Al patrulea trimestru de sarcină sau trimestrul bebelusului. Bebe invață o noua lume iar mami uită ce e somnul - ghid
Trimestrul 4 de sarcină este considerat a fi perioada primelor trei luni de viată ale bebelușului - și este perioda critică când nou nascutul se adaptează la viata din afara uterului mamei.
Al patrulea trimestru de sarcină ... este o perioada plina de schimbări si evolutii uriase pentru bebelus care acum invată să traiască in afara linistii si fericirii din burtica mamei.
Dar, sa fim sinceri: al patrulea trimestru de sarcină poate extrem de greu si pentru mămica lui 🥺
- in acest articol veti citi:
Dupa cele trei trimestre de sarcina, urmeaza trimestrul al patrulea...
Ce este al patrulea trimestru de sarcina?
De ce este al patrulea trimestru important pentru bebelus
Pentru mami, al patrulea trimestru este greu
Bebelusul trebuie sa invete sa traiasca in afara burticii mamei
Deci, pentru primele luni, ne putem gandi la nou-nascut ca la un fat ... in afara uterului
Relatia instinctuala de dragoste si atasament a parintilor fata de bebelus: de ce poate incepe mai greu
Prima saptamana acasa cu noul-nascut
Dupa cele trei trimestre de sarcina, urmeaza trimestrul al patrulea
Desi am fost obisnuiti sa credem ca sarcina are trei trimestre de sarcina, in publicatiile pediatrice din Europa de Vest si SUA, se vorbeste tot mai des despre al patrulea trimestru al sarcinii. Intr-adevar, sarcina desi are ca moment de apogeu nasterea bebelusului, are si o perioada de restabilire ulterioara a echilibrului mamei dar si adaptarea bebelusului la viata, fara cordon ombilical ...in conditiile in care va respira aerul nefiltrat al exteriorului si va invata, in fiecare zi cum sa doarma, cum sa pape si cum sa invete iubirea. Grea misiune intr-adevar.
Ce este al patrulea trimestru de sarcina?
Al patrulea trimestru de sarcina este atat al bebelusului dar si al mamei. Si incepe din momentul in care s-a nascut bebe si dureaza pana la varsta de trei luni. Termenul este folosit pentru a descrie o perioada de mare schimbare si dezvoltare a nou-nascutului tau, pe masura ce se adapteaza la noua sa lume, in afara burticii mamei.
De ce este al patrulea trimestru important pentru bebelus
In comparatie cu alte animale care se pot ridica si plimba de la nastere, nou-nascutul se bazeaza in totalitate pe mami pentru ingrijire, atentie si dragoste. La nastere, bebelusul are numai instinctele si reflexele pentru a-l ajuta sa-si controleze comportamentul si miscarea.
In primele trei luni de viata, este posibil sa observi ca nou-nascutul:
► Respira mai bine si dezvolta miscari mai controlate.
► Isi stabileste noi tipare de somn si hranire.
► Este tot mai capabil sa doarma in zgomote.
► Invata sa se linisteasca singur sau sa planga pentru a cere atentie.
► Isi imbunatateste abilitatile sociale, astfel incat sa poata interactiona cu familia si prietenii, obiectele sau muzica, cu o atentie sporita si pentru perioade mai lungi de timp.
Pana la sfarsitul celui de-al patrulea trimestru al bebelusului - adica cand bebe implineste 3 luni, parintii bebelusului vor observa o transformare remarcabila fizica, mentala si sociala a nou-nascutului.
Dar parintii? Al patrulea trimestru nu prezinta doar ajustari pentru copii, ci si pentru adultii obositi si coplesiti care se ingrijesc de ei.
Pentru mami, al patrulea trimestru de sarcina este greu
Cu siguranta, pentru mami, al patrulea trimestru de sarcina nu este o perioada preferata. Daca ai visat sa adormi lin un bebelus linistit apoi sa preiei restul responsabilitatilor de sotie si mama ... ei bine, acum nu se poate.
Al patrulea trimestru de sarcina poate fi, pentru orice mamica de bebelus stresanta, frustranta si mai ales foarte obositoare. Poti avea zile in care bebelusul nu este fericit decat daca e tinut in brate, poate va avea colici, se va trezi de 5 ori pe noapte, si va plange ... Dar, de asta au voce bebelusii, ca sa o foloseasca pentru a comunica. Nici un leagan nu se compara cu bratele mamei. Somnul bebelusului din timpul zilei este foarte scurt, iar ciclul de mancare, trezire, somn - toate acestea pot consuma dramatic in energia mamei.
Citeste detalii aici Iata de ce primele 8 saptamani ale bebelusului pot fi atat de grele pentru mami
Bebelusul trebuie sa invete sa traiasca in afara burticii mamei
Pentru multe mame, ultima luna de sarcina pare interminabila. Arsurile la stomac, gleznele umflate, vergeturile si plimbarile tot mai dese la baie pot sterge cu buretele toata stralucirea sarcinii.
Dar, in timp ce asteptarea de a ne tine bebelusul in brate e tot mai mare, acesta cu siguranta ar fi votat pentru cateva luni extra in burtica, daca ar fi avut de ales.
Amintiti-va - creierul bebelusului e atat de mare incat a trebuit sa il "evacuati" dupa 9 luni, chiar daca este inca imatur. Ca rezultat, nu este chiar pregatit pentru lumea din afara uterului. Citeste pe larg: Stiinta somnului la bebelusi sau somnologia: ghid de practici si reguli
Deci, pentru primele luni, ne putem gandi la nou-nascut ca la un fat ... in afara uterului
Mai intai trebuie sa ne gandim un pic: Cum a fost acolo, in uter? Cald? Sigur. Intuneric? De fapt, fetusii vad lumina rosiatica-rozalie, deoarece razele soarelui trec prin pielea exterioara si muschi. Liniste? In nici un caz!
Pentru a-i oferi bebelusului ingrijirea necesara in cel de-al patrulea trimestru, trebuie sa-i oferim imbratisari calde, confortabile, miscari line in pozitia sa preferata si sa il alaptam la cerere. Aceste lucruri simple il vor face sa se simta inapoi "acasa" si il va calma.
Relatia instinctuala de dragoste si atasament a parintilor fata de bebelus: de ce poate incepe mai greu
Relatia cu nou-nascutul se refera la atasamentul special care se formeaza intre mama sau tata si nou-nascutul lor. Aceasta legatura ii face pe parinti sa alerge in camera bebelusului in toiul noptii la cel mai mic suspin pe care il aud.
Uneori, legatura aceasta apare imediat – parintii se indragostesc de bebelus din prima clipa in care isi vad comoara. Alteori insa, construirea acestei relatii cu nou-nascutul dureaza mai mult.Iata cum incepe atasamentul nenconditionat fata de bebelus si de ce poate intarzia o perioada ...plus o serie de lucruri speciale pe care poate nu le stii despre nou-nascuti.
Prima saptamana acasa cu noul-nascut
Prima saptamana a copilului nou-nascut va aduce mari schimbari atit pentru proaspata mamica cat si pentru mica fiinta. Dumneavoastra va veti adapta la noua postura de proaspata mamica si la sarcinile pe care le implica aceasta postura, iar bebelusul se adapteaza la noua lui viata. Este o perioada cu mari bucurii dar posibil si cu imense temeri. Iata ce trebuie sa stii pentru a fi pregatita in prima saptamana cu bebe acasa.
Ghid de alaptare
Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Despre recuperarea mamei dupa nastere, merita sa citesti si:
Sfaturi pentru recuperare dupa cezariana
Cum si cand ne recapatam silueta
Controalele post-natale
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Ce cumparam inainte de nastere?
Caderea parului dupa nastere
6 greseli ale mamicilor in ce priveste somnul lor
La cat timp dupa nastere putem incepe exercitiile fizice?
Durerea epiziotomiei si activitatea sexuala dupa nastere
Sfaturi pentru recuperare rapida dupa cezariana
4 strategii pentru mame obosite
Miturile cu care te intalnesti dupa nasterea copilului tau
Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?
Taierea grabita a cordonului ombilical poate afecta sanatatea copilului
La 3 luni de la nastere: trierea hainelor de gravida
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu vi le spune nimeni
321... start la dieta pentru proaspete mamici!
Abdomenul plat, o provocare pentru mamici?
Forumuri pentru mamici de bebelusi:
Primele 365 de zile din viata unui bebelus nazdravan
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.
Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII