Bebelușii NU au nevoie de pernă iar folosirea lor este riscantă - iată de ce

Bebelusii nu au nevoie de perna iar folosirea lor este riscanta - iata de ce

Bebelușii NU au nevoie de pernă iar folosirea lor este riscantă - iată de ce

Folosirea unui perne in pătutul bebelușului, nu este doar inutilă, ci și periculoasa - si totusi prea multe mamici pun perne in patutul lui bebe.

• Dar de la ce vârsta poate un copil sa doarmă in siguranta cu o perna sub cap? Iată ce ne sfatuieste medicul pediatru.

veti citi
Dormitul copilului cu perna: de la ce vârsta este în siguranta?
Bebelusii nu au nevoie de perne
Copilul trebuie sa aiba putere suficienta
Siguranta la somn: la ce ar trebui sa acordam atentie?
Perna pentru copii
Curatenia pernei copilului

Dormitul copilului cu perna: de la ce vârsta este în siguranta?

Folosirea unei perne in patutul bebelusului, nu este doar inutila, ci si periculoasa. Dar de la ce vârsta poate un copil sa doarma in siguranta cu o perna sub cap?

Potrivit Elizabeth Murray, medic pediatru la Spitalul de Copii Golisano din New York, nu exista un raspuns clar la acesta intrebare. "Este relativ sigur sa puneti o perna în patutul copilului, doar daca acesta se poate misca singur.  Pentru majoritatea copiilor,acest lucru este valabil daca au cel putin un an ", spune ea.

Centrul Olandez de Sanatate pentru Copii este si mai precaut, si nu recomanda folosirea unei perne înainte de vârsta de 2 ani. Aceasta prudenta este insa justificata.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), in fiecare an, mor in Statele Unite 3.500 de copii din cauze legate de somn, cum ar fi SIDS, sau de sufocare in timpul somnului datorita pernelor sau a altor suprafete moi - iar recomandarea lor pentru a oferi perna unui copil - la 18 luni.

perna la bebelusi

Bebelusii nu au nevoie de perne

"Riscul de sufocare este incredibil de mare pentru bebelusii mici", spune dr. Murray. „Pentru ca, chiar daca acestia nu se pot invarti, ei pot totusi sa-si modifice pozitia în timp ce dorm.“ Perna de dormit este întotdeauna un pericol pentru copii, adauga ea. De asemenea, în scaunele auto sau pe canapea. „In plus, bebelusii nu au nevoie de perne, ei dorm confortabil, cu doar o patura sau sacul de dormit.“ Acest lucru se datoreaza faptului ca, capul de copii este înca relativ mare, si prin urmare, nu are nevoie de sprijin în timpul somnului.

Copilul trebuie sa aiba putere suficientă

De îndata ce copiii capata puterea de a sta si merge independent, sunt suficient de puternici pentru a-si schimba pozitia în timpul somnului. În acel moment sansele de sufocare vor scadea considerabil. Deoarece nu fiecare copil se dezvolta în acelasi mod si în acelasi ritm, unii copii pot fi deja capabili sa faca acest lucru daca au cel putin un an.

Unii copii ajung deci la acest punct mai devreme de vârsta de doua ani, dar exista, de asemenea, copii mici unde este indicat sa se astepte mai mult înainte de a le pune o perna în pat. "Atâta timp cât un copil nu manifesta nici un interes în a dormi cu o perna, nu exista niciun motiv sa-i punem una în pat",spune  Dr. Murray. "O perna este doar pentru confort, nu foloseste nicaieri altundeva".

Siguranta la somn: la ce ar trebui sa acordam atentie?

Pentru ca un copil sa creasca bine, este nevoie de mult somn. Prin urmare, este important ca bebelusul sa doarma într-un loc sigur si sanatos, unde se odihneste suficient. La ce trebuie sa acordam atentie, in vederea unui un somn odihnitor si sanatos?

Perna pentru copii

Daca decideti totusi sa puneti o perna în patul copilului dvs., alegeti una  simpla, spune dr. Murray. Ea recomanda un model de perna pentru copii, în locul unui model pentru adulti. „Perna pentru adulti este de multe ori dintr-un material prea gros si inconfortabil pentru un cap mic.“ De asemenea, nu trebuie sa cautati perne care sunt concepute pentru dormitul pe partea sau pe o parte, ,deoarece copiii se misca mult in timpul somnului.

În ceea ce priveste materialul, Murray este mai putin pronuntata. Daca nu exista alergii care sa fie luate în considerare, este suficienta o perna cu pene sau umplutura de fibre. Experta in domeniul somnului Julie Kennedy este în favoarea unei perne pentru copii, plate si robusta, de preferinta facuta  dintr-un material hipoalergenic, poliester sau fibre natural.

Curatenia pernei copilului

De asemenea, este bine de stiut ca trebuie sa spalati perna copilului mai des decât perna proprie. si mai ales in timpul sezonului rece, sau în timpul sezonului de gripa, pentru  ca copilul dumneavoastra este mai susceptibil de a suferi de scurgeri de mucus. "O husa de perna poate fi de asemenea folositoare", spune dr. Murray, de vreme ce copiii au uneori obiceiul sa umble cu degetele in nas, in timpul somnului.

Despre somnul bebelusului merita citit si:

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic? 
10 motive pentru care bebe nu doarme noaptea

 

autor: Desprecopii, toate drepturile rezervate ®

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate © 2024

referinte: 
- https://cosleeping.nd.edu/
- Academia Americana de Pediatrie 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII