Atasamentul copilului fata de o jucarie de plus

Atasamentul copilului fata de o jucarie de plus

Atasamentul copilului fata de o jucarie de plus

Stiinta din spatele "ursuletului de plus": De ce fiecare copil ar trebui sa aiba unul :) Noi il avem, de fapt "o avem" pe oita Bibi, nelipsita de la orice activitate!


Un ursulet de plus, cu blanita moale, pufos, cu un zambet dulce... multi parinti nu ii dau prea mare importanta, dar, in realitate, este mult mai mult decat "o alta achizitie pentru copii".

in acest articol veti citi mai multe despre:
Separarea mamei de copil este aproape inevitabila in societatea noastra actuala
Ce este obiectul tranzitoriu?
Ce minuni poate face un ursulet de plus?
Blanita moale s-a dovedit a fi un instrument therapeutic
Plusurile si dezvoltarea sociala!?
Majoritatea copiilor au un ursulet preferat... noi o avem pe Bibi
De ce se intampla oare acest atasament fata de jucariile de plus?
Ce trebuie sa stim, noi, parintii?

Atasamentul copilului fata de o jucarie de plus este perfect normal

Exista stiinta in spatele legaturii pe care o are un copil cu ursuletul de plus (sau un alt animalut preferat de copil, paturica sau jucarie).

Separarea mamei de copil este aproape inevitabila in societatea noastra actuala

Mamelor nu li se acorda un concediu de maternitate platit corespunzator, iar majoritatea se intorc la munca mult inainte sa-si doreasca asta. Chiar si cele care sunt capabile sa ramana acasa, se confrunta, de asemenea, cu un moment de separare de copilul lor. Aceste momente de separare sunt cunoscute ca tranzitii; iar stiinta a demonstrat ca, copiii care au un obiect tranzitoriu, cum ar fi un ursulet de plus sau alt obiect moale, trec mai usor peste aceste momente, in comparatie cu cei care nu au unul.

Ce este obiectul tranzitoriu?

Obiectul tranzitoriu este menit sa reaminteasca copilului de mama sa. De-a lungul copilariei, mama isi tine copilul in brate, il ingrijeste, il iubeste si il hraneste, in timp ce copilul isi tine plusul preferat in brate. Copilul va incepe usor sa asocieze plusul cu propria mama. Acest mic animalut pufos si moale va deveni o parte a relatiei dintre mama si copil, dar si confortul necesar atunci cand mama nu este prezenta.

Trist, dar logic: cercetatorii au descoperit ca, copiii si-au pretuit obiectele de tranzitie la fel de mult ca propria mama. Cand depasiti socul acestei afirmatii, puteti intelege ca un copil are nevoie de securitate; el trebuie sa se simta in siguranta. Atunci cand un parinte vine si pleaca in mod constant, este foarte posibil ca acest copil sa se agate de plusul sau iubit pentru consecventa. Acest lucru nu inseamna ca un copil nu simte dragostea mamei, doar ca, are nevoie de ceva "al lui" atunci cand este departe de mama sa.

bebelus

Ce minuni poate face un ursulet de plus?

Poate ar fi mai usor sa te gandesti la plusul perfect ca la un magician. Acest animalut plin de magie poate sa usureze stresul, sa construiasca increderea, sa linisteasca lacrimile si sa ajute la dezvoltarea sociala. In acelasi timp, il ajuta pe copil sa se ocupe de frica, de anxietatea de separare si de necunoscut. Un animalut de plus il ajuta sa-si construiasca increderea in sine.

Blanita moale s-a dovedit a fi un instrument terapeutic

Inca din perioada bebelusiei, animalutul de plus devine o parte din viata copilului. Acest pufos simpatic colectioneaza mirosul mamei, tatalui, fratilor, animalelor de companie, al casei, etc. Blanita moale s-a dovedit a fi un instrument terapeutic: cand copilul mangaie blanita plusului, va simti confort imediat, se va calma si va fi mai linistit. Sugarii si copiii mici cauta toate modalitatile de a-si satisface nevoile senzoriale. De asemenea, parintii cauta orice fel de ajutor pentru a-si ajuta copilul in cautarea unor modalitati de auto-calmare. Un obiect tranzitoriu poate fi solutia ideala.

Din nou, animalutul de plus nu are rolul de a inlocui parintele si nu ar face niciodata asa ceva.

Plusurile si dezvoltarea sociala!?

Nu numai ca animalutele de plus sunt obiecte tranzitorii perfecte pentru un copil, dar, de asemenea, s-a aratat ca evoca dezvoltarea sociala. Cu ocazia implinirii a sase luni, bebelusii incep sa vorbeasca cu cei din jurul lor. Acesta este momentul in care creierul incepe sa preia semnale conversationale. Este destul de obisnuit ca un copil sa "vorbeasca" cu jucariile sale. Acesta este motivul pentru care un obiect de tranzitie cu o infatisare draguta si zambitoare este important. Atasamentul copilului fata de plusul sau va fi unul de securitate si prietenie. In timp ce plusul nu poate sa vorbeasca, el poate face contact vizual si poate fi un bun ascultator.

Nu fara motiv centre de traume, psihologi si asistenti sociali, folosesc ursuleti de plus atunci cand lucreaza cu victime tinere ale traumelor, inclusiv copii abuzati.

Permitand unui copil aceasta conexiune cu un animalut de plus, veti beneficia atat voi ca parinti cat si copilul.

Societatea noastra parca adora sa judece parintii pentru fiecare decizie luata, dar daca este buna sau nu, parintii vor hotara. Nu este o decizie jenanta sa acordam copilului permisiunea de a-si duce plusul la gradinita, in vizita la bunici sau la un prieten, ci din contra.

plus

Majoritatea copiilor au un ursulet preferat... noi o avem pe Bibi

Indiferent ca este vorba despre un ursulet de plus, alt animalut sau o paturica, acest "obiect de tranzitie" este aparent lipit de corpul copilului, rezistand cu stoicism tuturor incercarilor de a-i desparti - fie ca vrei sa il speli (atat pe copil cat si plusul). Si asta va spun din proprie experienta.

Baietelul meu are putin peste 3 ani si este extrem de atasat de oita lui de plus, aka Bibi... Obisnuia sa doarma cu ea mereu, insa, de cand a inceput gradinita, acest atasament fata de Bibi a crescut enorm de mult. Nu face un pas fara ea, nu doarme fara ea, nu mananca fara ea si nici la gradinita nu merge fara ea. Ce sa mai spun de momentele in care trebuie si ea spalata!? Pe scurt: drama, maaare drama! Cu greu o scoatem la capat, insa nu apuca niciodata sa se usuce inainte de a o insfaca strans in brate...

jucarie

De ce se intampla oare acest atasament fata de jucariile de plus?

Majoritatea copiilor se ataseaza de un anumit obiect (cel mai adesea o paturica sau un animalut de plus - in cazul nostru de ambele...) inainte de a ajunge la prima aniversare. Se pare ca obiectele de tranzitie ofera un sentiment de securitate atunci cand copiii incep sa exploreze lumea si sa devina mai independenti. In plus, ofera confort intr-un moment in care temerile copilariei (de intuneric, de straini, de caini) incep cu seriozitate. Deci, de aici si atasamentul extrem al copilului meu, brusc, cand a inceput gradinita.

Ce trebuie sa stim, noi, parintii?

Nu va faceti griji ca micutul va termina facultatea cu ursuletul in brate :) (desi uneori ma duce gandul si la asta). Intre 2 si 5 anisori, majoritatea copiilor isi vor lua treptat la revedere de la mult iubitii lor (chiar daca ocazional, in momente de stres, ii vor solicita). Atasamentul este rareori anormal, dar nu este motiv de ingrijorare daca copilul continua sa se joace si cu alte jucarii, sa alerge sau sa socializeze cu colegii. Daca vi se pare ca a devenit o problema, luati in considerare o cauza fundamentala, cum ar fi o situatie stresanta la domiciliu sau o problema la gradinita/camin.

Ce trebuie sa faceti in aceasta situatie:

In primul rand, ce sa nu faceti! Nu va tachinati copilul si nu insistati sa renunte la plusul sau favorit. Cu toate acestea, puteti urma acesti pasi pentru a face mai usoara despartirea ce va urma, inevitabil, intr-o zi:

- Stabiliti limite, daca este posibil. Spuneti copilului ca "ursuletul" poate sta langa el in casa, dar nu la locul de joaca. Sau ca poate merge in masina, dar nu si in magazin. Uneori te va surprinde si iti va spune: "Sa o tinem pe Bibi acasa unde nu se va pierde sau murdari").
- Gasiti un loc special in casa, unde paturica sau plusul favorit va fi in siguranta in timp ce se joaca afara.
- Planificati "vizitele de spalatorie". Nasul tau (si al lui) iti vor multumi.
- Cumparati un duplicat daca este posibil.
- Pastrati-i mainile ocupate. Astfel, va avea mai putin timp sa se agate de plus daca are lucruri interesante de facut.
- Asigurati-va ca ii oferiti o multime de imbratisari si reasigurare, astfel incat plusul sa nu fie singura lui sursa de consolare. 

Creierul bebelusului: 5 lucruri esentiale care ii stimuleaza sau de-favorizeaza dezvoltarea

Creierul unui bebelus este un mecanism foarte complex si sofisticat care se dezvolta cu o viteza uimitoare. De fapt, primul an de viata al bebelusul este esential pentru dezvoltarea sa ulterioara.

Inca din burtica mamicii, in cele 9 luni ale Odiseei Sarcinii, creierul bebelusului inca ne-nascut se dezvolta cu o viteza imposibila de egalat de-a lungul vietii sale. La bine si la rau - ceea ce se intapla in burtica mamicii, toate procesele si legaturile celulelor creierului sau = vor fi esentiale pentru destinul acelui mic omulet citeste 5 lucruri esentiale care stimuleaza dezvoltarea creierului bebelusului,

Va fi bebelusul tau un geniu sau talent?

La nastere, creierul bebelusului tau contine deja 100 miliarde de neuroni - aproape toti neuronii pe care creierul sau ii va avea desi desi in primul an de viata creierul sau se dubleaza ca volum.

Incepand cu momentul nasterii, si odata cu procesul educational al copilului, evolutia creierului sau e continua. La nastere, numarul de sinapse per neuron sunt in jur de 2500 pentru ca in jurul varstei de 3 anisori, numarul sinapselor per neuron sa fie in jur de 15.000.

Care sunt primele semne ca bebelusul tau e special ? De ce sunt unii bebelusi mai inteligenti decat altii? Afla in continuare.

Despre amintirile din primii ani de viata, merita citit si:

Cum pastram cele mai frumoase amintiri din viata bebelusului?
Ce isi va aminti mai tarziu copilul din primii ani de viata 
Obsesia parintilor pentru postarea pozelor cu copiii lor pe retele sociale
Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata
4 generatii: fotografie care trebuie facuta, daca ai sansa
Bucura-te de fiecare clipa cu copilul tau mamico pentru ca fericirea unei mame vine din lucrurile simple 
Cand se formeaza memoria copiilor?
Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Andra Zoita

Andra este mamica lui Sebastian si in plus, este redactor principal la Desprecopii.com.

Toate drepturille rezervate © 2018

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII