Alăptarea imediat dupa naștere este ca un vaccin pentru bebeluș. Iată de ce oferă o protectie UNICĂ.

Alaptarea imediat dupa nastere este ca un vaccin pentru bebelus. Iata de ce ofera o protectie UNICA

Alăptarea imediat dupa naștere este ca un vaccin pentru bebeluș. Iată de ce oferă o protectie UNICĂ.

Imediat după nastere, bebelusul trebuie pus la san si alăptat. Intarzierea alăptarii cu 2 pană la 23 de ore după naștere - crește riscul bebelușului de a muri in primele 28 de zile de viata cu 40%. Amânarea alăptarii cu 24 de ore sau mai multe, crește acest risc pană la 80%.

Laptele matern este primul vaccin al bebelușului, prima și cea mai bună protecție pe care o are împotriva bolilor. Alăptarea imediată a bebelușului poate face diferența între viata și moarte.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Intarzierea alaptarii cu 2 pana la 23 de ore dupa nastere creste riscul bebelusului de a muri in primele 28 de zile de viata cu 40%
Laptele matern este primul vaccin al bebelusului
Alaptarea ofera atat mamei cat si sugarului o serie de beneficii
Intarzierea alaptarii poate pune in pericol copiii
Sistemul imunitar al nou-nascutului: ce trebuie sa stii
Chimia laptelui matern: de ce este considerat un aliment viu
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Atasarea corecta la san a bebelusului
 Ghid de alaptare

Intarzierea alaptarii cu 2 pana la 23 de ore dupa nastere creste riscul bebelusului de a muri in primele 28 de zile de viata cu 40%

"Daca toti bebelusii ar fi alaptati din momentul in care s-au nascut pana la varsta de 6 luni, peste 800.000 de vieti ar fi salvate in fiecare an", este de parere UNICEF.

Intarzierea alaptarii cu 2 pana la 23 de ore dupa nastere creste riscul de a muri in primele 28 de zile de viata cu 40%. Amanarea acesteia cu 24 de ore sau mai multe creste riscul pana la 80%.

Laptele matern este primul vaccin al bebelusului

Laptele matern este primul vaccin al bebelusului, prima si cea mai buna protectie pe care o au impotriva bolilor. Punerea bebelusului la san ii ofera, de asemenea, substantele nutritive esentiale, anticorpi si contactul pielii cu pielea mamei, care il protejeaza de boli.

O intarziere a acestui prim contact critic nu numai ca diminueaza sansele de supravietuire a nou-nascutului, limiteaza aprovizionarea cu lapte dar reduce si sansele de alaptare exclusiva.

Aproape 60% dintre copiii din intreaga lume nu sunt alaptati in prima ora dupa nastere, punandu-i in pericol, a aratat un nou raport.

Recomandarile actuale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Unicef ​​recomanda ca bebelusii sa fie alaptati in termen de o ora de la nastere si sa fie hraniti doar prin alaptare pana la varsta de 6 luni.

Intarzierea alaptarii cu 2 pana la 23 de ore dupa nastere creste riscul bebelusului de a muri in primele 28 de zile de viata cu 40%

 

Alaptarea ofera atat mamei cat si sugarului o serie de beneficii

Reduce riscul de cancer mamar la femei, in timp ce primul lapte matern (colostrul) contine substante nutritive si anticorpi. De asemenea, este legat de un risc mai scazut de obezitate la copii, in timp ce contactul cutanat cu pielea permite copilului sa intre in contact cu microbii mamei, care ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar.

Intarzierea alaptarii poate pune in pericol copiii

Raportul OMS si Unicef ​​subliniaza ca intarzierea alaptarii poate pune in pericol copiiiCand alaptarea este intarziata dupa nastere, consecintele pot pune viata in pericol. Imbunatatirea practicilor de alaptare ar putea salva vietile a peste 800.000 de copii sub 5 ani in fiecare an, marea majoritate a acestora fiind sub varsta de 6 luni.

Bebelusii alaptati la 2 pana la 23 de ore dupa nastere au un risc de deces cu 30% mai mare in primele 28 de zile, in comparatie cu bebelusii alaptati in prima ora de la nastere. Iar cei alaptati pentru prima data la 24 de ore dupa nastere aveau de doua ori riscul de deces al celor alaptati in prima lor ora.

Sistemul imunitar al nou-nascutului: ce trebuie sa stii

Sistemul imunitar al unui bebelus nou-nascut nu este la fel de eficient ca cel al unui adult sau al unui copil si este nevoie de mai multe luni inainte ca un nou-nascut sa poata lupta impotriva infectiilor. Deci ce putem face pentru a ne proteja bebelusul de febra in primul an de viata?

Iata ce rol are imunitatea dobadita prin laptele matern, de ce febra este tratata serios in primul an de viata si ce masuri de siguranta trebuie sa instituim pentru a tine cat mai departe virusurile si bacteriile de bebelus.

Chimia laptelui matern: de ce este considerat un aliment viu

Știi de ce laptele matern este considerat a fi un „aliment viu”? Pentru că are o compoziție variabilă în funcție de mamă, perioada care a trecut după naștere sau perioada de zi în care are loc alăptarea - citeste detalii aici.

Primele zile de alaptare in fapte concrete

Primele zile de alaptare a bebelusului sunt esentiale pentru succesul misiunii de alaptare. Este perioada in care se creeaza o legatura speciala in ceea ce priveste alaptarea.

Pentru toate proaspetele mamici care incep misiunea Alaptarea - iata cum decurg primele zile cu amanunte esentiale. 

Atasarea corecta la san a bebelusului

Atasarea corecta la san este esentiala pentru o alaptare de succes.

Bebelusii se nasc cu reflexul de supt, activitate pe care o intreprind cu mare placere inca din perioada intrauterina. Primul alaptat dupa nastere este un moment unic si minunat – incepe speciala interactiune sincrona dintre dumneavoastra, prospata mamica, si minunea pe care ati asteptat-o noua luni. Citeste cum se ataseaza bebelusul corect la sani aici.

Ghid de alaptare

Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luniGhid complet al primelor zile de alaptare

Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului

Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Colostrul: prima masa a bebelusului tau

Despre stresul primelor zile de alaptareSecretul reusitei alaptatului

Ghid de alaptare

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI

Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com,
realizat cu sfaturile dnei medic pediatru Stefana Zamfir si a dnei Delia Bruma, consultanta in alaptare, Iasi.
Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII