al riscul formarii de cheaguri de sange, care sunt potential fatale.

 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Intre pilula si depresie exista o conexiune
Folosesti pilula? Esti mai susceptibila de a fi depresiva
Depresia nu este singurul efect advers discutat in raport cu pilula
Atunci, care sunt riscurile absolute? Si cum ar trebui o femeie sa incerce sa le inteleaga?

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai mult de 100 de milioane de femei din lume folosesc contraceptive orale combinate – cunoscute mai bine sub denumirea de pilula.

Intre pilula si depresie exista o conexiune

Multe din potentialele sale efecte adverse au fost bine documentate inca de la lansarea lor pe piata in anii 1960. Insa recent, un studiu sustine ca intre pilula si depresie exista o conexiune.

Cercetatorii danezi au studiat dosarele medicale a peste un milion de femei fara antecedente de depresie, cu varste cuprinse intre 15 si 34 de ani.

Ei au descoperit ca, in comparatie cu femeile ce nu au folosit pilula, acelea care au folosit-o prezentau mult mai multe sanse de a primi o reteta de medicamente antidepresive intr-o etapa ulterioara, sau sa fie diagnosticate cu depresie.

Folosesti pilula? Esti mai susceptibila de a fi depresiva

Studiul a creat titluri de articole in jurul lumii: “Folosesti pilula? Esti mai susceptibila de a fi depresiva: Femeile care folosesc pastile contraceptive sunt cu aproximativ 70% mai pasibile de a fi pe antidepresive” a scris un ziar. “Pilula a fost legata de depresie. De ce nu reprezinta aceasta un scandal?” a scris un altul.

Totusi, in conformitate cu Phil Hannaford, profesor de ingrijire primara la Universitatea din Aberdeen, conexiunea aceasta a prezentat „efecte foarte mici, daca acestea exista.”

La fiecare 100 de femei ce nu utilizau pilula, la 1,7 le-au fost prescrise anual antidepresive. Pentru fiecare 100 de femei ce folosau pilula, cifra a fost doar putin mai mare, ajungand la 2,2. In opinia lui Hannafors, nu este o diferenta uriasa. “Diferenta dintre cele doua grupuri este de 0.5, deci de unu la fiecare doua sute de femei” spune el.

contraceptie

Desi acest lucru a aratat o asociere statistica, nu arata neaparat o legatura de cauzalitate, deoarece in joc ar putea fi si alti factori, spune el. “De exemplu, femeile care folosesc pilula este posibil sa fi avut o despartire in relatia cu partenerul lor. Aceasta ar fi putut conduce la depresie si la prescrierea de antidepresive.”

Acest tip de studiu este bun pentru generarea unei ipoteze, dar nu pentru testarea unei legaturi de cauzalitate, spune Hannaford.  Pentru a face aceasta, spune el, este nevoie de un mare studiu clinic randomizat – in care se iau doua grupuri din care unuia i se administreaza tratamentul pe care il suspectezi ca fiind cauzator al problemei, iar celuilalt sa i se administreze placebo. Acest lucru ar fi imposibil – fara sa mai mentionam lipsa eticii – caci femeile care ar lua placebo ar putea crede ca totul este sub control si nu si-ar mai lua alte masuri de precautie.

Depresia nu este singurul efect advers discutat in raport cu pilula

Efectul advers rar, insa care a primit cea mai mare atentie, este reprezentat de riscul formarii de cheaguri de sange, care sunt potential letale. Atunci cand aceste riscuri nu sunt intelese corespunzator, exista consecinte.

Profesorul Gerd Gigerenzer, director la Harding Center for Risk Literacy din Berlin, spune ca „UK are multe traditii, una dintre ele fiind frica de pilula contraceptiva. Inca de la inceputul anulor 1960, la fiecare cativa ani, femeile se alarmeaza ca folosirea pilulei poate conduce la tromboza – cheaguri de sange ce pot pune viata in pericol.”

In 1995, Comitetul Sigurantei Medicamentelor din Marea Britanie a emis un avertisment si a sustinut o conferinta de presa de urgenta pentru a prezenta raportul unui studiu ce a aratat ca a treia generatie de contraceptive a marit riscul aparitiei trombozei, pana la dublare.

“Clopotelul de alarma a sunat in intreaga tara” spune Gigerenzer. Sperietura aceasta le-a facut pe cateva femei sa renunte la contraceptive. Si s-a estimat ca, in 1996, au fost cu 12.400 de nasteri in plus si cu 13.600 de avorturi mai multe fata de anul precedent.

“Iata un exemplu in care lipsa informatiilor statistice – necesare pentru intelegerea dintre un risc relativ si unul absolut – conduce la reactii emotionale, care mai apoi le dauneaza insusi femeilor” spune Gigerenzer.

Atunci, care sunt riscurile absolute? Si cum ar trebui o femeie sa incerce sa le inteleaga?

Un scurt film publicat recent pe website-ul Guardian atrage atentia asupra femeilor tinere care au murit din cauza cheagurilor de sange in timp ce utilizau contraceptive hormonale combinate, care includ pilula, plasturele si inelul.

Filmuletul sustine ca, daca femeile ar intelege rata de deces, nu ar mai lua contraceptive hormonale – si ca din 10.000 de femei care folosesc inelul, cateva ar muri.

Nu este corect sa spunem ca din 10.000 de femei cateva vor muri” spune Dr. Sarah Hardman, director adjunct la Facultatea de ingrijire a Sexualitatii si a Reproductivitatii. “Nu este gresit sa spunem ca din 10.000 de femei, cateva, probabil intre 5 - 12 din 10.000 vor avea cheaguri de sange – tromboza venoasa. Insa nu toate acele femei mor. In realitate, numai 1% mor.” “Asadar, in fata noastra se afla, probabil, intre trei si zece femei dintr-un milion care mor ca rezultat al cheagurilor de sange atribuite utilizarii de contraceptive hormonale combinate.”

Daca nu folosesti contraceptive hormonale si esti o femeie aflata la varsta reproductivitatii, riscul la care esti supusa este de numai 2 femei din 10.000 pe an. Dar, desigur, renuntarea la pilula pentru a evita formarea cheagurilor de sange creste probabilitatea de a ramane insarcinata. Si insasi sarcina mareste riscul formarii cheagurilor de sange.

“Daca privesti la femeile insarcinate, riscul este de 29 din 10.000” spune Hardman. “Iar la femeile din perioada post-natala, din saptamanile imediat dupa nastere, riscul este de aproximativ 300-400 din 10.000.” Cu alte cuvinte, in comparatie cu pilula, este mult mai probabil ca sarcina sa produca formarea cheagurilor de sange.

Iar pilula poate fi foarte eficienta in prevenirea sarcinii. Pentru femei, singurele metode mai eficiente sunt dispozitivele intrauterine, implanturile si sterilizarea.?

Citeste in continuare:

Pilula contraceptiva: ghid, cum o alegem pe cea potrivita

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII