Ce este HPV si cum se transmite?

Ce este HPV si cum se transmite?

Ce este HPV si cum se transmite?

Virusul Papilloma uman (HPV) este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala (ITS) din lume; 79 de milioane de americani sunt infectati cu HPV. De fapt, cei mai multi oameni activi sexual vor contracta HPV la un moment dat in viata lor.


Exista mai mult de 150 de tipuri de HPV si fiecare are un numar. In cele mai multe cazuri, infectia cu HPV este inofensiva si va disparea singura - cu exceptia cazului in care sistemul imunitar al organismului este compromis, caz in care ar putea duce la probleme grave de sanatate.

in acest articol veti citi mai multe despre:
HPV cu grad ridicat si scazut de risc
Cum se transmite HPV?
Nu toate infectiile cu HPV sunt transmise prin contact sexual

Virusul Papilloma uman (HPV) este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala (ITS) din lume

Aproximativ 40 de tulpini pot infecta regiunea genitala - vagin, cervix, vulva, anus, rect, penis si scrot, plus gura si gatul. Tulpinile cele mai ingrijoratoare ale HPV sunt cele care cauzeaza cancer, cum ar fi cancerul de col uterin si cancerul de gat.

Infecţia cu Virusul Papiloma Uman este cea mai întâlnită infecţie virală a aparatului reproducător şi provoacă o gamă largă de afecţiuni, atât la femei cât şi la bărbaţi, inclusiv leziuni precanceroase care pot  evolua către cancer.
Virusul HPV (HPV = Human Papilloma Virus)  este în strânsă legătură cu cancerul de col uterin.

HPV cu grad ridicat si scazut de risc

Nu toate subtipurile HPV cu transmitere sexuala cauzeaza conditii de sanatate grave. Cei care sunt diagnosticati cu un grad scazut de risc pot dezvolta veruci genitale, dar rareori se dezvolta in cancer - fiind considerate tulpini cu risc scazut de aparitie a unor tumori canceroase. Negii genitali au tendinta de a arata ca niste umflaturi mici sau mari si uneori au un aspect asemanator cu conopida. Medicul poate identifica de obicei negii prin examinarea regiunii genitale. De exemplu, genotipurile 6 si 11 provoaca aproximativ 90% din toate cazurile de veruci genitale.

Anumite tulpini de HPV, cu toate acestea, sunt considerate cu grad ridicat de risc. Tipurile 16 si 18 cauzeaza majoritatea cancerelor de col uterin; aproximativ 10% dintre femeile cu HPV cu grad ridicat de risc vor sfrasi cu infectii de lunga durata care le-ar pune in pericol - si aici ne referim la cancerul de col uterin. Infectia cu HPV poate provoca, de asemenea, cancere ale vaginului, vulvei, penisului, anusului si spatele gatului (inclusiv amigdalele si baza limbii). Tipurile 16 si 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin la nivel international. Cele mai frecvente tipuri la nivel mondial (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile pentru aproape 90% din cazurile de cancer de col uterin diagnosticate.

Desi mai putin comun, virusul cu grad ridicat de risc poate, de asemenea, sa infecteze si sa ramana in celulele vulvei, vaginului, penisului si anusului, si sa provoace leziuni precanceroase - acestea se pot dezvolta in cancer daca nu sunt indepartate si tratate in timp util. Termenul "precancer" descrie o afectiune sau leziune care implica celule anormale care s-ar putea dezvolta in cancer.

Ce nu stiai despre HPV

Cuvantul "papilom" este definit ca o crestere mica a unor negi pe piele sau pe membrana mucoasa si se refera la faptul ca anumite subtipuri de HPV cauzeaza negi/veruci.

Exista o conceptie gresita ca numai femeile pot sa aiba HPV. Si barbatii pot dobandi dar si transmite virusul!

Nu exista nici un tratament pentru virusul in sine, dar sunt disponibile tratamente pentru leziuni precanceroase si negi/veruci.

Majoritatea persoanelor active sexuala vor fi infectate cu cel putin un tip de HPV la un moment dat in viata lor.

Vaccinul HPV protejeaza impotriva majoritatii subtipurilor de HPV care cauzeaza cancer de col uterin, dar nu al tuturor. Prin urmare, sunt necesare investigatii regulate.

Cum se transmite HPV?

Din cele 150 de subtipuri de HPV, aproximativ 40 pot intra in organism prin contactul piele-pe-piele in timpul activitatii sexuale vaginale, orale si anale cu un partener care are virusul, chiar daca acea persoana nu are simptome.

Virusul este raspandit cel mai frecvent in timpul actului sexual vaginal si anal, dar poate aparea si in urma unor acte non-penetrante. Oricine este sau a fost activ sexual poate obtine HPV, chiar daca au avut doar un singur partener sexual.

Nu toate infectiile cu HPV sunt transmise prin contact sexual

Pot aparea, de asemenea, cai de transmitere a HPV rare, de exemplu, transmiterea de la o mama la nou-nascutul ei - infectia perinatala (adica transmiterea acestui virus de la mama la nou-nascut, in cazul unei nasteri vaginale).  

Cum ne afecteaza hormonii viata

Hormonii sunt la originea tuturor transformarilor si problemelor corpului nostru. Ori de cate ori sunteti in pericol sau pur si simplu va simtiti ametita, hipotalamusul elibereaza in sange cortizol, un hormon al stresului. Acesta accelereaza bataile inimii, hraneste creierul cu oxigen suplimentar, si transforma depozitele de grasime si glucoza in energie citeste mai departe aici.

Autorul acestui articol este Dr. Cristian Popescu, medic chirurg la Spitalul Bagdasar Arseni - Bucuresti.
Dr. Popescu raspunde la rubrica
Dr. Va raspunde

Copyright (c) 2019 - Desprecopii.com  

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII