Dacă un copil este dotat, se vede din desenele sale: legătura dintre desenele sale și gradul său de inteligență

Daca un copil este dotat, se vede din desenele sale: legatura dintre desenele sale si gradul sau de inteligenta

Dacă un copil este dotat, se vede din desenele sale: legătura dintre desenele sale și gradul său de inteligență

Dacă un copil este dotat, se vede din desenele sale. Există unele studii care sugerează că există o legătură între desenele realizate de un copil și gradul său de inteligență. Expertii sunt de parere ca abilitatea de a desena reflectă abilitățile de observare, gândirea spațială și capacitatea de a reprezenta idei abstracte. Aceste abilități pot fi asociate cu inteligența, desi nu sunt un indicator perfect.

În plus, desenele realizate de copii pot fi influențate de multe alte factori, cum ar fi experiențele lor de viață, nivelul lor de interes și de expunere la artă, precum și de personalitatea lor.

Dacă un copil este dotat, se vede din desenele sale - spun specialistii

Dacă un copil preșcolar desenează o persoană cu detalii speciale, cum ar fi dinți sau gene, acest lucru poate indica că va avea nevoie de provocari suplimentare la școală mai târziu. Motivul? Ar putea fin un copil supradotat. Analizarea desenelor copiilor de 4 și 5 ani poate ajuta la detectarea mai devreme a inteligentei peste nivelul mediu.

Talentele copiilor supradotați nu sunt întotdeauna analizate in cadrul educatiei scolare dar desenele copiilor ar putea ajuta la detectarea mai devreme a super-inteligentei, spune psihologul Sven Mathijssen în cercetarea sa de doctorat la Universitatea Erasmus din Olanda. Anumite caracteristici din desenele copiilor de 4 și 5 ani, cum ar fi dinții sau genele, pot indica faptul că ca acel copil este dotat cu o inteligenta speciala.

Studiul "Back to the Drawing Board: A Descriptive Study on Potential Indicators of Giftedness in Human Figure Drawings of Children Aged 4 to 6 Years" a fost realizat de către cercetători din Malaezia și a fost publicat în jurnalul internațional de psihologie și consiliere în educație în 2018.

Studiul a examinat desenele realizate de copii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani, cu scopul de a identifica posibili indicatori ai inteligenței deosebite. Cercetătorii au analizat desenele copiilor în funcție de mai mulți factori, cum ar fi nivelul de detaliu, proporțiile, utilizarea culorilor și altele.

Rezultatele au indicat că există o corelație între nivelul de inteligență deosebită și unele caracteristici ale desenelor, cum ar fi nivelul de detaliu, utilizarea culorilor și gradul de precizie în reprezentarea corpului uman.

Caracteristici speciale ale desenelor

Mathijssen a cerut la peste două sute de copii de 4 și 5 ani să deseneze o ființă umană la școală. Apoi a examinat dacă aceste așa-numite desene umane conțin una sau mai multe caracteristici speciale. La copiii de 4 ani, acestea includ gene, o gură formată din două linii în loc de una sau un nas format din mai mult decât un cerc. În cazul copiilor de 5 ani, de exemplu, aceștia au fost dinți, o talie și picioare desenate dintr-o perspectivă diferită decât peste, de exemplu de sus.

Doi ani mai târziu, părinții au fost întrebați dacă copilul lor se afla într-o clasă plus sau a avut o provocare suplimentară din materialul didactic în alt mod, adică dacă au primit o educație „îmbogățită”. Sa dovedit că desenarea sau nu desenarea caracteristicilor speciale a prezis pentru aproximativ 70 la sută dacă copiii au primit educație îmbogățită sau educație obișnuită.

Desenul ca indicator de inteligenta

„Descoperirea este promițătoare când vine vorba de dezvoltarea unui instrument de screening pentru dotări”, spune Mathijssen. „Dacă un copil desenează una sau mai multe dintre aceste trăsături, este un motiv să fii cu ochii pe copil.” Nu poți spune; acest copil de 4 ani desenează genele, așa că este dotat, insistă el. Este doar un posibil indiciu. „Pentru a determina exact de ce au nevoie acești copii la școală, este nevoie de cercetări ulterioare, cum ar fi cercetarea psihologică”.

Fii cu ochii pe copilul tau

Există multe avantaje practice ale folosirii desenelor pentru copii ca instrument de detectare a unui grad special de inteligenta. Cercetările psihologice sunt adesea făcute pentru a descoperi talentele copiilor. Dar aceasta este adesea foarte consumatoare de timp și costisitoare. „A cere copiilor să facă un desen costă puțini bani și timp. Și dacă anumite lucruri ies în evidență în desenul unui copil, acesta poate fi un motiv pentru a urmări cu mai multă atenție progresul școlar al acelui copil.

Dacă copiii nu primesc o ofertă educațională adecvată, acest lucru îi poate duce să devină nefericiți, să aibă rezultate insuficiente sau să abandoneze devreme, continuă el. „Acest lucru nu este legat doar de talent. Orice copil ale cărui nevoi nu sunt satisfăcute poate experimenta acest lucru. Numai că șansa acestui lucru este mult mai mare pentru copiii cu caracteristici de supradotație, deoarece educația obișnuită nu este echipată standard pentru acești copii.'

Care sunt semnele unui copil supradotat?

Copiii supradotați pot manifesta o serie de trăsături și caracteristici care îi diferențiază de ceilalți copii de aceeași vârstă. Acestea pot include:

♦ Intensitate emoțională ridicată:

Copiii supradotați pot fi foarte sensibili și intens emoționali. Pot fi extrem de pasionați de interesele lor și pot reacționa cu putere la succesurile și eșecurile lor.

♦ Nivel înalt de creativitate:

Copiii supradotați pot fi foarte creativi și pot avea o imaginație bogată. Pot fi interesați de artă, literatură, muzică și alte activități artistice.

♦ Capacitate de învățare accelerată:

Copiii supradotați pot învăța rapid și pot reține informațiile foarte bine. Pot fi interesați de subiecte complexe și pot avea o dorință puternică de a învăța mai mult.

♦ Abilități lingvistice avansate:

Copiii supradotați pot avea abilități lingvistice superioare celor ale altor copii de aceeași vârstă. Pot fi foarte buni la citit, scriere și discurs.

♦ Capacitate de a vedea conexiuni între idei:

Copiii supradotați pot fi buni la identificarea conexiunilor între idei și la gândirea abstractă. Pot fi capabili să facă asociații între subiecte aparent neconectate și să vadă probleme din mai multe perspective.

♦ Capacitatea de a rezolva probleme complexe:

Copiii supradotați pot fi foarte buni la rezolvarea problemelor complexe și pot avea abilități matematice și științifice avansate.

► Citeste in continuare IQ-ul unui copil: cum se calculează și de ce trebuie atent evaluat

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Scala de inteligenta Wechsler pentru copii

Copiii geniali ai României. ”Am schimbat 3 școli pentru că nu eram înțeles de învățătoare”

Importanta familiei in procesul de invatare

Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare 

Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri

 autor: Desprecopii.com - 2023
referinte: https://howardgardner.com/ 
Lecturi recomandate:
Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century; Howard Gardner; ISBN 0465026109
7 Kinds of Smart; Thomas Armstrong; ISBN 0452281377

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII