Copilul dificil si extra receptivitatea sa senzoriala si emotionala

Copilul dificil si extra receptivitatea sa senzoriala si emotionala

Copilul dificil si extra receptivitatea sa senzoriala si emotionala

Copii dificili, care au mame sensibile si receptive sunt mai echilibrati decat cei cu mame care folosesc tehnici de afirmare a puterii (ca de exemplu bataia). De fapt, copiii dificili care au fost crescuti prin parenting pozitiv au devenit adultl mult mai morali si mai echilibrati.

Copilul dificil si extra receptivitatea sa senzoriala si emotionala

in acest articol veti citi mai multe despre:
Copilul dificil si temperamentul
Copilul dificil si extra receptivitatea sa senzoriala si emotionala
Copilul dificil ca si copilul „oscilant”
PRIMA DIAGRAMA
A DOUA DIAGRAMA

Copilul dificil si temperamentul

In ultimul material publicat Copilul dificil: temperament versus abordari speciale de parenting am acoperit ceea ce ar clasifica un copil ca fiind „dificil” in zilele noastre (plansul/agitatia si agatarea de mami) si modul in care caracteristicile si atitudinile materne pot afecta temperamentul unui copil si cum statutul atasamentului este puternic legat de temperament.

Apoi, in acest articil Rolul atasamentului la copilul dificil am incheiat cu descoperirea unor psihologi americani care au constatat ca bebelusul dificil si extra atasat (denumit de acesti psihologi ca fiind „copilul fricos”) a prezentat un tipar diferential de activare a cortizolului  la un stresor bazat pe statutul de atasament; si anume, au constatat ca numai copilul dificil si nesigur atasat a avut un raspuns la stres ridicat, nu si copilul dificil, dar sigur atasat.

In aceasta parte, ne vom axa atentia asupra ultimei piese de informatie – cu privire la copilul dificil ca un copil „plastic” – iar apoi vom termina axandu-ne pe ceea ce putem face pentru a-i asigura un mediu calm de crestere.

Copilul dificil ca si copilul „oscilant”

Am cititi un articol al doctorilor Jay Belsky si Michael Pluess ce vrea sa faca lumina asupra conceptiei gresite pe care tindem sa o avem despre oamenii pe care tindem sa ii etichetam ca find „dificili”, desi ei sunt doar sensibili la negativitatea din lume sau din mediul lor. Astfel, ani intregi, am observat anumite temperamente (precum temperamentul dificil) ca fiind pur si simplu mai predispuse sa experimenteze anumite evenimente negative. Apoi am facut legatura cu alte informatii ce privesc atasamentul in educatie – la urma urmei, copiii care sunt dificili sunt mult susceptibili sa fie atasati  - din orice motiv s-ar afla in spatele acestui comportament.

Insa ceea ce nu am luat in considerare la adoptarea acestui punct de vedere este ca s-ar putea ca acesti indivizi, sau in acest caz, bebelusii, sa nu fie mai influentati de negativ, ci doar mai „oscilanti”.Acestia sunt indivizii care vor experimenta un mediu advers si care vor cadea mai jos decat majoritatea, dar care, de asemenea, pot zbura mai sus decat majoritatea atunci cand li se ofera un mediu imbogatit.

Copilul dificil si extra receptivitatea sa senzoriala si emotionala

Asa cum este scris in lucrare principiul acestei ipoteze de susceptibilitate diferentiala este:

Acei presupusi indivizi ’vulnerabili’ afectati cel mai mult de multe tipuri de factori de stres pot fi aceeasi care obtin cel mai multe beneficii dintr-un mediu bogat si sustinator, ce include absenta adversitatii.”

In lucrarea de fata, Belsky si Pluess revizuiesc literatura de specialitate cu privire la copilul „dificil”, iar concluziile lor sunt foarte interesante. Avem de a face chiar si trasaturile genetice. Astfel, iata aflam ca acei copii cu parinti sensibili si receptivi nu numai ca nu prezinta aceasta vulnerabilitate la negativitate, dar se pot descurca si mai bine.

De exemplu, un studiu a constatat ca acesti copii dificili, care au mame sensibile si receptive, au fost mai echilibrati decat cei cu mame care au folosit tehnici de afirmare a puterii (ca de exemplu bataia). De fapt, copiii dificili care au fost crescuti prin parenting pozitiv au devenit adultl mult mai morali si mai echilibrati. Interactiunea arata astfel:

PRIMA DIAGRAMA

Acesta este tipul de interactiune care-i determina pe Belsky si Pluess sa sustina ca nu ar trebui sa-i vedem pe acesti copii dificili ca fiind doar „de risc sensibil”, ci, mai degraba, mai maleabili decat omologii lor mai simpli.

Desi nu a fost discutata in lucrarea lui Blesky, lucrarea mai sus mentionata ce apartine lui Megan Gunnar si colegilor sai a demonstrat, de asemenea, o interactiune similara in ceea ce priveste activarea cortizolului in timpul unui examen fizic si a inoculatiilor. Am mentionat anterior ca cea mai mare reactie a cortizolului a fost la copiii care erau dificili/extrem de tematori si care aveau atasamente nesigure, insa mult mai intersant este faptul ca acei copii dificili/extrem de tematori, care au avut atasamente sigure, au prezentat cea mai mica cresetere a cortizolului, sugerand ca, din intregul grup, ei erau cel mai putin stresati. Din nou, interactiunea arata dupa cum urmeaza:

A DOUA DIAGRAMA

Ideea este ca acesti copii nu sunt doar la risc de a prezenta rezultate negative, ci ca daca sunt ingrijiti si crescuti intr-o maniera iubitoare si blanda, ei sunt copiii care vor prospera. Ei sunt cei asupra carora mediile lor joaca un rol important pentru persoana care cresc sa fie.

Asadar, ajungem la concluzii: Ce facem daca avem un copil dificil?

Paretingul atasat: conceptii gresite, capcane si realitati

Sunt o mamica ce e devenit un avocat puternic al parentingului ataşat după experienţa mea pozitivă cu acesta.

Mulţi părinţi sunt încă confuzi cu privire la ceea ce implică parentingul atasat - aşa că am trecut in revista o serie de coceptii gresite isi capcane cand e vorba despre parentingul atasat. Iata-le: Din confesiunile unui mamici ce a adoptat parentingul atasat...

Citeste in continuare: Despre ascultare si copii: de ce trebuie sa spunem de 10 ori ca sa fim intelesi?

Despre PARENTING - CITITI PE LARG AICI.

Mai multe despre psihologia copilului aici > 


 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII