Mindset parenting: 13 lucruri pe care NU le fac părinții care cresc copii de succes

Mindset parenting: 13 lucruri pe care NU le fac parintii care cresc copii de succes

Mindset parenting: 13 lucruri pe care NU le fac părinții care cresc copii de succes

Provocări, competiție, greutăți, victorii dar și înfrângeri. Frică, emoții, dezamăgiri, vină. Toate acestea stau presărate pe drumul pe care îl iau copiii noștri iar oricât de mult ne-am dori să îi protejăm, vine la un moment dat timpul când ei sunt cei care vor lua deciziile și vor duce lupta. Vor fi ei atunci BINE pregătiți de noi?

Atunci, tot ce i-am învățat noi despre lumea din afară cuibului părintesc va fi la mare preț. Pregătirea pentru realitățile vieții se face de părinți. Iar prin această pregătire, putem sau nu să îi facem să-și descopere potențialul și mai ales să fie pregătiți mental pentru orice provocare. Dar, în spatele unui copil puternic stau niște părinți puternici mental.

• Iată 13 lucruri pe care nu le fac părinții puternici din punct de vedere mental.

in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Nu accepta o mentalitate de victima
2. Nu isi educa copiii manati de sentimente de vinovatie
3. Nu-si considera copilul centrul universului
4. Nu permit fricii sa le dicteze alegerile
5. Nu le ofera copiilor putere asupra lor
6. Nu asteapta perfectiunea
7. Nu-si lasa copilul sa evite responsabilitatea
8. Nu-si protejeaza copilul de durere
9. Nu se simt responsabili pentru emotiile copiilor lor
10. Nu-si impiedica copiii sa faca greseli
11. Nu confunda disciplina cu pedeapsa
12. Nu urmeaza scurtaturi pentru a evita disconfortul
13. Nu-si pierd din vedere valorile

Tu cum iti pregatesti copilul pentru realitatea vietii?

Intr-o buna zi, copilul tau va parasi cuibul cald si va zbura catre propria sa viata. Fie ca isi va urma drumul pe bancile liceului sau universitatii fie catre propriul sau loc de munca ...

Iar atunci, tot ce i-am invatat noi despre lumea din afara cuibului parintesc va fi la mare pret. Pregatirea pentru realitatile vietii se face de parinti. Iar prin aceasta pregatire, putem sau nu sa ii facem sa isi descopere potentialul si mai ales sa fie pregatiti mental pentru orice provocare. A creste un copil puternic din punct de vedere mental, care este pregatit sa faca fata provocarilor din lumea reala, necesita ca noi parintii sa renuntam la practicile de ocrotire extrema - care in final inhiba puterea mentala a copilului nostru. Educatia pe care o dam copiiilor nu se sfarseste la finalul celor 7 ani de acasa - ci abia atunci incepe pregatirea pentru provocarile care ii asteapta.

Mindset parenting sau parenting de succes. Mindset parenting poate fi considerată o educație de succes, deoarece se concentrează pe dezvoltarea mentalității de creștere și a abilităților de a învăța, într-un mod care să încurajeze copiii să-și dezvolte potențialul maxim.

Acest tip de educație se concentrează pe dezvoltarea unei mentalități pozitive, care să încurajeze copiii să ia riscuri, să învețe din greșeli și să-și dezvolte abilități noi. Aceasta poate ajuta copiii să devină mai rezilienți și mai siguri pe ei înșiși, să fie mai dornici să își asume responsabilități și să își asume controlul asupra vieții lor. În plus, acest tip de educație poate ajuta copiii să dezvolte abilitățile necesare pentru a-și atinge obiectivele și pentru a face față provocărilor cu încredere și optimism - citeste:Mindset parenting: educația prin care iți inveți copilul să fie un invingător. Cum să fii un părinte ghid în dezvoltarea personală a copilului tau

 

Parinti puternici mental = copii puternici mental

Desigur, ajutarea copiilor sa isi construiasca forta si putere mentala nu este o activitate usoara – necesita ca si parintii sa fie puternici din punct de vedere mental. Urmarirea luptelor purtate de copii, impingerea lor catre infruntarea propriilor temeri si responsabilizarea pentru propriile greseli sunt dificile. Insa acestea sunt tipurile de experiente de care au nevoie copiii pentru a-si atinge cel mai ridicat potential. Ar fi greu insa ca noi sa va oferim reteta succesului despre cum se creste un copil dotat cu putere mentala ... insa poate mai usor este sa enumera, niste lucruri care NU trebuie sa le facem ....Iata-le deci:

Iata 13 lucruri pe care NU le fac parintii care cresc copii de succes:

1. Nu accepta o mentalitate de victima

Eliminarea copilului tau din echipa de fotbal sau din orice cursa de gen X Factor ori picarea unui examen nu sunt motive pentru considera copilul o victima. Respingerea, esecul si nedreptatea sunt parte din viata.

In loc de mila si exagerarea nenorocirii :) ... parintii puternici mental isi incurajeaza copilul sa-si transforme infrangerile in forta. Si sa fie astfel mai puternici.

2. Nu isi educa copiii manati de sentimente de vinovatie

Sentimentele de vinovatie pot duce la o lista lunga de strategii nesanatoase de parenting – precum cedarea in fata copilului dupa ce ai spus nu sau indulgenta in exces fata de copil in timpul vacantelor. Parintii puternici din punct de vedere mental stiu ca, desi vina este inconfortabila, este tolerabila. Ei refuza sa-si lase sentimentele de vinovatie sa stea in calea alegerilor intelepte.

Copiii fac greseli tot timpul. Insa trebuie stiut ca modul in care raspunzi greselilor facute de copii este la fel de important precum corectarea lor, in primul rand. CIteste Cum sa raspunzi atunci cand copilul tau face o greseala

3. Nu-si considera copilul centrul universului

Poate fi tentant sa-ti faci viata sa se invarta in jurul copilului tau. Insa copiii care cred ca sunt centrul universului cresc e absorbiti de sine. Parintii puternici mental isi invata copiii sa se concentreze asupra a ceea ce au ei de oferit lumii – mai degraba decat asupra a ceea ce li se datoreaza.

Am intalnit parinti de acest fel si in Romania. Parinti care isi inunda copilul cu daruri materiale foarte scumpe fara a da doi bani pe educatia afectiva, inteligenta emotionala si pregatirea pentru viata a copilului lor. I-am urmarit din umbra. La ei banul e fara limita iar rasfatul e la maxim. Nu exista limite de educatie iar ambitiile sunt intotdeauna legate de bani si lucruri materiale. Dorintele copilul sunt lege.  Iata 10 modalitati prin care te asiguri ca scumpul tau copil nu va reusi in viata...

4. Nu permit fricii sa le dicteze alegerile

Pastrarea copilului intr-un balon de protectie ar putea sa te salveze de multa anxietate. Dar pastrarea copiilor intr-un mediu prea sigur le impiedica dezvoltarea. Parintii puternici mental se vad pe ei insisi ca pe niste indrumatori, nu protectori. Ei le permit copiilor sa mearga in lume si sa experimenteze viata, chiar si atunci cand este infricosator sa le permita asta.

5. Nu le ofera copiilor putere asupra lor

Copiii care dicteaza ce va manca familia la cina sau cei care orchestreaza cum sa isi petreaca weekend-urile au prea multa putere. A deveni mai mult ca un egal parintelui – sau chiar seful – nu este sanatos pentru copii. Parintii puternici din punct de vedere mental ii imputernicesc pe copii sa faca alegeri adecvate in timp ce mentin o ierarhie clara in camin. Citeste detalii Dezvoltarea puterii de decizie de la varste fragede

6. Nu asteapta perfectiunea

Asteptarile ridicate sunt sanatoase, dar asteptarea a prea mult de la copii este un cutit cu doua taisuri. Parintii puternici mental admit ca ai lor copii nu vor excela in tot ceea ce fac. Mai degraba decat sa-si impinga copiii sa fie mai buni decat toti ceilalti, ei se concentraza pe a-i ajuta sa devina cea mai buna versiune a lor.

7. Nu-si lasa copilul sa evite responsabilitatea

Nu vei gasi un parinte puternic emotional spunand lucruri de genul, „Nu vreau sa-mi impovarez copiii cu treburi. Copiii doar trebuie sa fie copii.” Ei se asteapta ca acestia sa se implice si sa invete abilitatile de care au nevoie pentru a deveni cetateni responsabili. Ei isi invata in mod proactiv copiii sa-si asume responsabilitatea pentru propriile alegeri si le atribuie sarcini corespunzatoare varstei lor.

8. Nu-si protejeaza copilul de durere

Este greu sa-ti urmaresti copiii luptandu-se cu sentimente de durere sau anxietate. Insa copiii au nevoie de practica si sa experimenteze la prima mana tolerarea disconfortului. Parintii puternici mental le ofera copiilor sprijinul si ajutorul de care au nevoie pentru a face fata durerii, astfel incat copiii lor sa poata castiga incredere in capacitatea lor de a face fata oricaror dificultati pe care le vor intalni in viata.

9. Nu se simt responsabili pentru emotiile copiilor lor

Poate fi tentant sa-ti inveselesti copiii atunci cand sunt tristi sau sa ii calmezi cand sunt nervosi. Dar, reglementarea emotiilor copiilor in locul lor ii impiedica sa obtina abilitati sociale si emotionale. Parintii puternici mental isi invata copiii cum sa fie responsabili pentru propriile emotii, astfel incat ei nu depind de altii sa o faca pentru ei.

10. Nu-si impiedica copiii sa faca greseli

Indiferent daca al tau copil raspunde gresit la cateva exercitii la matematica sau uita sa isi ia ghetele pentru antrenamentul la fotbal, greselile pot fi cel mai bun profesor al vietii. Parintii puternici din punct de vedere mental isi lasa copiii sa faca greseli – si le permit sa se confrunte cu consecintele naturale ale actiunilor lor.

11. Nu confunda disciplina cu pedeapsa

Pedeapsa este despre a face copiii sa sufere pentru ceva ce au facut gresit. Disciplina este despre a-i invata cum sa procedeze mai bine in viitor. si, in timp ce parintii puternici mental permit consecintelor sa-si urmeze cursul natural, scopul lor final este sa-i invete pe copii sa dezvolte auto-disciplina de care au nevoie pentru a lua decizii mai bune in drumul vietii. Citeste Cum punem limite copilului fara sa il pedepsim?

12. Nu urmeaza scurtaturi pentru a evita disconfortul

Cedarea atunci cand un copil scanceste sau indeplinirea sarcinilor copiilor in locul lor reprezinta o modalitate rapida si usoara de rezolvare a problemelor. insa, aceste scurtaturi ii invata pe copii obiceiuri nesanatoase. Este nevoie de putere mentala pentru a tolera disconfortul si pentru a evita aceste scurtaturi tentante. Citeste Ii lasam pe copii sa castige sau nu?

13. Nu-si pierd din vedere valorile

In ritmul rapid al lumii de astazi este usor sa fii prins in activitatea de zi cu zi a temelor, a treburilor casnice si a practicilor sportive. Aceste programe agitate – combinate cu presiunea de a arata ca parintele anului pe canalele sociale – fac ca multi oameni sa piarda din vedere ceea ce este cu adevarat important in viata. Parintii puternici din punct de vedere mental isi cunosc valorile si se asigura ca familia lor se conformeaza acestora.

Constient sau nu, noi, adultii ii invatam pe copii sa fie materialisti. Atunci cand parintii, colegii sau celebritatile sunt materialisti, copiilor le va pasa mai mult de bogatie si de lux. Asadar, daca parintii sunt materialisti, este foarte posibil ca urmasii lor sa le urmeze exemplul. Acelasi lucru se intampla si cu privitul la televizor: cu cat copiii se uita mai mult la televizor, cu atat este mai posibil ca acestia sa devina materialisti.  Citeste Copiii materialisti: cauze, valori si de ce trebuie sa ii invatam ca fericirea este diferita

Copilul echilibrat: 9 sfaturi pentru parinti

Un copil echilibrat este un copil echipat mental pentru succes. Iar noi parintii avem cea mai mare responsabilitate si impact in a ne pregati copiii pentru anii duri care urmeaza, dupa copilarie ...Iată 9 sfaturi pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copilului tău şi pentru a-l pregăti pentru succes.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII