Rujeola la copil: simptomele acestei boli grave în infografic util

Rujeola la copil: simptomele acestei boli grave in infografic util

Rujeola la copil: simptomele acestei boli grave în infografic util

Simptomele rujeolei (pojar) la copil trebuiesc bine cunoscute de catre parinti pentru ca boala poate avea unele consecinte grave. Recomandăm fiecarui părinte din Romania să fie responsabili și să isi vaccineze copilul pentru a-l feri de aceasta boala extrem de gravă.

→ Iată care sunt simptomele rujeolei la copil, cum evoluează boala și cum se tratează - plus un infografic util.

- veti citi:
Rujeola poate debuta ca o simpla raceala

Simptomele rujeolei - infografic
Evolutia Rujeolei
Este Rujeola contagioasa?
Tratamentul Rujeolei
Complicatii ale Rujeolei
VACCINUL ROR: tot ce trebuie sa stii
4 lucruri esentiale despe vaccinuri pe care trebuie sa le stie parintii

Rujeola poate debuta ca o simpla raceală

Rujeola poate debuta inocent ca o simpla raceala care se transforma lent in ceva mai grav. Parintii pot avea impresia ca e vorba despre o gripa ...

Simptomele rujeolei - infografic

Am pus simptonele rujeolei in acest infografic util care poate fi util pentru parinti si pentru educatori.

simptome rujeola copil

Simptomele rujeolei si unele consecinte grave ale bolii. Speram ca fiecare parinte din Romania sa fie responsabil si sa isi vaccineze copilul pentru a-l feri de aceasta boala extrem de grava. 

 Evolutia Rujeolei

In a 2-a, a 3-a zi, temperatura scade, iar guturaiul si tusea se intensifica. 

Atunci e cazul sa ne intrebam: e totusi gripa sau pojar?

Petele KOPLIK

< cautati petele Koplik

In aceasta faza, un indicator al rujeolei sunt petele Koplik, mici pete albe, proeminente, comparabile cu grauntele de gris, situate in dreptul primului molar inferior, mai rar pe gingii.

Apar in ultimele zile ale perioadei de incubatie si dispar cand apare eruptia pe corp.  

Eruptia cutanata (pe piele)

< eruptia pe piele

Zilele a 4a si a 5a

Temperatura creste - poate atinge chiar si 40 de grade Celsius. Apare acum si eruptia cutanata, intai la nivelul fetei, apoi pe trunchi si membre. Eruptia este formata din macule congestive care dispar la presiune, de culoare roz, la inceput mici apoi mai mari cu margini dintate; petele usor reliefate si catifelate la pipait de obicei conflueaza, lasand portiuni de piele sanatoasa.

Dupa 2-3 zile elementele eruptive palesc si dispar in ordinea in care au aparut lasand in urma lor pete galbui-cafenii, urmand apoi o descuamare finala.  

Este Rujeola contagioasa? 

Pojarul (rujeola) este  este extrem de contagioasa. Cand cineva cu rujeola stranuta sau tuseste, acea  persoana poate raspandi particule virale prin intermediul aerului, infectand si pe altii.

Transmiterea virusului se realizeaza prin aer, prin picaturi de saliva, secretii nazo-faringiene si conjunctivale, care raman in suspensie in aer, fiind contagioase pana la doua ore dupa ce subiectul contagios a parasit incaperea sau un alt spatiu inchis.

Contagiozitatea este mare 4-5 zile inainte si 6 zile dupa aparitia eruptiei. 

Tratamentul rujeolei

Tratamentul rujeolei (pojarului) se face sub supravegherea medicului. Daca afectiunea este lipsita de complicatii, copilul poate fi tratat la domiciliu – dar, formele severe sau complicatre de pojar se trateaza in spital.

Daca copilul tau a fost diagnosticat cu rujeola, este important sa il monitorizati de aproape: urmariti evolutia febrei sau a altor simptome, pentru a putea depista orice alte complicatii. 

Complicatii ale rujeolei

Complicaţiile rujeolei pot fi mai periculoase decât s-a crezut până acum.
Un studiu facut de medici americani sugerează că este probabil ca mult mai mulţi copii decât se ştia până acum să facă panencefalită sclerozantă subacută – o boală neurologică fatală - în urma declanşării rujeolei.

Rezultatele cercetării vin când România se află în plină epidemie de rujeolă din cauza nevaccinării. Cercetător american: rezultatele sunt „înspăimântătoare'' Concret, cercetătorii americani au studiat înregistrările medicale ale unor persoane din California, care au avut panencefalită sclerozantă subacută (PESS), o complicaţie neurologică determinată de rujeolă în care corpul manifestă un răspuns imunitar anormal faţă de virus.

Cand sa chemati doctorul?

Chemati doctorul imediat ce banuiti ca copilul a fost infectat cu rujeola.

De asemenea este important sa solicitati asistenta medicala daca copilul dumneavoastra  este sugar si a fost expus la rujeola

Nu se simte bine mai bine la trei zile dupa ce a aparut eruptia

Temperatura copilului creste brusc

Respiratia devine zgomotoasa sau dificila

Are dureri de urechi, deoarece acesta poate fi un semn de infectie.

Are ameteala si stare de confuzie    

Nu aplicati nici un fel de unguent pe eruptie. Limitati-va doar la a-i sterge pielea cu un burete umezit in apa alcoolozata.

O ingrijire atenta necesita si mucoasele bicale si oculare.  Daca il dor ochii, tamponati-i cu vata inmuiata in apa rece. Desi lumina puternica nu afecteaza ochii, faceti imediat intuneric in camera ca sa nu il super ochii. Mai multe informatii aici Pojarul (rujeola) la copil: simptome, cauze,tratament si prevenire

VACCINUL ROR: tot ce trebuie sa stii

Vaccinul ROR (anti rujeola,oreion,rubeola) conţine variante atenuante de viruşi vii de rujeolă, oreion şi rubeolă. Vaccinul funcţionează prin a provoca sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli ale copilăriei. În momentul în care persoană căreia i s-a administrat vaccinul vine în contact cu virusul, organismul sau îl va recunoaşte imediat şi va produce anticorpi pentru a lupta împotriva lui.

Iata tot ce trebuie sa stiti despre VACCINUL ROR, impotriva rujeolei - oreionului - rubeolei:

Citeste si Vaccinul pentru rujeola, oreion si rubeola (ROR) nu provoaca autism: studiu nou confirma

4 lucruri esentiale despe vaccinuri pe care trebuie sa le stie parintii

Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor
De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente
Reactii adverse dupa vaccin
De ce sa ne vaccinam copiii - 15 argumente

Schema vaccinurilor in 2023: calendarul de imunizare a copiilor in Romania

Vaccinarea bebelusului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame. In Romania, vaccinarea nu este obligatorie insa pe internet circula o multime de informatii anti-vaccinare - complet iresponsabile. Orice parinte trebuie sa se informeze din surse sigure inainte de a lua o decizie de renuntare la vaccinarea copilului.

Iata schema vaccinurilor: calendarul de imunizare a copiilor in Romania 2023

 autor: Desprecopii.com,
articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, 
Toate drepturile rezervate (c) 2023

referinte statistice: Academia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII