7 Mituri despre constipatia copilului

7 Mituri despre constipatia copilului

7 Mituri despre constipatia copilului

Constipatia copilului este o mare ingrijorare pentru parinti 

Si nu e de mirare: constipatia este cauza numarul 1 pentru durerile de burtica la copii! De aceea, pentru linistea tuturor parintilor, ne-am gandit sa enumeram cele mai comune mituri despre constipatia la copii

in acest articol veti citi mai multe despre:
Daca copilul ar fi constipat cronic, ati stii?
Mitul #1: un semn al constipatiei sunt scaunele neregulate
Mitul #2: constipatia este inofensiva
Mitul #3: este evident atunci cand copilul este constipate
Mitul #4: constipatia porneste mereu de la o dieta saraca
Mitul #5: sucul de prune, fibrele si probioticele, trateaza constipatia
Mitul #6: laxativele pot provoca dependenta
Mitul #7: un scaun la cateva zile, este ok pentru unii copii
MELILAX: Un nou mod de a elibera intestinul

Daca copilul este constipat cronic, stii?

"Desigur!" veti spune. Cu toate acestea, constipatia cronica si severa este deseori nedetectata la copii. Aceasta este o problema mare, deoarece constipatia este de departe cauza principala a durerilor abdominale, a udatului in pat noaptea dar si ziua, si a accidentelor (cand copilul scapa caca pe el).

Chiar si atunci cand constipatia este detectata si observata, este deseori subtratata, astfel incat durerea abdominala si accidentele raman... Iata deci sapte mituri persistente despre constipatie care impiedica multi copii sa primeasca tratamentul de care au nevoie:

Mitul #1: un semn al constipatiei sunt scaunele neregulate

Realitate: Cele 2 semnale de alarma sunt: 1. scaunele XXL si 2. scaune in forma de bilute tari sau busteni. Scaunul copilului ar trebui sa arate ca si o inghetata, o budinca, hummus - ca idee! In timp ce scaunele rare sunt intr-adevar un semn de constipatie, multi copii "blocati" cronic, au zilnic scaune, ba chiar de doua ori pe zi, pentru ca niciodata nu sunt complet "goi". Asadar, concentrarea asupra frecventei scaunelor poate fi inselatoare.

Mitul #2: constipatia este inofensiva

Realitate: constipatiile rare nu sunt o problema, dar constipatia cronica poate afecta un copil la varsta adulta. Cand un copil se abtine, scaunul se ingramadeste in rect, un organ care nu este proiectat ca depozit. Se formeaza o masa foarte grea si groasa, care nu numai ca ii cauzeaza disconfort, dar, de asemenea, in multe cazuri, intinde rectul si preseaza vezica urinara. Copilul poate avea nevoie sa urineze in mod constant sau urgent, sau vezica urinara poate sa se goleasca spontan. De asemenea, infundarea rectala poate aplatiza vezica urinara, ceea ce face imposibil ca copilul sa tina pipi peste noapte.

De-a lungul timpului, rectul intins isi pierde tonusul si senzatia, iar scaunul poate iesi fara ca copilul sa observe. Constipatia cronica este, de asemenea, principala cauza a infectiilor recurente ale tractului urinar la fete.

Mitul #3: este evident atunci cand copilul este constipat

Realitate: Constipatia este de obicei ratata, chiar si de catre medici. Peste 90% din copiii care uda adesea patul noaptea sau au alte accidente, se dovedesc a fi sever constipati. Cu toate acestea, doar aproximativ 5% dintre parinti au vreo indoiala in aceasta privinta.

Este obisnuit ca medicii sa palpeze abdomenul copilului, sa intrebe despre frecventa scaunelor si sa pronunte copilul ca "nu este constipat". Dar masele uriase se pot ascunde in rectul copiilor foarte mici si slabi! Pe o radiografie, un diametru rectal mai mare de 3 cm indica constipatie. Majoritatea copiilor care uda patul sau au accidente, au recturi de 6-7 cm latime.

Mitul #4: constipatia porneste mereu de la o alimentatie saraca

Realitate: Aceeasi dieta alcatuita din mancaruri extrem de prelucrate si procesate care conduce la obezitate in copilarie, cauzeaza, de asemenea, constipatie. Cu toate acestea, multi copii cu obiceiuri alimentare excelente sfarsesc a fi constipati, deoarece au fost invatati la toleta de mici sau scolile limiteaza accesul la baie.

Copiii in varsta de doi ani pur si simplu nu stiu sa raspunda la solicitarile organismelor lor in timp util. In urma cercetarilor, se observa ca, copiii invatati sa mearga la toaleta inainte de varsta de 2 ani au un risc triplu de a dezvolta mai tarziu probleme de udare in timpul zilei, insa si copiii mai in varsta sunt predispusi la aceasta problema. De aceea, va recomandam sa asteptati pana la varsta de 3 ani pentru a-i invata la toaleta.

Mitul #5: sucul de prune, fibrele si probioticele, trateaza constipatia

Realitate: Cand medicii recomanda laxative si clisme, unii parinti se plang ca "medicalizeaza" o problema care poate fi rezolvata cu o dieta sanatoasa. Dar atunci cand un copil este constipat pana la punctul de a avea un disconfort persistent sau accidente ce nu le mai poate simti, o schimbare a dietei nu este suficienta. Nici o cantitate de suc de prune nu poate disloca masa mare si grea de scaun care se aduna si intinde rectul. Probioticele pot ajuta un copil usor constipat, dar nu vor rezolva constipatia cronica.

Pentru copiii care au accidente, recomandarea este un regim care combina clisme cu laxative (clismele se dovedesc a functiona mai bine decat laxativele singure). Pentru copiii ce sufera de constipatie cronica, care nu au accidente, se recomanda un relaxant zilnic osmotic.

Mitul #6: laxativele pot provoca dependenta

Realitate: In timp ce laxativele stimulatoare pot si trebuie folosite doar sub supravegherea medicului, copiii nu vor deveni dependenti de laxativele osmotice sau de clisme.

Mitul #7: un scaun la cateva zile, este ok pentru unii copii

Realitate: Copiii ar trebui sa aiba zilnic cate un scaun!

MELILAX: Un nou mod de a elibera intestinul

Constipatia este o tulburare foarte frecventa, care afecteaza in egala masura adultii si copiii si poate avea consecinte importante asupra starii generale de sanatate si asupra calitatii vietii. De aceea, trebuie analizata cu o atentie deosebita, pentru a evita erorile de tratament.

Pentru inceput este foarte important sa fie facuta diferenta intre diverse tipuri de constipatie. Astfel, se pot identifica 2 tipuri distincte: constipatia cauzata de un tranzit intestinal lent si constipatia determinata de tulburarile de evacuare. Fiecare dintre aceste afectiuni trebuie abordata in mod diferit, administrand produse specifice.

Daca pentru tratarea tranzitului intestinal lent exista o intreaga serie de tratamente cu efect laxativ, pentru tulburarile de evacuare este util sa se actioneze la nivel local, evitandu-se tratamentele cu actiune sistemica, care se administreaza pe cale orala. Cele mai cunoscute produse din aceasta categorie sunt supozitoarele sau microclismele pe baza de glicerina, care ajuta la golirea intestinului, insa au anumite dezavantaje, cel mai important fiind efectul iritant la nivelul mucoasei intestinului.

MeliLax

MeliLax, o microclisma inovatoare pe baza de miere, care favorizeaza actiunea de evacuare

Pentru a raspunde unei necesitati fundamentale a organismului, ABOCA a dezvoltat MeliLax, o microclisma inovatoare pe baza de miere, care favorizeaza actiunea de evacuare, avand in acelasi timp o importanta actiune protectoare si calmanta asupra mucoasei rectale. Formula 100% naturala pe baza de Promelaxin®, un complex de Miere si polizaharide din Aloe si Nalba, este deosebit de eficienta in combaterea disconfortului, iritatiei si a inflamatiei prezente in caz de constipatie.

Formula echilibrata a MeliLax permite tratarea constipatiei chiar si in prezenta unor conditii deosebite, precum: fisuri anale si hemoroizi, hipersensibilitate viscerala (ex. colon iritabil), in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza.

MeliLax pentru copii

De asemenea, Aboca a realizat MeliLax Pediatric, o microclisma ce permite tratarea constipatiei in conditii de siguranta chiar si in cazul sugarilor si al copiilor, al caror organism necesita un tratament mai delicat.
Produsele MeliLax pentru adulti (10g) si pentru sugari si copii (5g) sunt disponibile in farmacii.

Despre constipatia copilului, merita stiut si:  

Cand constipatia copilului devine periculoasa: cum o putem trata in mod natural
Ghidul de cacuta al bebelusului: parintii de bebelusi stiu de ce
Cand copilul se plange des ca il doare burtica: lista cu observatii pe care trebuie sa le faca parintii
Cand copilul este constipat: cum il ajutam si ce trebuie sa stie orice parinte
Constipatia la copil: cauze si diagnosticare

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Medicala Desprecopii.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII