Da, ești minunat: iată cum construirea stimei de sine a copilului tău îi poate deschide calea spre alegeri mai bune
Alex, baietelul meu de 4 ani spune lucruri de genul asta tot timpul, și sunt întotdeauna amuzată și puțin surprinsă de încrederea lui de sine. Pentru creierul lui de patru ani, nu există nimic ce nu poate face iar simpla acceptare a faptului că este bun la tot ce vrea sa faca pare sa fie legat de ADN-ul lui.
→ Ca mamă dar și ca psiholog, știu ce importantă este încrederea in sine - pentru că am fost crescută de o mamă care nu mi-a oferit suficientă susținere la acest capitol. Iată de ce cred eu că având incredere in sine, un copil va face alegeri mai bune la adolescență ...
- veti citi:
Da, esti minunat: de ce copiii siguri pe ei fac alegeri mai bune
Increderea in sine versus lauda exagerată
Copiii care au o puternică idee despre propria lor valoare sunt cei mai buni si mai echilibrati copii
Increderea in sine este cel mai important dar pe care un părinte il poate oferi copilului său
Cum creștem stima de sine și increderea copilului
Da, ești minunat: de ce copiii siguri pe ei fac alegeri mai bune
"Sunt bun, nu-i asa mami?"
Alex- baietelul meu de 4 ani spune lucruri de genul asta tot timpul, și sunt întotdeauna amuzată și puțin surprinsă de încrederea lui de sine. Fie ca merge pe bicicleta, fie ca face un mic produs de Lego, fie ca mazgaleste cu acuarelele sau plastilina...Pentru creierul lui de patru ani, nu există nimic ce nu poate face iar simpla acceptare a faptului că este bun la tot ce vrea sa faca pare sa fie legat de ADN-ul lui.
Ca mama, stiu ce importantă este increderea in sine - pentru ca am fost crescută de o mamă care nu mi-a oferit suficienta sustinere la acest capitol. Si poate de aceea, in timpul adolescenței am avut probleme cu increderea in fortele mele, in corpul meu - am fost hartuita de copii la scoala si am reusit foarte greu sa imi fac prieteni. Si cred ca de asta am facut o serie de alegeri mai putin bune...
Încrederea in sine versus lauda exagerată
De aceea, sunt hotarata sa imi dau silinta ca Alex, copilul meu drag sa creasca cu un mare respect pentru sine. Nu cred ca este necesar ca el sa invete ce este umilinta si sfiala. Sau sa se indoiasca de calitatile lui. Dar nu este oare asta o capcană pana la urma care il poate face un copil narcisist sau arogant?
Exista in ultima vreme multi specialisti in parenting care critica aceasta miscare de crestere a stimei de sine a copilului si a pretinsului său produs, o generație de copii care nu se pot gândi sau de a lua decizii pentru ei înșiși. Este chiar corect să continuăm să-i lăudăm pe copii atunci când experții acum par să creadă că lauda este dăunătoare?
Iată parerea mea - cred că noi, ca părinți, trebuie să facem o distincție între a oferi laude si aprecieri nesincere copilului si a-l ajuta sa aiba incredere in propriile sale forte - ajutându-l să fie copiii capabil, care se poate simți mândru de propriile sale realizări.
Cu alte cuvinte, a lauda copilul nu este pentru ceea ce NU poate face ci pentru fiecare efort depus pentru a depasi un mic obstacol. Citeste Lauda in context: un mod eficient de a da incredere copilului tau
Copiii care au o puternică idee despre propria lor valoare sunt cei mai buni si mai echilibrati copii
Din experienta mea de profesor, copiii care au o puternică idee despre propria lor valoare - nu vorbesc despre încredere sau aroganță, ci despre asigurarea pe care o au ca sunt vrednici și iubiți de parintii lor - sunt cei mai buni si mai echilibrati copii. Cu perspectivele cele mai mari de a deveni adulti fericiti - cu un viitor luminos.
Și acum pentru a reveni la exemplul meu concret - e bine sa incurajam acest respect de sine pe care Alex - il are in prezent? Sau ar trebui sa il invat dspre valoarea modestiei ? Este cu adevărat OK ca un copil să se gândească atât de mult la el insusi si la caltatile sale?
Și din experiența mea, copiii care au cea mai puternică idee despre propria lor valoare - nu vorbesc despre încredere sau aroganță, ci despre o credință liniștită că sunt vrednici și iubitori și iubiți - care sunt și cei mai buni, cel mai utile și mai umil.
Copiii mici, care învață adevărata încredere în sine, au mult mai multe șanse să evite comportamentele riscante și alegerile nesănătoase, în calitate de copii și adolescenți mai mari.
La urma urmei, pot relaționa direct câteva alegeri extrem de sărace pe care le-am făcut în adolescență - multe legate de consumul de alcool - pentru faptul că nu am simțit tot ce e minunat despre mine în acel moment. De aceea, treaba mea este să-mi dau seama cum să-l ajut pe Alex sa isi păstreze încrederea în sine, chiar dacă învață să fie puțin mai puțin modest ...
Dar cum? Ei bine, nu cred că există o formulă, în mod necesar. Ascultă-ti copilului, susține-l și incurajează-l. Discută cu copilul pentru a-l cunoaste cât mai bine si pentru a sti cum si unde exact trebuie sustinut. Părintii sunt primii si cei mai mari aliati ai copilului iar el trebuie sa stie asta.
Fă-ti timp intotdeauna pentru copilul tău si arată-i ca el este prima ta prioritate
Fa-ti timp intotdeauna pentru copilul tau si arata-i ca el este prima ta prioritate. Este vorba despre numeroasele mici alegeri pe care le facem în relațiile noastre în fiecare zi. A spune copilului nostru ca il iubim si ca e minunat de talentat si destept este minunat - dar, daca vrem cu adevat ca ei sa fie asa, trebuie sa le aratam si sa ii sustinem in efortul lor de a deveni ceea ce le pune in valoare toate calitatile si il face fericit.
Increderea în sine este cel mai important dar pe care un părinte il poate oferi copilului său.
Carl Pickhardt, psiholog renumit si autor a 15 carti de parenting, este de parere ca un copil caruia ii lipsste increderea in sine, va ezita sa incerce sa faca lucruri speciale pentru ca ii este frica de propriile sale puteri si ii este frica ca isi va dezamagi parintii.
Acest lucru va evolua in timp iar peste ani acest lucru va fi o piedica in calea unei cariere de succes.
Dusmanii increderii sunt descurajarea si frica. Deci, ca parinte - este de datoria ta sa iti incurajezi copilul si sa ii sustii sa faca fata provocarilor dificile. Citeste in continuare 17 sfaturi pentru a creste increderea in sine a copilului tau
Cum creștem stima de sine și increderea copilului - merita citit și:
Lauda in context: un mod eficient de a da incredere copilului tau
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Despre psihologia copilului sau cum poti afla ce il face fericit sau trist pe copilul tau: sfaturi necesare pentru a-ti intelege mai bine copilul
Cand cuvintele ranesc : de ce este important sa ne alegem cuvintele cand ne certam copilul
Invata sa cresti stima de sine a copilului tau
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Referinte: The Journal of Psychology
The Future of Your Only Child: How to Guide Your Child to a Happy and Successful Life - Paperback – March 4, 2008 - by Carl E. Pickhardt Ph.D. (Author)
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII