Iti alăptezi bebelușul? Aceste 9 alimente NU ar trebui să iți lipsească din alimentație

Iti alaptezi bebelusul? Aceste 9 alimente nu ar trebui sa iti lipseasca din alimentatie

Iti alăptezi bebelușul? Aceste 9 alimente NU ar trebui să iți lipsească din alimentație

O alimentație adecvată și plină de nutrienți este esențială pentru o mamă care alăptează, având un impact direct asupra capacității sale de a avea grijă atât de ea, cât și de bebeluș. O alimentatie săracă în nutrienți poate afecta producția și calitatea laptelui matern, precum și starea de sănătate a mamei. Mamele care alăptează necesită o cantitate crescută de calorii și substanțe nutritive pentru a susține producția de lapte și pentru a-și menține propria sănătate. Este important ca aceste mame să consume o gamă variată de alimente sănătoase, precum legumele și fructele proaspete, cerealele integrale, proteinele slabe și grăsimile sănătoase, precum și să fie bine hidratate.

O mamă care alaptează, si a carui aport de calorii este mai mic de 1500-1800 de calorii pe zi, poate experimenta o scădere a cantitătii de lapte, drept urmare are nevoie de o alimentatie specială si plina in nutrienti. Aceste 9 alimente NU ar trebui să iți lipsească din alimentație.

9 alimente care nu trebuie sa va lipseasca cand alaptati:
Oferta de produse alimentare este mare
9 alimente care asigura un meniu de baza pentru mamele care alapteaza
De ce alimentatia mamei este importanta in perioada de alaptare a bebelusului
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
Despre alimentia mamei in timpul alaptarii
 

De ce alimentatia mamei este importanta in perioada de alaptare a bebelusului

O dieta inadecvata pentru mama care alapteaza poate afecta capacitatea acesteia de a avea grija atat de ea, cat si de copil. O mama care alapteaza, si a carui aport de calorii este mai mic de 1500-1800 de calorii pe zi, poate experimenta o scadere a cantitatii de lapte, drept urmare are nevoie de o dieta speciala.

Oferta de produse alimentare este mare

Problema este de multe ori in a face o alegere buna dintr-o gama larga disponibila. Datorita variatiei in componenta meniului zilnic, organismul poate asimila toate substantele nutritive necesare. Un meniu complet, cu multe fructe, legume si cereale integrale, contine nutrientii suplimentari de care o mama, mai ales la inceputul lactatiei, are nevoie. De asemenea, si o dieta vegetariana, cu o multime de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, produse lactate si oua, poate oferi toate elementele nutritive de care are nevoie organismul. 

Iata mai jos, 9 alimente care asigura un meniu de baza pentru mamele care alapteaza, bogate in vitamine si fibre:

Legumele

Fasolea este bogata in fibre si fier, in special cea de culoare inchisa. Este ideala in perioada alaptarii, mai ales pentru vegetarieni, fiind o sursa ieftina si de inalta calitate, de proteina non-animala.

Fructele / citrice

Hranitoare si sanatoase, fructele sunt un aliment ideal si de nelipsit in alimentatia unei mame care alapteaza. Portocalele dar si alte fructe sunt excelente deoarece in timpul alaptarii mamele au nevoie de mai multa vitamina C. Nu iti gasesti timp pentru a sta jos sa iei o gustare? Bea un suc de portocale si iti vei lua doza de vitamine necesara.

Citeste 7 rețete de smoothie-uri pentru lactație - ușoare și delicioase

Painea integrala de grau

Acidul folic este crucial pentru dezvoltarea bebelusului tau in primele stadii ale sarcinii. Dar importanta sa nu se termina aici. Acidul folic este un nutrient important in laptele matern, de care copilul are nevoie pentru o sanatate buna. Este crucial, de asemenea, sa mancati suficient pentru propria bunastare. Painea si pastele din cereale integrale sunt imbogatite cu acid folic, si astfel va ofera o doza sanatoasa de fibre si fier.

Legume verzi (ex: salata)

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, sfecla mangold, broccoli, sunt pline de vitamina A, care este benefica pentru tine si copilul tau. Beneficiile nu se opresc aici. Sunt o sursa buna de calciu, vitamina C si fier. Legumele verzi sunt, de asemenea, bogate in antioxidanti benefici pentru sanatatea inimii, dar si sarace in calorii.

Ouale

Ouale sunt o modalitate versatila pentru a satisface nevoile de proteina de zi cu zi. Ia in considerare o omleta din doua oua la micul dejun, un ou fiert tare sau doua in salata de pranz (evident, in zile diferite). Opteaza pentru oua fortificate cu DHA, pentru a creste nivelul de acizi grasi din lapte.

Cerealele integrale

Dupa inca o noapte de nesomn, unul dintre cele mai bune alimente pentru proaspetele mamici este un mic dejun sanatos din cereale integrale. Multe cereale reci sunt imbogatite cu vitamine si substante nutritive esentiale pentru a ajuta la satisfacerea nevoile zilnice.

Deci nu ezita sa iti prepari un mic dejun bogat in fibre, cu afine, lapte degresat si fulgi de ovaz.

Orezul brun

S-ar putea sa fi tentata sa tai din carbohidrati pentru a pierde din greutatea acumulata pe parcursul sarcinii. Pierderea rapida in greutate poate determina scaderea productiei de lapte matern dar si a energiei. Amesteca in dieta ta carbohidrati din cereale integrale sanatoase cum ar fi orezul brun, pentru a mentine nivelul de energie ridicat. Alimente precum orezul brun asigura organismului caloriile de care ai nevoie pentru a produce lapte de buna calitate pentru copilul tau.

Carne de vita slaba

Sporeste-ti energia ca proaspata mamica cu alimente bogate in fier, cum ar fi carnea de vita macra. Lipsa fierului scade nivelul de energie, iar tu ai nevoie de ea pentru a tine pasul cu cerintele unui nou-nascut.

Mamele care alapteaza trebuie sa consume proteine si vitamina B-12 in plus. Carnea de vita slaba este o sursa excelenta pentru ambele.

Citeste Poate sugarul sa se baloneze din cauza alimentatiei mamei?

Lichidele

Mamele care alapteaza, sunt in mod special vulnerabile riscului de deshidratare si de drenare a energiei. Pentru a mentine nivelul de energie si productia de lapte optima, asigurati-va ca sunteti bine hidratata. Optiunile sunt variate: apa, sucuri de fructe, lapte, shake-uri, etc., insa acestea trebuie sa va indeplineasca cerintele.

Atentie atunci cand vine vorba de bauturi cu cafeina, cum ar fi cafeaua sau ceaiul. Nu consumati mai mult de 2-3 cani pe zi, sau treceti la cafea decofeinizata. Cafeina intra in laptele matern si poate provoca copilului iritabilitate, sau il pot face sa aiba un somn agitat.

Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele

Poate influenta alimentatia mamicii calitatea laptelui cu care este hranit bebelusul?

Ei bine, medicii sunt de parere ca anumite alimente pot influenta cantitatea de lapte la mamele care alapteaza. Aceste alimente si plante numite "lactogenice" sunt subiectul acestui articol. Asadar, atentie la alimentatie in timpul alaptarii, draga mamica citeste detaliile aici.

Despre alimentia mamei in timpul alaptarii, mai cititi:

Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Plante aromatice care pot fi daunatoare pentru mama si copil in timpul alaptarii
Ce mananca mama cand alapteaza?
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Alaptarea si alcoolul
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Pilulele pentru stimularea lactatiei

> citeste si mai multe informatii despre alimentatia in timpul alaptatii aici.

Ghid de alaptare

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare 

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul Desprecopii exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

►Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

Autor

Adriana Ursu, redactor Desprecopii.com  - Toate drepturile rezervate © 2024

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Cristina
    Cristinatrimis la 12/4/2021

    spirulina este permisa in alaptare. pentru slabit sau nu

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII