Mai puțin timp pentru ecrane: renunță la sedentarism pentru binele copilului tău și vei fi cel mai bun exemplu pentru el

Mai putin timp pentru ecrane: renunta la sedentarism pentru binele copilului tau si vei fi cel mai bun exemplu pentru el

Mai puțin timp pentru ecrane: renunță la sedentarism pentru binele copilului tău și vei fi cel mai bun exemplu pentru el

In Romania, tot mai multi copii sunt supraponderali! Cauzele principale sunt sedentarismul (favorizat de lipsa activitatii fizice si a folosirii tehnologiei digitale) si alimentatia nesanatoasa.

Cand vine vorba de SPORT constatam cu tristete ca din ce in ce mai multi copii joaca fotbal pe tableta sau Playstation in loc de curtea scolii sau in spatele blocului. Da, progresul tehnologic este de vina, dar vina principala este a parintilor care, din comoditate, ignoranta sau nestiinta, nu creaza in familie un context propice pentru o viata sportiva.

Renunta la sedentarism si spuneti DA miscarii

Cauzele principale care duc la obezitate sunt consumul unei cantitati prea mare de mancare, a alimentelor hipercalorice si evident sedentarismul, lipsa de miscare si activitate fizica.

Consecintele obezitatii sunt grave pe termen mediu si lung. In primul rand obezitatea favorizeaza aparitia problemelor de sanatate. Apoi, pot sa apara complicatii de natura psiho-emotionala si sociala: copiii obezi pot avea respectul de sine scazut, pot sa se confrunte cu „bulling-ul” la scoala sau in cercul de prieteni, ori sa fie marginalizati de catre colegi.

Aplica metoda: miscare si sportin familie

Specialistii spun ca este bine sa ai o activitate fizica constanta si sa faci sport de cel putin 2-3 ori pe saptamana. Noi, la Desprecopii.com, spunem: de ce sa nu faci miscare si sport in fiecare zi? Se poate!

De ce sa nu mergem cu copiii la supermarket sau la piata pe jos in loc de masina? Sau poate sa-i trimitem la scoala cu bicicleta. Ce spuneti de gimnastica de invioarare cu toata familia in fiecare dimineata? Sau de ce nu am alege sa facem in fiecare seara o plimbare in parc de 30 de minute? Este simplu, trebuie doar sa promovam miscarea in cadrul familiei.

Puterea exemplului

Tatal meu are peste 80 de ani si in fiecare dimineata face exercitii fizice (gimnastica de invioarare) timp de 30 de minute. De cand sunt copil il vad in fiecare dimineata . Atat eu cat si fratele meu am fost incurajati sa facem sport. Am primit de mici lectii de inot, am fost iarna la ski, am fost la judo, tenis, fotbal si hochei. Daca nu ne-a placut un sport, parintii ne-au cautat rapid o alternativa. De mici am avut bicicleta si role iar in casa se gaseau mereu mingi de fotbal, baschet si volei. Vara la mare pe plaja faceam concursuri de saritura in lungime, la munte concursuri de alergare. De mici am fost dusi sa cutreieram muntii si am invatat placerea de a urmari un traseu montan cu marcaj.

Copiii invata si imita tot ce fac parintii. Nu poti sa ai o viata sedentara, sa mananci mult si sa ai pretentia de la copiii tai sa fie sportivi si sa aiba o alimentatie sanatoasa. Viata sportiva in familie incepe cu o viata sportiva pentru parinti.

Promoveaza miscarea si sportul prin joc

Copilul invata mult mai usor prin joc. Daca stii cum sa ii ghidezi si sa ii oferi cele mai interesante si educative jocuri, rezultatele vor fi uimitoare. Daca in schimb, din comoditate, le pui tableta sau telefonul in brate sau ii lasi in fata televizorului, sa nu te mire ca au tendinte de sedentarism si obezitate.

Iesi cu copilul in aer liber si redescopera impreuna cu el jocurile copilariei: de-a fata ascunselea, sotronul sau baba-oarba. Nu ai idei? Descopera aici zeci de activitati in aer liber.

Daca tu, parintele, nu poti sa te abtii si doresti sa stai pe telefon, poti sa o faci si la un loc de joaca sau in parc unde copilul se joaca, alearga si interactioneaza cu alti copii.

Copiii pot sa faca sport de la cele mai fragede varste

Un copil poate incepe o activitate sportiva chiar de la de 3-4 anisori. Sportul il ajuta pe copil la dezvoltarea corecta a musculaturii, intareste sistemul osos si ajuta la o postura cat mai corecta. Sportul imbunatateste coordonarea, stimuleaza ceativitatea, favorizeaza dezvoltarea mentala si psihica. Copiii care fac sport sunt mai sociali, mai comunicativi, mai disciplinati, si au mai multa incredere si stima de sine.

Copiii pot sa fie stimulati catre activitati sportive individuale precum mersul pe bicicleta, pe rotile, inotul, atletism, judo, dar si catre sporturi de echipa precum fotbal, handbal, baschet, polo. Copiii trebuie insa incurajati sa nu renunte. Fie ca se tem fie ca se plictisesc, copiii au tendinta sa renunte rapid la o activitate sportiva. Parintii si antrenorii au datoria sa identifice care sunt motivele care stau la baza dorintei de renuntare. Spre exemplu, un copil care este impins brutal in apa la prima lectie de inot oferita de un tata fara experienta, o sa sa fie marcat de acel moment inspaimantator pentru el si o sa evite inotul.

Sportul si miscarea trebuie complementate cu o alimentatie sanatoasa

Alimentatia sanatoasa si jocul ii ajuta pe copii sa se dezvolte la nivel fizic, cognitiv, dar si emotional. Pe langa miscare si sport, o dieta echilibrata asigura fundamentul unei vieti sanatoase si active atat pentru copii cat si pentru toata familia. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care parintii le pot face este sa incurajeze obiceiurile sanatoase ale copiilor, de la o varsta frageda.

Si in cazul alimentatiei, puterea exemplului joaca un rol foarte important. Parintii sunt primii care trebuie sa promoveze o alimentatie sanatoasa.

Incurajati copiii sa manance fructe si legume si sa evite dulciurile si carbohidratii, precum si bauturile cu zahar. In locul unui pachet de biscuiti sau unei napolitane, oferiti copilului un mar sau un iaurt. In locul unui pahar de cola, savurati o apa minerala cu o felie de lamaie.

Stiati ca?

Conform specialistilor, un aliment care contribuie la buna functionare a organismului este iaurtul. Beneficiile iaurtului se datoreaza continutului de nutrienti importanți pentru sanatate: proteinele complete, calciul, potasiul, fosforul, zincul, bacteriile lactice vii si vitaminele.

Daca aveti un copil sedentar sau care are cam multe kg in plus, daca se ridica deja problema obezitatii, nu uitati ca nu este niciodata prea tarziu pentru a face o schimbare! Spuneti "Da" unei vieti sportive si unei alimentatii sanatoase si rezultatele o sa apara rapid!

Joaca libera - ingredient esential pentru dezvoltarea copiilor

Joaca ii ofera copilului oportunitatea de a explora, observa, experimenta, de a rezolva probleme si de a invata din greseli.

Relatia pe care o are copilul in primii sase ani de viata cu lumea care il inconjoara este caracterizata de deschidere si incredere absoluta. Astfel, principala caracteristica a copiilor mici este imensa lor deschidere si receptivitate. Practic, copilul absoarbe viata prin toate simturile sale si ii da sens prin imitatie si joaca citeste in continuare despre importanta jocului pentru copil aici.

Va recomandam sa mai cititi si:

Jocuri in interior
Glume pentru copii
Ghicitori
Proverbe si zicatori
Labirinturi
Desene de colorat, planse de colorat
Povesti (24)
Cantecele
Poezioare

Invata copilul sa mearga pe bicicleta: cum si unde

Mersul pe bicicleta trebuie invatat din copilarie. De cele mai multe ori, taticul este cel care joaca rolul de profesor pentru bicicleta. Iata cateva sfaturi utile pentru primele lectii de mers pe bicicleta.

 Citeste si: Mersul pe bicicleta: un mod excelent de a-ti petrece timpul cu copilul tau

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII