10 Sfaturi pentru recuperarea dupa o operatie de cezariana: ne povesteste o mamica cu trei nasteri
Despre recuperarea unei nasteri prin cezariana se vorbeste prea putin si in termeni incompleti. Dar o mamica de la Desprecopii - are curajul sa spuna totul.
Si eu fac parte din categoria mamelor care au nascut prin cezariana si care, uneori, suntem percepute intr-un mod negativ si privite ca fiind inferioare celorlalte mame pentru modul in care copilul nostru este adus in aceasta lume. Asadar, pentru toate mamele dintre voi care poate optati sau aveti nevoie de o cezariana pentru a va putea naste micutul pachet de bucurie, am alcatuit aceasta lista de sfaturi pentru a va ajuta sa depasiti acele primele cateva saptamani cu cat mai multa eleganta, calm si liniste interioara este posibil.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Nu inceca sa fii o superMama
Imbratiseaza chilotii de bunicuta
Mergi la o plimbare
Nu sari peste medicamente
Pantalonii de pijama sunt prietenul tau cel mai bun
Cere ajutor
Pregateste-te pentru impact
Continua sa te invarti
Maseaza-ti cicatricea
Aminteste-ti ca pe langa mama, esti femeie, om
Uneori bebelusul schimba planurile de nastere ale mamicii
Cele mai multe femei isi planifica nasterea copilului prin nastere naturala - insa unii bebelusi incep sa isi exercite propria vointa mai devreme decat ar trebui. Si schimba planurile viitoarei mamici. (de citit Planul de nastere: moft sau necesitate?)
Iata ce ne spune o mamica de la Desprecopii:
Cu siguranta pot atesta acest fapt, mi-am dorit o nastere naturala insa stiti voi cum este cu planul de acasa si cel din targ ... Asa ca primul bebe a avut o prezentatie pelviana si a trebuit sa nasc prin cezariana. Cel de-al doilea bebe a avut o nastere vaginala dupa cezariana (NVDC) cu succes (chestionabil, totusi), iar aceasta experienta nu a fost lipsita de o serie de complicatii. Catre sfarsitul travaliului, nasterea aceea natuala (mult visata) ...s-a transformat intr-o cezariana de urgenta. Cand termenul celei de-a treia sarcini ajunsese aproape la sfarsit, am optat pentru cezariana, deoarece fusesem atat de traumatizata de experientele anterioare incat nu am vrut sa trec printr-o alta nastere vaginala...
OK acum ma pot ocupa de meseria mea de mama insa nasterea copiilor mei a fost grea (fiecare din ele) Tot acel proces de a impinge bebelusul afara nu se potriveste bine cu pelvisul meu mic. Inteleg si realizez pe deplin controversa care exista in lume (si pe formul Desprecopii desigur) asupra ratei operatiei de cezariana insa nimeni nu poate nega faptul ca, in multe cazuri, aceasta procedura salveaza vietile mamelor si ale copiilor. - (autor: FiricelA- mamica blogger la Desprecopii)
Partea buna este ca o nastere prin cezariana poate fi cel putin planificata ...
Operatiile de cezariana pot fi planificate inainte de nastere, atunci cand se pare ca travaliul si nasterea ar fi nesigure pentru mama si copil din cauza complicatiilor, dar si atunci cand nasterea nu merge asa cum speram. Datorita experientelor mele de nastere, nu ma vei gasi niciodata in postura in care sa le predic mamelor ca experientele lor de nastere TREBUIE sa urmeze un anumit curs sau un altul. Trebuie sa faci ceea ce este corect si sigur pentru tine si copilul tau!
Recuperarea ce urmeaza travaliului si nasterii este intotdeauna o situatie complicata, implica intersectari intre hormoni, efort fizic si bucatele din noi care sunt stresate si manipulate in moduri cum numai acum se intampla. Imaginea mamei perfecte, care este inapoi pe picioarele ei la zece minte dupa ce s-a nascut copilul, poate fi daunatoare pentru toate femeile, insa pentru o mama ce a nascut prin cezariana, poate fi deosebit de problematica.
Si eu fac parte din categoria mamelor care au nascut prin cezariana si care, uneori, suntem percepute intr-un mod negativ si privite ca fiind inferioare celorlalte mame pentru modul in care copilul nostru este adus in aceasta lume. Asadar, pentru toate mamele dintre voi care poate optati sau aveti nevoie de o cezariana pentru a va putea naste micutul pachet de bucurie, am alcatuit aceasta lista de sfaturi pentru a va ajuta sa depasiti acele primele cateva saptamani cu cat mai multa eleganta, calm si liniste interioara este posibil.
Nu incerca...
Sa fii o mama care le face pe toate este practic imposibil fara un TimeTurner sau o echipa plina de asistenti, insa daca a existat vreodata momentul de a renunta la incercarea de a le face pe toate, atunci acest moment este imediat dupa nasterea copilului. Acest lucru este valabil de doua ori mai mult pentru mamele care au nascut prin cezariana. Nu are importanta cat de obisnuita pare a fi in zilele acestea, cezariana inca este clasificata ca fiind o importanta operatie abdominala. Mamele care au suferit cezariana de urgenta se lovesc, adeseori, de aceeasi epuizare intalnita la travaliu, de durerea operatiei in sine si de secretia hormonala a placentei. Toate acestea inainte de a mentiona orice sentimente de pierdere sau durere care ar putea fi rezultate din faptul ca nu ti-ai nascut copilul pe calea “normala”.
Incepe prin a fi blanda cu tine insuti. Traieste-ti sentimentele si nu lasa pe nimeni sa iti spuna ca nu e bine sa te simti asa cum te simti.
Ad-Extra3:
Alege fara jena chilotii de bunicuta
Majoritatea inciziilor de cezariana sunt efectuate sub forma unei linii drepte deasupra osului pubian. Acest lucru este minunat pentru aspectul de mai tarziu al cicatricei, insa este ingrozitor daca ai tendinta de a purta lenjerie joasa. Incizia se poate simti ciudat si sensibil pentru o vreme, chiar si dupa ce s-a inchis. Chilotii cu talie inalta ar putea arata ca si cum ar putea fi utilzati la o barca cu panze, insa acestia nu se vor freca de incizie, fapt pentru care ai putea sa-i binecuvantezi.
Mergi la o plimbare
Odata ce medicul ti-a spus ca este bine sa incepi sa te deplasezi, mersul pe jos poate fi un exercitiu minunat prin care sa incepi obtinerea mobilitatii corpului. Probabil ca vei fi mult mai obosita decat te simti, asa ca, incepe incet. Plimbatul poate ajuta, de asemenea, la punerea in miscare a gazului din stomacul tau.
Nu sari peste medicamente
Dupa o cezariana, majoritatea medicilor prescriu atat calmante, cat si emoliente. Nu incerca sa fii un super-erou si sa reduci consumul lor. Aminteste-ti ca tocmai ai trecut printr-o interventie chirurgicala majora, si ia-ti medicamentele. In mod special emolientele. Primul scaun de dupa nastere se simte ca si cum ai urca Muntele Everest, chiar daca, in cele din urma, arata ca scaunul de iepure. Nu inrautati aceasta experienta prin incercarea de a fi un erou. Ia emolientele. Doar fa-o. Aminteste-ti, de asemenea, ca ai nevoie sa iei mai putine medicamente pentru a domina durerea, decat atunci cand iei pentru a scapa de toata durerea odata,din cauza inrautatirii ei. Daca incepi sa te simti foarte somnolenta si confuza, s-ar putea sa fie din cauza ca iei prea multe medicamente, dar daca simti ca functionezi bine, respecta programul de medicamentatie.
Pantalonii de pijama sunt prietenul tau cel mai bun
Chiar si vedetele isi iau o pauza de aproximativ sase saptamani inainte de a face urmatoarea sedinta foto. Persoanelor care vin in vizita la spital sau acasa nu le pasa daca porti pantaloni de pijamale: pana la urma, ei nu sunt acolo, cu adevarat, pentru a te vedea pe tine, nu-i asa? Imbratiseaza codul vestimentar a pijamalelor, cel putin pana la vindecarea inciziei.
Cere ajutor
Stii cum vin oamenii si intreaba “Pot face ceva pentru a te ajuta?”, iar noi, ca niste femei bune si delicate, spunem “Oh, nu; Am totul sub control.”? La naiba cu asta. Daca oamenii vor sa iti ia in brate beblusul, fa-i sa lucreze pentru asta. Inainte de a le inmana dragalasul copil, pune-i sa spele hainele, sa porneasca masina de spalat vase sau chiar sa duca gunoiul.
Pregateste-te pentru impact
Asigura-te ca ai o perna la indemana imediat si in zilele ce urmeaza operatiei. Apas-o usor impotriva burtii pentru a ajuta la calmarea durerii atunci cand stai in picioare, stai jos, mergi, tusesti, razi sau stranuti. De asemenea, vei dori sa te asiguri ca o folosesti in drumul de la spital spre casa, pentru a fi pregatita pentru orice denivelare a drumului peste care vei da cu masina. De asemenea, poti aseza perna la spatele tau pentru a te ajuta sa te simti mai confortabil in timp ce stai.
Continua sa te invarti
Imediat dupa operatie si pentru urmatoarele cateva saptamani, asigura-te ca te invarti pe o parte de fiecare data cand ai nevoie sa te muti din pozitia culcat in sezut sau din picioare, intinsa pe spate. Acest lucru va ajuta la prevenirea oricarei intinderi pe partea inciziei in timpul procesului de vindecare. Asigura-te intotdeauna ca te intorci mai intai pe partea ta, iar mai apoi te deplasezi catre urmatoarea pozitie. De la culcat pe spate la statul in picioare: pastreaza-ti capul pe pat, invarte-te intr-o parte si apoi foloseste puterea superioara a corpului pentru a te rostogoli si pune presiune pana te asezi in sezut. De aici, te poti ridica in picioare. Este posibil sa ai nevoie sa imbratisezi perna impotriva abdomenului tau si atunci cand incerci sa te ridici. Atunci cand vrei ca de la statul in picioare sa stai culcata pe spate, apuca din nou perna aia si imbratiseaza-o in jurul abdomenului in timp ce te asezi in pat. De acolo, foloseste puterea superioara a corpului pentru a te aseza pe pat pe o parte, iar apoi invarte-te pe spate.
Maseaza-ti cicatricea
Odata ce primesti confirmarea de la medicul tau ca cicatricea ta este bine vindecata, de obicei, verificarea are loc la aproximativ sase saptamani, vei dori sa incepi masarea cicatricei chirurgicale. Inceperea mai devreme a masajului poate incetini procesul de vindecare si nu este recomandata. De asemenea, fie ca au trecut luni, sau chiar ani de la cezariana, nu este prea tarziu pentru a efectua imbunatatiri.
Cand tesutul cicatricial se formeaza dupa un traumatism sau o interventie chirurgicala isi intinde fibrele la intamplare in toate directiile diferite. De asemenea, poate adera la tesuturi la care nu vrei, precum fascia si organe. Fascia este un sistem specializat al organismului alcatuit din tesutul conjunctiv care acopera sau leaga impreuna parti ale corpului, precum muschii sau organele tale.
In abdomen, formarea tesutului cicatricial poate provoca, de asemenea, adeziuni. Aceste adeziuni sunt benzi de tesut cicatricial care leaga impreuna parti ale corpului, ce in mod normal nu au legatura. Orice tesut vine in contact cu aceste adeziuni, ar putea ramane lipit. Cu o operatie de cezariana este foarte comun sa ai o aderenta pe organe precum colon, ovar, sau aderenta intre vezica urinara si uter. Iti poti imagina aceste fibre ca pe cele ale unei mingi de fire atunci cand este desfacuta si incurcata peste tot. Firul poate fi prins si infasurat in jurul a tot ceea ce nu ar trebui sa fie. Tesutul cicatricial se formeaza in acelasi mod si trebuie sa fie invatat cum sa se extinda in mod corespunzator prin intermediul masajului.
Aminteste-ti ca pe langa mama, esti femeie, om
In primele saptamani de crestere a unui nou-nascut, este usor sa pierzi urma a tot ceea ce te face sa fii... tu. Nu-ti fie teama sa ceri ceea ce ai nevoie. Nevoi diferite pentru toata lumea. Unele mame doresc cu disperare sa iasa singure in oras si sa se bucure de o ceasca de cafea. Unele doresc sa petreaca o jumatate de ora la dus, fara a se preocupa de cine va pune copilul la somn. Primul meu copil nu suporta sa fie lasat din brate nici macar pentru o secunda, si imi doream cu disperare pe cineva care sa il tina putin pentru mine, deoarece aveam inca multe dureri de la prima mea cezariana si nu-mi doream decat sa ma odihnesc. Orice ai nevoie pentru a te ajuta sa te simti mai mult ca tine este valid si ok, si ar trebui sa ceri.
Si aminteste-ti ca, odata ce ai terminat cu acele primele cateva saptamani urate, iar medicul iti da unda verde pentru a deveni mai activa, corpul ta va fi foarte diferit fata de cum era inainte de sarcina. Chiar daca inainte nu ai mai lucrat cu un antrenor personal, organizarea chiar si a unei singure consultatii cu o persoana care cunoaste despre exercitiile prenatale si postnatale te-ar putea ajuta sa incepi pe calea cea dreapta catre un nou tip de fitness.
Care ti s-a parut a fi cel mai folositor sfat? Spune-ne intr-un comentariu.
Durerea de cap dupa nasterea prin cezariana: de ce apare si cum se trateaza
Primim la Desprecopii foarte des aceasta intrebare: Am nascut prin cezariana acum 3 saptamani si am dureri insuportabile. Este posibil de la anestezie? Iata de ce apar aceste dureri de cap dupa o nastere prin cezariana si cum se pot trata ... citeste mai departe
Despre recuperarea dupa cezariana mai citeste:
Cezariana si legatura cu copilul
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu ti le spune nimeni
Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?
Controalele post-natale
Suprizele unei mamici incepatoare
Acum faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor
In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarcinii la Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai.
Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor inteligente de pe Desprecopii.com. Clubul in care ati intrat este cel al parintilor si are o multime de mebri. Bine ai venit!
Alaptarea - ghid complet
Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau.
Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita.Totul despre alaptare, cu detalii - de la Desprecopii.com:
Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului
Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
autor:FiricelA- mamica blogger la Desprecopii in dialog cu redactorul Desprecopii: Milena Sadova, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2017
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII