De ce are bebelușul scaunul negru: motive posibile si sfatul medicului pediatru

De ce are bebelusul scaunul negru: motive posibile si sfatul medicului pediatru

De ce are bebelușul scaunul negru: motive posibile si sfatul medicului pediatru

Culoarea conținutului din scutecul bebelușului poate fi un motiv real de îngrijorare pentru părinți. Iată ce spune o mamă de la Desprecopii: ultimul scutec al bebelușului meu era plin de scaun negru. Asta înseamnă ceva probleme cu digestia?

• Iată de ce poate fi negru conținutul unui scutec și care sunt motivele - sfatul medicului.

►  veti citi:
De ce are bebelusul scaunul negru? - trebuie sa ma ingrijorez?
Ce culoare are in mod normal scaunul bebelusului? Si ce consistenta?
Trebuie sa ma ingrijorez daca scaunul bebelusului este negru?
Ce ar putea cauza culoarea neagra a scaunului ?|
De ce are bebelusul scaunul verde?
Scaunul bebelusului (cacuta) - ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid.
Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru
Ai intrebari? Vrei un sfat?

De ce are bebelusul scaunul negru? - trebuie sa ma ingrijorez?

Ca sa fim mai precisi in exprimare - mamicile sunt panicate cand bebelusul are cacuta de culoare neagra.

Culoarea scaunului bebelusului este o cauza majora de ingrijorare apentru mamici. Iar daca esti pentru prima data mamica, panica este imensa. Probail ca iti chinui toate gandurile si te ingrijorezi la fiereca culoare care nu ti se pare normala... cand studiezi scutecul bebelusului...

Din experienta noastra - si din multitudinea de intrebari pe forumul Desprecopii  sau pe sectiunea de Panica - stim ca scaunului bebelusului i se ofera multa atentie de catre mamici si in special culoarea si constistenta sunt motive de mare ingrijorare.

scaun bebelus negru
scutec cu cacuta negru...

Ok - sa trecem in revista aceste ingrijorari:

Ce culoare are in mod normal scaunul bebelusului? Si ce consistenta?

Primele scaune ale bebelusului sunt de obicei de culoare neagra si gudronata - fiind ceea ce s-a strans in intestinul sau pana la nastere. Acesta se numente meconium.

Cand alaptarea incepe, dupa cateva zile scaunul bebelusului ar trebui sa fie in stadiu 'de tranzitie'. Atunci culoarea scaunului este verzui inchis. Dupa alte 4-5 zile, isi schimba culoarea si incepe sa devina galbui - galben. Consistenta scaunului de acum pana la diversificare ar trebui sa fie un amestec de lichid amestecat cu bobite mai consistente.

Scaunul negru la bebeluși poate avea mai multe cauze și este important să se identifice exact motivul pentru a lua măsurile corecte. Iată câteva dintre cele mai comune cauze:

1. Meconiul: În primele zile de viață, bebelușii au un scaun negru-verzui, cunoscut sub numele de meconiu. Acesta este normal și constă din ceea ce bebelușul a ingerat în uter, inclusiv lichid amniotic și celule epiteliale.

2. Suplimente de fier: Dacă bebelușul primește suplimente de fier, scaunul său poate deveni negru. Acest lucru este normal și nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare.

3. Alimente ingerate: Anumite alimente sau lichide pe care le consumă bebelușul, sau chiar alimentele consumate de mamă dacă alăptează, pot schimba culoarea scaunului. De exemplu, alimentele bogate în fier sau cele colorate în mod natural, cum ar fi spanacul, pot contribui la scaunul negru.

4. Sânge ingerat: Dacă bebelușul a ingerat sânge, fie din cauza unor mici sângerări nazale, fie de la mamă (în cazul în care mameloanele sunt crăpate și sângerează în timpul alăptării), scaunul său poate avea o culoare mai negricioasă.

5. Sângerare gastrointestinală: În cazuri mai rare, scaunul negru poate indica o sângerare gastrointestinală superioară, cum ar fi din stomac sau intestinul subțire. Acest tip de scaun, cunoscut sub numele de melena, are o textură tăbăcită și un miros specific.

În majoritatea cazurilor, scaunul negru la bebeluși are explicații benigne, cum ar fi meconiul sau suplimentele de fier. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să fiți vigilenți și să discutați cu medicul pediatru pentru a elimina orice potențiale probleme serioase.

Trebuie sa ma ingrijorez daca scaunul bebelusului este negru?

Daca gasesti cacuta de culoarea neagra, cel mai probil, bebelusul a primit anterior un supliment cu fier. La unii bebelusi, reactia dintre bacteriile digestive normle ale tractului intestinal cu fierul din suplimente - poate colora scaunul in maro onchis, verde sau negru. O schimbare a culorii scaunului (de obicei de o culoare verde inchisa) se poate produce daca ai inceput recent sa ii dai bebelusului lapte praf fortificat cu fier. aceasta modificare de cu,oare nu trebuie sa va ingrijoreze.

Daca insa bebelusul nu ia nici un supliment de fier sau nu papa lapte praf pentru bebelusi (fortificat cu fier) - ci este doar alaptat - ar trebui sa te adresezi medicului pentru o parere.

In concluzie

Daca inca esti ingrijorata de culoarea si consistenta scaunului bebelusului - nu ezita si vorbeste cu medicul pediatru. Medicul pediatru este cea potrivita persoana pentru a te sfatui ce trebuie sa faci - pentru ca el cunoaste toate datele de sanatate ale bebelusului tau si eventual istoria lui medicala.  Nu te baza pe sfaturile prietenelor sau a familiei.

In cele mai multe cazuri, scaunul negru nu este un motiv de ingrijorare dar este bine sa stii ce il poate provoca.  Daca bebelusul mananca bine si se dezvolta conform graficelor de creste, asta e cel mai important lucru de stiut.

De ce are bebelusul scaunul verde?

Cand un bebelus are scaun de culoare verde - mamica este rapid panicata. Primim foarte multe intrebari despre culoarea si constenta continutului de scutec asa ca iata, o trecere in revista a cauzelor care pot fi la baza unui scaun verde al al bebelusului. Iata de ce poate fi verde continutul unui scutec si care sunt motivele.

Scaunul bebelusului (cacuta) - ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid.

Una din grijile proaspetilor parinti este despre ce inseamna culoarea si consistenta continutului solid sau mai putin din scutec... da, vorbim despre cacuta. Iata mai jos un super ghid al descifrarii scaunul bebelusului (cacuta) pregatit de medicii pediatri ai unei clinicii pediatrice din SUA. Speram sa iti foloseasca. Asadar, succes in continuare la schimbatul scutecelor citeste mai departe ghidul de cacuta al bebelusului aici.

Despre constipatie sau diaree la bebelus cititi si:

Diareea la bebelus
Constipatia bebelusului

Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru

Cand bebelusul da semne de boala...

Panica. Acum o orã, copilul tãu se simtea bine si, dintr-o datã, a fãcut febrã. Ce-i de  fãcut? Sã stai calmã si sã vezi cum evolueazã lucrurile sau sã chemi medicul?

Când copilul se îmbolnãveste, orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime si neputinte. Iar când este vorba despre un bebelus, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare. Totul devine si mai confuz când nu poti sti sigur dacã bebelusul tãu este bolnav si dacã trebuie sã suni la doctor.

Ca sã-ti fie mai clar când trebuie sã actionezi, îti prezentãm mai jos 10 simptome care nu trebuie niciodatã ignorate.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Andrici
    Andricitrimis la 1/1/2023

    Buna,am un bebe de 2ani si ma confrunt cu o mare problema:imi face febra cu scaune negre si nu maninca dar si lapte sau ceai nu prea bea

    Raspunde la acest comentariu
    • Diana
      Dianatrimis la 25/6/2024

      Ati gasit cauza?

  2. Stirnes
    Stirnestrimis la 4/12/2020

    Buna. Baieţelul meu are un si 6 luni,si nu face treaba mare doar daca e ajutat cu laxative,si atunci se screme si plânge. Ce sa fac?va mulţumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII