De ce plange bebelusul?
Ti se rupe sufletul cand il auzi pe bebe plangand...
Simti ca-ti pierzi cumpatul, creste in tine o neliniste care nu te mai lasa sa gandesti limpede. Dar - de ce plange? Iata motive pentru care bebelusul plange.
Ce e de facut? De ce plange bebelusul si cum iti dai seama?
in acest articol veti citi mai multe despre:
Plansul este modul bebelusului de a comunica
Motive pentru care bebelusul plange
Si totusi bebe nu se mai opreste din plans!
Cum invat sa desifrez plansul bebelusului meu?
Plansul este modul bebelusului de a comunica
De cele mai multe ori, copiii mici, mai ales nou-nascutii, plang cand se afla in fata unei situatii necunoscute care le cere sa se adapteze. Acesta este un mod normal de a raspunde la nevoia de acomodare cu incercarile de orice fel. Tu poti sa-ti dai seama daca plansul tine de o experienta inedita pentru el sau daca are drept cauza un disconfort: lipsa de hrana, de caldura, simptome de boala, trebuie schimbat de scutec... Ceea ce iti va impune tie sa te adaptezi, sa cauti o solutie.
Bebelusul nu plange pentru ca vrea „sa-ti demonstreze ceva“, sau „pentru ca e rasfatat“, ci isi comunica astfel starile, disconfortul, aceasta fiind calea lui cea mai eficienta de „a spune“ ce il deranjeaza. Nu este normal sa-l lasi, pur si simplu, sa planga, fara sa intervii. Deci, vezi daca ii este foame, daca e ud, daca ii este teama de ceva si nu poate face fata propriilor emotii, daca se simte singur, daca are colici ori febra.
Motive pentru care bebelusul plange
Micutul din bratele tale este, oricat ti s-ar parea de ciudat, o „personalitate” cu sentimente, cu nevoi si emotii dintre cele mai variate... In plus, cand tu esti trista, obosita sau nelinistita, resimte dureros toate acestea.
Deci, bebelusul poate sa planga pentru ca:
Ii este foame (mai ales nou-nascutul, caruia i se face foame foarte des); sau daca aveti un bebelus diversificat, cu siguranta nu va putea sa va spuna ca ii este foame, iar in acest caz nu strica sa aveti in dulapior cateva borcanele de mancare pentru cazuri de urgenta - la dm gasiti tot ce aveti nevoie pentru diversificarea si hrana bebelusului; pe langa alte branduri, dm are si propia gama de produse, babylove, produse de calitate la un pret foarte bun
Este oboist, ii este somn, isi freaca ochisorii sau urechiusele
Are temperatura ori ii este prea cald / frig; in acest caz, verifica-i ceafa sau pieptul, daca nu este transpirat sau inghetat.
Se simte singur, parasit, ii lipseste caldura mamei
Este plictisit si nu are nimic in jur care sa-i distraga atentia
Cere sa fie schimbat de scutec - luati in considerare si scutecele premium babylove, care au o structura inteligenta lamelara, ce, se adapteaza usor la pielea delicata a copilului si serveste ca o bariera impotriva frecarii si umiditatii
A avut momente de bucurie intensa (si starile de fericire pot fi stresante)
Are gaze sau colici - vezi daca incearca sa-si plieze piciorusele pe stomac
Are un disconfort - poate ii ies dintisorii, sau are o iritatie de scutec ce poate fi suparatoare, deci nu strica sa verificati fiecare particica a corpului; in cazul eritemului fesier, curatati si spalati cu grija zona iritata, apoi folositi o crema impotriva ranilor, pentru funduletul rosu, de la dm, care linisteste pielea repede si eficient
Simte starea ta de agitatie sau de suparare, care il face sa planga
Si totusi bebe nu se mai opreste din plans!
Daca nu reusesti sa-l linistesti, daca simti ca situatia iese de sub control, nu te enerva, nu intra in panica! Aminteste-ti ca numai calmul tau poate sa te faca sa vezi si sa actionezi limpede.
Incearca sa il iei in brate si sa il apropii de pielea ta - contactul piele pe piele face minuni! Mergeti la o plimbare scurta, pune-i putina muzica sau incearca sa il adormi. Uneori, daca bebelusii sunt supra-stimulati devin foarte agitati si nu ii poti multumi cu nimic.
Si, nu uita, daca nu te descurci singura, apeleaza la ajutor. Prietenii sau familia sunt primii la care poti apela. Daca vezi ca bebe chiar nu se mai opreste din plans, nu gasesti sursa supararii sale sub nici o forma, nu ezita sa vorbesti cu medicul!
Cum invat sa descifrez plansul bebelusului meu?
Plansul de foame: tipatul este insistent si nu cedeaza deloc; bebe isi va duce adesea pumisorul in gura si va cauta cu gurita sa suga
Plansul de plictiseala: un scancet slab la inceput; bebe se opreste imediat din plans cand i se da atentie
Plansul de oboseala: scancet asemanator plictiselii; un plans prelung, frecatul ochisorilor si stari de agitatie
Plansul de durere: tipat strident, aproape de nesuportat, sau din contra, un plans slabut, care poate insemna ca nu se simte bine.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII