Cum ne afecteaza hormonii viata
Hormonii sunt la originea tuturor transformarilor si problemelor corpului nostru. Ori de cate ori sunteti in pericol sau pur si simplu va simtiti ametita, hipotalamusul elibereaza in sange cortizol, un hormon al stresului. Acesta accelereaza bataile inimii, hraneste creierul cu oxigen suplimentar, si transforma depozitele de grasime si glucoza in energie. Aflati cum exercitiile fizice, somnul si chiar o imbratisare va pot echilibra hormonal:
despre cum afecteaza hormonii viata noastra, veti citi
Cum afecteaza hormonii creierul
Cortizolul si stresul
Melatonina si somnul
Oxitocina si dragostea
Cum afecteaza hormonii tiroida
Tiroxina (T4) si triiodotironina (T3)
Cum afecteaza hormonii ovarele
Estrogenul si progesteronul
Testosteronul
Cum afecteaza hormonii abdomenul
Leptina si grelina
Serotonina
Ce sunt hormonii?
Hormonii sunt substanțe chimice pe care corpul nostru le produce în mod natural. Aceștia sunt transportați în sânge către diversele țesuturi, unde au efect specific. Hormonii cauzează schimbări pe care le experimentezi înăuntrul și în afara corpului tău în timpul pubertății și nu numai. Sănătatea este puternic influențată de echilibrul hormonal.
Cum afecteaza hormonii creierul
Estrogenii sunt responsabili de dezvoltarea caracterelor sexuale și a funcției sexuale feminine, ca de exemplu dezvoltarea sânilor și apariția ciclului menstrual. La femei, estrogenii sunt sintetizați în principal la nivelul ovarelor și la nivelul placentei în timpul sarcinii. Mici cantități sunt de asemenea sintetizate de către glandele suprarenale.
Cortizolul si stresul
Ori de cate ori sunteti in pericol sau pur si simplu va simtiti ametita, hipotalamusul elibereaza in sange cortizol, un hormon al stresului. Acesta accelereaza bataile inimii, hraneste creierul cu oxigen suplimentar, si transforma depozitele de grasime si glucoza in energie. Dar studiile indica faptul ca o expunere la stres inexorabila poate rupe de fapt acest lant benefic.
Cum ne echilibram: Doar trei ore pe saptamana de antrenament cardio sau de ridicat greutati reduc considerabil nivelul de cortizol, mai ales daca le faceti cu tricoul pe dvs. si transpirati. "Cand faceti exercitii pentru mai mult de 40 de minute, cortizolul incepe sa creasca din nou", spune medicul naturist Natasha Turner, autor al cartii Dieta hormonilor. Optati pentru reprize intense, bazate pe intervale de rutina, cum ar fi alternarea jogging-ului si a alergarii pentru 60 de secunde fiecare, timp de 30 de minute.
Melatonina si somnul
La apusul soarelui, glanda pineala a creierul incepe secretia acestui hormon al somnului. Are nevoie totala de intuneric pentru a incepe sa lucreze; lumina artificiala sau naturala o opresc din productie - si asta este o veste proasta, deoarece melatonina contracareaza stresul si actioneaza ca un antioxidant care tine piept radicalilor liberi. De fapt, nivelurile scazute de melatonina au fost legate de obezitate, diabet si cancer.
Cum ne echilibram: Daca in dormitorul dvs. nu este bezna totala, nu va veti optimiza productia de melatonina. Inchideti orice dispozitive electronice care emit lumina (telefoane mobile, laptop-uri, televizoare) si incercati o masca pentru ochi sau investiti in obloane de culoare neagra. Renuntati la sutien sau colanti si optati pentru un somn natural: studiile arata ca imbracamintea stramta reduce productia de melatonina cu pana la 60%. De asemenea, puteti gusta cateva cirese inainte de culcare - bogate in melatonina.
Oxitocina si dragostea
Creierul nostru elibereaza asa-numitul "hormon de dragoste" de fiecare data cand atingem pe cineva (un iubit, un prieten). Nivelurile ridicate ale acestui hormon pot sustine dorinta de sex, spori increderea, sa ne elibereze de stres, si sa scada tensiunea arteriala. Ea poate sa afecteze de asemenea memoria, facandu-ne sa uitam o situatie tensionata. Estrogenul imbunatateste efectele oxitocinei, sporind dorinta de sex, facand dintr-o simpla imbratisare un adevarat gest care le excita pe femei mai ales in timpul ovulatiei.
Cum ne echilibram: Imbratisarea partenerului sau chiar a animalului de companie poate declansa producerea de oxitocina. Deci, ganditi-va doar la o atingere: anumite studii au scos la iveala ca nivelurile de oxitocina cresc la femeile care viseaza cu ochii deschisi la partenerii lor, dar cunosc o adevarata explozie in timpul si dupa orgasm. Citeste pe larg: Meseria de parinte si oxitocina, molecula dragostei: cum, cat si cum se produce
Cum afecteaza hormonii tiroida
Vrei sa slabesti si sa presupunem ca urmezi sfaturile in materie de alimentatie sanatoasa si totodata faci exercitii fizice regulate. Faci totul conform regulilor insa NU reusesti sa pierzi in greutate.
Este timpul sa te opresti si sa te intrebi daca nu cumva este ceva in neregula cu controlul metabolismului, mai precis cu glanda tiroida. Iata care este legatura dintre glanda tiroida si kilogramele in plus...
Tiroxina (T4) si triiodotironina (T3)
Hormonii glandei tiroide actioneaza ca un termostat intern al organismului; acestia sunt de asemenea, jucatori importanti in reglarea nivelului de metabolism si de energie. Din pacate, factori cum ar fi stresul cronic, deficiente nutritionale si inflamatia, pot duce la niveluri prea mari sau prea scazute ale acestor hormoni, lasandu-ne cu senzatia de oboseala, frig sau constipatie, spune medicul Rashel J. Tahzib.
Cum ne echilibram: Tahzib este de parere ca toxinele din mediul inconjurator, inclusiv bisfenol A (BPA), anumite substante chimice din masele plastice, pot perturba functia tiroidiana. Cercetati atent produsele din plastic inainte de a le achizitiona, si amintiti-va ca BPA se poate ascunde in locuri nebanuite, cum ar fi capacele de la paharele de plastic pentru cafea (deci nu sorbiti din ele, aruncati-le); metalele grele, cum ar fi mercurul adesea gasit in pestii mari si grasi (cum ar fi tonul) ar putea duce la un dezechilibru tiroidian.
Cum afecteaza hormonii ovarele: Estrogenul si progesteronul
Cand ovarele cresc productia unui hormon sexual feminin, incetinesc in acelasi timp productia celuilalt. Este un balansoar vital care mentine sistemul de reproducere in stare de functionare (si, din pacate, declanseaza PMS). Dar parteneriatul fericit poate fi compromis de cresterea in greutate, stresul cronic si expunerea la substante chimice toxice cum ar fi BPA-ul. "Un nivelul de estrogen altul decat cel normal, poate sa manipuleze libidoul si poate duce la iritabilitate, migrene, depresie, PMS extreme, precum si o serie de tulburari de reproducere, spune medicul ginecolog CW Randolph.
Cum ne echilibram: Cea mai buna aparare impotriva unui dezechilibru este o dieta bazata pe produse organice, precum si mentinerea unei greutati sanatoase (excesul de grasime corporala secreta estrogen suplimentar). "Legume crucifere, cum ar fi varza si conopida, fructele citrice si cerealele integrale sunt cruciale pentru reglementarea nivelului de estrogen", spune Randolph. "Renuntati la junk-food, alimentele prelucrate, si consumati varza, spanac, portocale si orez brun."
Testosteronul
Da, il avem si pe acesta! In timp ce ovarele si glandele suprarenale produc pe banda rulanta doar 10% din nivelul de testosteron pe care il au barbatii, hormonul sexual masculin joaca acelasi rol in orice organism: dezvolta dorinta sexuala, forta musculara, densitatea oaselor si metabolismul. Un nivel scazut poate sa ne faca mai lenti, deprimati si dezinteresati ("Nu in seara aceasta iubitule ... "). Un nivel prea ridicat duce la aparitia acneei si a parului facial, printre alte probleme inestetice.
Cum ne echilibram: Expertii inca cerceteaza modalitatile prin care femeile pot sa pastreze testosteronul la un nivel sanatos. Dar stiu cu siguranta un lucru: unele afectiuni cum ar fi ovarul polichistic pot duce la dereglari ale nivelului de testosteron, si automat, la aparitia parului facial. Daca banuiti ca ati avea aceasta problema, cereti ajutor medicul dvs. ginecolog.
Cum afecteaza hormonii Abdomenul
Leptina si grelina
Hormonii foamei ne spun intotdeauna cand sa mancam si cand sa pastram distanta fata de frigider. Grelina, produsa in stomac si in pancreas, alerteaza creierul atunci cand stomacul este gol. Leptina, secretata de celulele adipoase, declanseaza hormonii suprimarii poftei de mancare, atunci cand ne-am indestulat. Acest duo poate fi indus in eroare de zahar, care impiedica productia de leptina, lasand grelina sa trimita mesaje de foame nejustificate.
Cum ne echilibram: Micsorati cantitatea de zahar rafinat din dieta dvs.. Americanii consuma o medie de 22 de lingurite pe zi, dar femeile nu ar trebui sa depaseasca sase pe zi, sustine Asociatia Americana a Inimii.
Serotonina
Partial responsabila pentru starea de spirit si memorie, serotonina este in cea mai mare parte produsa in intestin. Adesea numit hormonul unei stari de bine, sau neurotransmitator, ajuta la controlul capacitatii de a face mai multe lucruri in acelasi timp. Nivelurile anormale sunt legate de comportament obsesiv (ati fost blocate vreodata pe o idee?) si depresie.
Cum ne echilibram: Corpul nostru are nevoie de carbohidrati pentru a produce serotonina, asa ca o dieta saraca in carbohidrati poate duce la un nivel scazut al acestui hormon (si o crestere a starii de nemultumire). Pentru a produce serotonina avem nevoie de asemenea de aminoacidul triptofan care se gaseste din belsug in alimente precum iaurtul si bananele.
Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:
Forum recomandat
Femina Intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.
autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2018
referinte: womenshealthmag.com, Webmd.com
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII