Știința somnului la bebeluși sau somnologia: ghid de practici și reguli 🌙
Știința somnului la bebeluși, sau așa cum am putea-o denumi: "somnologia bebelușului," este o materie utilă de studiu pentru părinții unui bebeluș. Despre somnul bebelușului, mulți au o părere (uneori neavizată): de la prieteni, socri, părinți, vecini, coafeze, vânzătoare... însă în perioade de criză, când părinții unui nou-născut încep să caute tot mai multe informații, informațiile sunt deseori răsfirate și contradictorii. Și este important să te informezi din surse serioase. 📚👶🔍
Secretele somnului bebelușului, etapele în care acesta învață să doarmă, rutina somnului bebelușului, când va dormi toată noaptea și de ce... iată capitole foarte utile din somnologia bebelușului... pe care le-am adunat în acest ghid al somnologiei bebelușului. 💤🌙
in acest articol veti citi mai multe despre:
Cand devii mamica - sau momentul in care pierzi legatura reala cu somnul
Somnul este esential pentru dezvoltarea unui bebelus
De cat somn are nevoie un bebelus?
Invatand sa doarma mai bine
Ai incercat totul?
Preferintele personale prevaleaza
De ce este importanta rutina somnului?
Deprivarea somnului este o problema serioasa
Cand bebelusul nu doarme noaptea: iata de ce
Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
Resurse despre despre somnul bebelusului (somnologie)
Cand devii mamica - sau momentul in care pierzi legatura reala cu somnul
Odata ce devii mamica, legatura cu somnul asa cum il cunoastem noi, femeile - se pierde, pentru cel putin 10 ani. Cand nou nascutul vine acasa, conceptia de somn de noate se schimba dramatic. O transformare brutala se intampla si bentru bebelus. In primele luni - uneori pana la 12 luni, acesta invata sa doarma...
Despre somnul bebelusului, sau somnologia bebelusului este un capitol plin de informatii, de multe ori contradictorii. Iata insa care sunt sfaturile unui profesor de psihologie care este specializat in cercetarea somnului: Luati in considerare acele sfatri care se potrivesc stilului de viata al intregii familii.
Somnul este esential pentru dezvoltarea unui bebelus
Somnul este esential pentru dezvoltarea unui copil - a fost asociat cu atentia, dezvoltarea normala a creierului, performanta scolara si reglementarea emotionala, care este importanta pentru dezvoltarea abilitatilor sociale si pentru a-si prieteni. Cercetarea mea s-a axat pe problemele de somn la inceputul vietii si indica faptul ca acestea sunt asociate cu dificultati ulterioare, cum ar fi anxietatea, depresia si problemele de comportament. Citeste detalii despre importanta somnului pentru bebelus aici: De ce este atat de important somnul bebelusului
De cat somn are nevoie un bebelus?
De cate ore de somn are nevoie bebelusul? - Asta e probabil, una dintre cele mai mari si frecvente intrebari pe forumul mamicilor de nou-nascuti. Mai jos sunt cateva linii directoare generale cu privire la cate ore de somn are nevoie copilul dvs, la diferite varste. Desigur, fiecare copil este diferit - unii au nevoie cu doua ore de somn mai mult sau mai putin decat altii:
Varsta | Somn pe timp de noapte | Somn pe timp de zi | Somn total |
---|---|---|---|
1 luna | 8 | 8 (neconsecvent) | 16 |
3 luni | 10 | 5 (3) | 15 |
6 luni | 11 | 3 1/4 (2) | 14 1/4 |
9 luni | 11 | 3 (2) | 14 |
12 luni | 11 1/4 | 2 1/2 (2) | 13 3/4 |
18 luni | 11 1/4 | 2 1/4 (1) | 13 1/2 |
2 ani | 11 | 2 (1) | 13 |
3 ani | 10 1/2 | 1 1/2 (1) | 12 |
*Nota: in paranteze numarul de reprize de somn
Invatand sa doarma mai bine
Cercetarea pana in prezent pare sa sugereze, de asemenea, ca anumite tehnici ar putea contribui la sustinerea unui somn bun la copiii mici. Exista dovezi moderate ca tehnicile de comportament pentru somn, cum ar fi disparitia graduala - ignorand toate comportamentele nedorite pana dimineata - promoveaza obiceiurile bune de dormit. Aceasta tehnica include verificari scurte pentru a va asigura ca bebelusul este in regula.
Ai incercat totul?
Astfel de tehnici pot imbunatati durata timpului pana ce micutul adoarme, de cate ori se trezeste noaptea si timpul in care sunt treji. Cu toate acestea, parintii incearca uneori sa puna in aplicare aceste tehnici, deoarece simt ca ignorarea copilului va afecta legatura dintre ei.
Un studiu recent, cu toate acestea, a sugerat ca astfel de tehnici nu cresc stresul sau duc la atasament pe termen lung sau dificultati de comportament la bebelusi. Anumite tehnici nu sunt recomandate copiilor sub varsta de sase luni, iar siguranta ar trebui sa fie intotdeauna pe primul loc, mai ales atunci cand se ia in considerare somnul copilului foarte mic.
Cu toate acestea, intrebarile despre somnul sugarului depasesc cu mult eficienta interventiilor comportamentale.
Intrebarile adresate de utilizatori au fost despre trezirea in timpul noptii, programele de somn, problemele de culcare, mediul de somn si pregatirea pentru somn, precum si o serie intreaga de alte probleme legate de somn. Cercetarea a abordat multe dintre aceste aspecte, dar trebuie sa ne amintim ca dovezile stiintifice nu au neaparat importanta asupra preferintelor personale. Citeste pe larg: Somnul bebelusului: metoda Ferber explicata pe larg de autorul acestei teorii
Preferintele personale prevaleaza
Fiecare familie este unica. Ritualul meu de adormit ca si copil mic, l-a implicat pe tatal meu. De asemenea, m-am abatut de la sfatul stiintific in privinta somnului cu fiul meu, care uneori se furiseaza in patul nostru in timpul noptii. Raspunsul stiintific corect pentru a descuraja acest comportament nedorit este sa-l puneti in patul lui. Cu toate acestea, uneori sunt prea obosita sa mai fac asta - ca si in cazul multor parinti. Citeste detalii despre acest subiect aici: Unde doarme bebelusul - eterna dezbatere
Co-sleeping sau cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: 7 mituri si multe adevaruri
Pe forumul Desprecopii exista discutii interminabile despre co-sleeping. Avocatii sunt excelenti de ambele tabere. Exista mamici care jura ca nu exista nimic mai bun pentru bebelus decat dormitul in acelasi pat cu parintii... desi exista si multe mamici care refuza acest trend si prefera sa isi puna patutul in patut. Iata 7 mituri si multe adevaruri despre co-sleeping si parerea multor mamici care sunt adeptele acestui trend.
De ce este importanta rutina somnului?
Bebelusul are nevoie de un program fix de somn pe care trebuie sa-l respecti pe cat posibil in fiecare zi. Faptul ca lucrurile se intampla regulat in aceeasi ordine, ii dau bebelusului tau o senzatie de siguranta care il va ajuta sa se relaxeze pentru a putea dormi mai usor si mai mult.
Studiile arata o legatura directa intre calitatea somnului si rutina somnului bebelusului.
Dupa cum se poate vedea si in graficul alaturat, exista o legatura directa intre rutina somnului si numarul de ore pe care le doarme un bebelus. (grafic din Sursa: Exploring the science of the senses in healthy baby development)
Cum putem invata bebelusul sa doarma in zgomot
Unii bebelusi pot dormi chiar cand mami da cu aspiratorul prin camera, altii se trezesc atunci cand se aude o mica falfaiere de aripa de afara... Unii sunt mai putin afectati de galagie, in timp ce altii pot fi inclinati spre a se trezi chiar si la cele mai mici zgomote. Iata insa niste sfaturi concrete care ar putea sa te ajute sa iti inveti bebelusul sa doarma si in zgomot.
Deprivarea somnului este o problema serioasa
Dar incurajarea copilului sa doarma bine poate limita intreruperea propriului somn. Un studiu a constatat ceea ce multi parinti deja stiu - ca somnul deranjat este la fel de problematic ca si somnul insuficient. Somnul suficient este, de asemenea, important pentru a mentine buna sanatate fizica si mentala, precum si o functionare optima a creierului, care ne permite sa ne descurcam bine la locul de munca si sa evitam accidentele.
Cu toate acestea, daca alegerea dvs. personala se va indreapta spre sau impotriva acestor tehnici sprijinite de stiinta, somnul bebelusului trebuie intotdeauna luat in considerare in contextul propriei familii. Un copil care plange poate sa trezeasca alti copii, iar ritualurile si alegerile de noapte au implicatii grave pentru parinti.
Cand bebelusul nu doarme noaptea: iata de ce
Somnul bebelusului este probabil cel mai discutat subiect pe forumul Desprecopii, si exista o multime de articole bazate pe ideea ca, odata cu un training corect, bebelusii pot si ar trebui sa doarma mai mult. Dar de ce nu dorm bebelusii noaptea? Care este motivul trezirilor si cat ar trebui sa doarma? Haideti sa vedem ce spun expertii, de ce bebelusii se trezesc in timpul noptii - si de ce ar putea fi de fapt un lucru bun.
Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere? Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare.
In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza. Mai departe aici
Resurse despre despre somnul bebelusului (somnologie):
Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic?
4 produse ce stimuleaza somnul - pe care fiecare bebelus le apreciaza
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
referinte de specialitate: Nap Training Guide for Babies 6-12 Months
Baby Sleep Science Guide: Overcoming the Four-Month Sleep Regression - by PhD, MPH, Erin Flynn-Evans (Author), BSN, MA, Meg Casano (Author)
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII