Anestezia epidurala la nastere: pro si contra

Anestezia epidurala la nastere -  pro si contra

Anestezia epidurala la nastere: pro si contra

O epidurală este o procedură de anestezie prin care se injectează lichid anestezic in coloana vertebrală, mai precis in intr-un spatiu dintre nervii spinali ai portiunii de jos a spatelui.

Daca alegi sa ai o epidurala la nastere, iata o trecere in revista a avantajelor sale dar, citeste si despre dezavantajele sale.

- veti citi:
Frica de durerile nașterii stă la baza deciziei modului în care gravida doreste să nască
Ce este anestezia epidurala?
Pro si contra anesteziei epidurale la nașterea bebelușului
Avantajele unei epidurale la naștere
Dezavantaje ale epiduralei la naștere
Unele efecte ale epiduralei
Cum se face anestezia epidurală?
Despre anestezia epidurală și efectele sale, pe larg
Epidurală incetinește travaliul și crește de trei ori necesitatea nasterii prin forceps
Anestezia epidurala in timpul nasterii si legatura cu autismul copilului
Alternative la anestezia peridurală / epidurală
Deci eu cum voi naste? Intrebarile si dilemele unei graviduțe
 

Frica de durerile nașterii stă la baza deciziei modului în care gravida doreste să nască

Frica de durerile nasterii este una dintre marile frici ale sarcinii. Iar fiecare femeie are dreptul de a-si alege modalitatea prin care isi va aduce pe lume copilului - fie ea printr-o nastere complet naturala in care durerea este tinuta sub control prin tehnici Lamaze sau tehnici Bradley, prin hipnoza sau acupunctura - fie printr-o anestezie epidurala.

Pro si contra anesteziei epidurale la nașterea bebelușului

Cercetarile despre anestezia epidurala, cele mai multe conduse de anestezisti care sunt cei care efectueaza acest tip de interventii, au fost concentrate din pacate mai ales asupra argumentelor pro si contra diferitelor combinatii de substante folosite, decat asupra posibilelor reactii adverse grave. Nu au fost de exemplu studii riguroase care sa arate daca anestezia epidurala afecteaza instituirea cu succes a alaptarii.

Mai multe studii au aratat schimbari subtile dar certe in comportamentul nou nascutilor dupa anestezia epidurala, unul dintre acestea aratand ca anormalitatile de comportament au persistat pentru cel putin 6 saptamani. Alte studii au demonstrat ca dupa o epidurala, mamele au petrecut mai putin timp cu copilul lor si ca s-au atasat mai greu de acesta.

In timp ce o anestezie epidurala este in mod cert cea mai eficace forma existenta de remitere a durerii, este totusi de retinut faptul ca satisfactia suprema din timpul experientei nasterii s-ar putea sa fie corelata de prezenta durerii. De fapt, un studiu efectuat in Marea Britanie care investiga satisfactia la un an dupa nastere, a aratat ca in pofida faptului ca au avut cele mai putine dureri in timpul travaliului (29 din 100 cazuri), femeile care nascusera cu anestezie epidurala erau nesatisfacute de aceasta experienta la un an dupa nastere.

O parte din aceasta insatisfactie a fost legata de travaliile lungi si nasterile cu forceps, ambele fiind probabil consecinta unei anestezii epidurale. Femeile care nu au avut remiterea durerii au reclamat cea mai intensa durere (70 din 100 cazuri) dar au avut nivele ridicate de satisfacere.

Avantajele unei epidurale la naștere

O anestezie epidurala la nastere se poate face de regula in majoritatea spitalelor. Avantajeje sunt:

- de obicei este eficienta
- in general este o procedura sigura
- femeia poate inca sa se miste sau sa impinga ataunci cand naste
- daca femeia va avea o operatie cezariana, poate fi treaza in timpul operatiei

Dezavantaje ale epiduralei la naștere

- din anumite motive medicale, nu orice femeie insarcinata poate avea o epidurala
- e nevoie de adminstrare de fluid in vena pacientei si monitorizarea tensiunii arteriale
- e posibila pierderea simtului vezicii urinare si e nevoie de un cateter pentru a scoate urina
- e posibila pierderea simtului in picioare a femeii pentru cateva ore
- poate incetini nasterea
- unele femei nu reusesc sa impinga in timpul travaliului  si au nevoie de ajutor
- bebelusul trebuie atent monitorizat pe parcursul nasterii

Unele efecte ale epiduralei

- unele femei au picioarele reci si lipsite de simt cateva ore dupa nastere
- un numar mic de femei inca simt durerea - dupa epidurala
- epidurala creste simtitor necesitatea unei nasteri cu forcepsul sau cu vaccum-ul
- unele femei au dureri de cap 24-48 de ore dupa epidurala.
- unele femei au dureri de cap cateva saptamani dupa procedura
- unele femei au probleme cu nervii spatelui multa vreme dupa operatie

Cum se face anestezia epidurală?

Intr-o anestezie epidurala conventionala, se injecteaza o doza de anestezic local in partea de jos a spatelui pacientei, in spatiul epidural, in jurul maduvei spinarii. Acest lucru produce o anesteziere a nervilor care aduc senzatii de la uter si canalul nasterii.

Despre anestezia epidurală și efectele sale, pe larg

Din pacate, anestezicul local amorteste de asemenea nervii care controleaza muschii pelvieni si picioarele, in asa fel incat cu acest tip de anestezie epidurala, femeia nu isi poate misca picioarele pana cand efectul anesteziei nu a trecut, nu poate sa impinga copilul afara, in al doilea stadiu al nasterii.

Fiecare femeie care recurge la acest gen de anestezie trebuie sa fie constienta si de riscurile care pot aparea.  A folosi o epidurala pentru indepartarea durerii poate duce la o serie de interventii in care o nastere de altfel normala devine marcata de interventii medicamentoase intense iar femeia simte ca isi pierde controlul si autonomia.

Deseori decizia de a avea o anestezie epidurala este luata fara a avea cunostiinta de aceste probleme si de asemenea de posibilele riscuri neneglijabile pentru mama si copil.

Cu toate ca medicamentele utilizate in anestezia epidurala sunt injectate in jurul maduvei spinarii, cantitati substantiale patrund in circulatia sangvina a mamei si trec prin placenta in circulatia copilului. Cele mai multe dintre efectele adverse ale anesteziilor epidurale sunt datorate acestor efecte sistemice sau pentru intregul organism.

Unul dintre cele mai comune efecte adverse este scaderea tensiunii arteriale. O femeie din opt va avea acest efect advers intr-o anume masura, si pentru acest motiv este necesara perfuzarea bolnavei pentru a preveni problemele. O prabusire a tensiunii arteriale a mamei va afecta fluxul sangvin spre placenta si va produce o scadere a disponibilului de oxigen pentru copil.

Epidurală incetinește travaliul și crește de trei ori necesitatea nasterii prin forceps

O epidurala va incetini de asemenea travaliul gravidei, si aceasta devine de trei ori mai susceptibila de a i se administra perfuzie cu ocitocina pentru a accelera lucrurile.

Al doilea stadiu al travaliului este incetinit in mod special, crescand de trei ori posibilitatea de a fi necesara utilizarea forcepsului. Femeile aflate la prima nastere sunt in mod deosebit afectate de aceste posibile complicatii. Alegerea anesteziei epidurale poate reduce cu 50% sansa unei nasteri normale.

Incetinirea travaliului este in parte corelata cu efectul epiduralei asupra musculaturii planseului pelvian. Acesti muschi ghideaza capul copilului in asa fel incat sa intre in canalul nasterii in pozitia cea mai buna. Cand acesti muschi nu functioneaza, poate apare distocia sau progresiunea necorespunzatoare, implicand necesitatea folosirii forcepsului pentru a intoarce copilul, sau chiar o operatie cezariana. Folosirea anesteziei epidurale dubleaza sansa gravidei de a avea o operatie cezariana pentru distocie.

Cand se foloseste forcepsul sau cand exista suspiciunea unui stadiu doi prea lung, femeii i se poate efectua o episiotomie, procedeu in care perineul sau tesuturile dintre intrarea in vagin si anus, sunt sectionate pentru a largi iesirea si a grabi nasterea. Sutura acestei sectiuni este necesara si se poate ca sezutul sa fie dureros 2 - 4 saptamani pana cand episiotomia se vindeca.

Alaturi de anestezierea uterului, epidurala anesteziaza si vezica urinara si este posibil ca femeia sa nu urineze, caz in care vezica urinara va fi cateterizata. Acest lucru implica trecerea unui tub prin uretra pentru a drena vezica urinara, ceea ce poate fi stanjenitor sau sa creeze o senzatie de disconfort. Alte efecte adverse ale anesteziilor epidurale variaza depinzand de substanta anestezica folosita. Pruritul sau mancarimile generalizate pe toata pielea sunt des intalnite atunci cand anestezicul folosit este un opiaceu. Poate sa fie mai mult sau mai putin intens si afecteaza un sfert dintre femei. Morfina sau dimorfina cauzeaza cel mai adesea acest efect. Morfina cauzeaza de asemenea herpes oral la 15 % dintre femei.

Toate substantele opiacee pot produce stare generala alterata sau vomismente, desi aceste efecte sunt mai rar intalnite in cazul anesteziei epidurale decat in administrarea acestora intramuscular sau intravenos, cand sunt necesare doze mai mari. Pana la o treime dintre femeile cu epidurala pot avea frisoane, produse fiind de efectele asupra sistemului de termoreglare.
Cand o epidurala a fost montata de mai mult de 5 ore, temperatura corpului poate creste. Acest lucru va produce o crestere a frecventei cardiace atat la mama cat si la copil, detectabila pe monitorul CTG. Tahicardia fetala (sau frecventa cardiaca crescuta) poate fi un semn de tulburare, iar temperatura crescuta poate fi de asemenea un semn de infectie precum chorioamniotita, care afecteaza uterul si copilul.

Acest lucru poate impune o operatie cezariana pentru diverse tulburari sau pentru infectie, sau cel putin investigarea copilului dupa nastere prin analize de sange si lichid cerebrospinal, mai multe zile de izolare, observare si posibil administrarea de antibiotice, pana cand rezultatele sunt disponibile.

Efecte adverse mai putin intalnite pentru o femeie cu anestezie epidurala sunt : punctionarea accidentala a durei mater sau a invelisurilor maduvei spinarii, care poate produce o durere de cap prelungita si uneori severa (1 din 100 cazuri), zone de amorteala care dispar de obicei dupa 3 luni (1 din 550 cazuri) si slabiciune si pierderea sensibilitatii in zonele afectate de epidurala (4 - 18 din 10 000 cazuri) care se rezolva de asemenea in 3 luni.

Efecte adverse mai serioase dar mai rare sunt lezarea permanenta a nervilor, convulsii si dificultati de respiratie si ale inimii (1 din 20 000 cazuri) si deces ce poate fi atribuit anesteziei epidurale (1 din 200 000 cazuri). Cand sunt folosite opiacee, femeia poate avea dificultati de respiratie care apar 6 - 12 ore mai tarziu. Exista o lipsa notabila de cercetare si informatii despre efectele adverse ale anesteziei epidurale asupra copiilor. Substantele folosite in anestezia epidurala pot atinge concentratii la fel de ridicate ca acelea din sangele matern, si datorita ficatului imatur al copilului, au nevoie de o perioada lunga de timp, uneori zile, pentru a fi eliminate din sangele copilului. Cu toate ca datele actuale nu sunt relevante, sunt posibile probleme ca respiratiile rapide in primele ore si sensibilitatea crescuta la valori scazute ale zaharului in sange, ceea ce sugereaza ca aceste substante au efecte considerabile asupra nou nascutului.

Concomitent cu aceste efecte adverse, copiii pot suferi de pe urma interventiilor asociate cu utilizarea anesteziei epidurale. De exemplu copiii nascuti prin operatie cezariana au risc crescut de dificultati respiratorii. Cand monitorizarea ritmului cardiac cu CTG este dificila, copiilor li se insurubeaza un mic electrod in piela scalpului, ceea ce este nu numai neplacut dar poate duce consecutiv si la infectie.

Exista de asemenea date care sugereaza ca nou nascutii cu anestezie epidurala pot avea dificultati cu alaptarea, ceea ce pare a fi un efect advers sau poate fi legat de o serie de modificari mai subtile. Studiile efectuate au sugerat ca anestezia epidurala interfera cu eliberarea de ocitocina, care desi scade lactatia, incurajeaza legatura dintre mama si copil. 

Anestezia epidurala in timpul nasterii si legatura cu autismul copilului

Un numar mare de studii medicale au inceput sa faca o legatura intre autismul copilului si ceea ce i se intampla mamei in timpul sarcinii si nasterii. Unul dintre factorii care ar putea sta la baza autismului este si anestezia epidurala pe care o are mama in timpul nasterii.

Un studiu francez din 2017, realizat pe soareci si publicat in revista Science, sugereaza ca utilizarea anesteziei epidurale (spinale) in timpul travaliului are ca rezultat concentratii mai mari de clorura sau sare in creierul soarecilor nou-nascuti. Ipoteza autorilor este ca acest lucru poate creste riscul de autism la om citeste detalii aici.

In loc de concluzie

Durerea in nastere este reala dar remiterea prin anestezie epidurala s-ar putea sa nu fie intotdeauna cea mai bune solutie. Sfatuiti-va cu prietenii sau medicul dumneavoastra despre alte posibilitati. Cu un sprijin bun si cu folosirea miscarii, a respiratiei si a sunetului, cele mai multe femei pot sa isi ofere atat lor cat si copiilor lor, darul nasterii fara medicatie. 

Alternative la anestezia peridurală / epidurală

Anestezia peridurala / epidurala este una dintre metodele curente folosite pentru a elimina durerea din prima faza a travaliului, in cazul nasterii vaginale. Desi este o metoda de indepartare a durerii folosita pe scara larga, a fost de multe ori pusa sub semnul intrebarii, specialistii fiind in cautare si de alte metode care sa indeparteze sau sa diminueze durerile chinuitoare din timpul travaliului. Doua dintre ele sunt folosite din ce in ce mai des de catre viitoarele mamici citeste mai departe aici>

Deci eu cum voi naste? Intrebarile si dilemele unei graviduțe

Sarcina se apropie de final si in curând voi naște.  Dar cum e cel mai bine sa nasc? Ce tip de naștere mi s-ar potrivi mie și bebelușului meu cel mai bine? In ce fel e cel mai bine să nasc?

Am citit despre modalitatile de nastere pe Desprecopii, am cautat pe internet, am tot vorbit cu fete care au nascut, am discutat si cu medicul, si cu mama si cu sotul despre metoda prin care voi naste. Mi se pare cea mai grea decizie pe care trebuie s-o iau. Pana la urma decizia imi apartine, nu conteaza ce ma sfatuiesc ei. Fiecare cu organismul ei, cu puterea ei de a face fata durerii, stresului si umilintei.
Iata argumentele pro si contra ambelor metode de a aduce pe lume copii: 

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, Toate drepturile rezervate (c) 2019
referinte medicale:
Academia Americana de Pediatrie,
WebMd 2019,
Jurnal de Ginecologie - New York

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII