De câte ore de somn are nevoie un copil școlar? Ce se intamplă dacă nu doarme SUFICIENT? Semnale de alarmă
De câte ore de somn are nevoie un copil școlar? Și ce se întâmplă dacă nu doarme suficient? E important să știi, dacă ești părinte de școlar. 🌙
Un copil școlar (5-18 ani) are nevoie de 9 ore de somn în 6 zile pe săptămână, deci trebuie să doarmă efectiv de la ora 9 seara până la 6 dimineața, iar asta înseamnă că trebuie să meargă la somn cel mai târziu la ora 8:30 seara. 😴 Copiii care nu au acest somn suficient au rezultate mai proaste la școală și o șansă mult mai mică de a-și atinge potențialul maxim pe care îl au. 📚🎓
veti citi
Copilul tau isi face cele 9 ore de somn recomandat?
Semnal de alarma - importanta somnului in copilarie
Somnul de 9 ore - rezultate pozitive
Rezultatul somnului insuficient al copilului
Semne ca copilul tau nu doarme suficient - iar unele te vor surprinde
Cand ar trebui sa mearga scolarul la somn: diagrama orei de culcare
Copilul tau isi face cele 9 ore de somn recomandat?
Cat doarme copilul tau? Si tu stii cat de important este somnul in perioada copilariei? Doar 48% dintre copiii de vârstă școlară din Statele Unite au 9 ore de somn în cele mai multe nopți ale saptamanii, conform noilor cercetări prezentate de Conferința Academiei Americane de Pediatrie (AAP) la inceput de 2020.
9 ore de somn inseamna ca un copil scolar sau adolescent trebuie sa doarma efectiv de la ora 9 seara pana la 6 dimineata, iar asta inseamna ca trebuie sa mearga la somn cel mai tarziu la ora 8.30 seara.
Copiii care au un somn suficient, sugerează studiul, au sanse semnificativ mai mari de a avea rezultate bune la școală și semne de „înflorire a copilăriei”, o măsură de bunăstare comportamentală și socială care ii poate ajuta sa isi atinga potentialul intelectual al varstei lor.
Citeam de curand un topic pe forumul Desprecopii in care niste romani proaspat mutati in Olanda nu intelegeau de ce olandezii isi pun copiii la culcare la ora 7.30 seara iar copiii lor mergeau la somn la ora 11 seara...
Semnal de alarma - importanta somnului in copilarie
"Lipsa cronică de somn este o problemă gravă de sănătate publică în rândul copiilor”, este declaratia Academiei Americane de Pediatrie.
„Somnul insuficient în rândul adolescentului, de exemplu, este asociat cu consecințe fizice și psihice asupra sănătății, incluzând un risc crescut de depresie și obezitate și efecte negative asupra dispoziției, atenției și performanței academice”.
In mod evident, parintii isi doresc ca un copil sa isi poata atinge potentialul maxim. Deci este important sa intelegem ca cercetarile recente arata ca acei copiii care dorm suficient au rezultate mai bune la scoala si au un potential mai mare de a inflori din punct de vedere al capacitatilor lor pe perioada copilarie - in comparatie cu copiii cu un somn insuficient.
Studiul realizat de Academia Americana de Pediatrie a analizat răspunsurile părinților a 49.050 de copii cu vârste cuprinse între 6-17 ani in perioada 2016-2019. Parintii au raspuns la întrebări cu privire la câte ore de somn au dormit in n timpul unei săptămâni - pe parcurs de 2 ani. Pentru studiu, un somn suficient a fost definit ca un somn mai mare sau egal cu 9 ore în cel putin 6 zile a saptamanii.
Cercetatorii au adunat datele parintilor care analizau interesul, curioziatea de a invata lucruri noi, buna dispozitie, ambitia, modul in care s-au descurcat la teme, calmul si controlul la probleme dificile - ale copiilor.
Somnul de 9 ore - rezultate pozitive
Cercetătorii au descoperit că un somn suficient - de 9 ore pe zi, in 6 zile ale saptamanii, raportat la 47,6% dintre copiii de 6 până la 17 ani, a fost asociat pozitiv cu mai multe măsuri de înflorire individuale.
Din copiii care nu au dormit cele 9 ore în cele mai multe nopți de săptămână, doar 34% au arătat interes și curiozitate pentru a învăța lucruri noi, doar 23% si-au facut toate temele necesare; 18% aveau stres crescut sau grija de a merge bine în școală; 14% doar si-au terminat proiectele scolare si doar 12% au manifestat iteres pentru a invata lucruri noi.
Analiza s-a ajustat în funcție de vârstă, timpul petrecut în fața televizorului, timpul petrecut cu computere, telefoane mobile, jocuri video și alte dispozitive electronice, experiențe nefavorabile din copilărie (inclusiv abuz, neglijare și alte experiențe potențial traumatice) și sănătate mintală,
Rezultatul somnului insuficient al copilului
Cercetătorii au identificat, de asemenea, factorii de risc asociați cu somnul insuficient. Parintii care nu isi incurajeaza copiii sa isi faca orele de somn au un nivel mai scazut de educatie, traiesc in medii cu venit mai mic, folosesc prea mult aplicatiile de social media si au axperiente negative din copilarie, sau afectiuni de sanatate mentala.
Academia Americana de Pediatrie a declarat ca acest studiu consolidează importanța creșterii eforturilor pentru a ajuta copiii să obțină cantitatea recomandată de somn pentru vârsta lor. Ea a spus că eforturile ar trebui să se concentreze în special pe limitarea utilizarii mijloacelor digitale si incurajarea unei rutine de culcare in zilele de scoala.
Aceastea sunt intervenii importante pentru parinti pentru a-si ajuta copiii sa isi atinga potentialul maxim pe care il au.
Semne ca copilul tau nu doarme suficient - iar unele te vor surprinde
Somnul insuficient sau un somn de calitate scăzută - amenință dezvoltarea și creșterea sănătoasă a oricarui copil. În plus, somnul insuficient la copii este legat direct de probleme de comportament, rezultate scolare slabe, obezitate, probleme cardiovasculare, depresie și alte probleme grave.
Dar ce semnale exista ca un copil nu dorme suficient? Ei bine, unele te pot suprinde. Invata sa recunosti aceste semne că copilul tău nu doarme suficient.
Cand ar trebui sa mearga scolarul la somn: diagrama orei de culcare
Odata cu inceperea scolii, parintii incearca (sau ar trebui) sa impuna un nou program de somn copilului. O diagrama lipita pe frigider ce spune cu exactitate care sunt orele de somn este benefica pentru copii deoarece isi vor cunoaste singuri programul ce il au de urmat.
Asadar, cand ar trebui sa mearga scolarul la somn? Iata o diagrama a orei de culcare, propunsa de un psiholog olandez.
Despre somnul copilului si ora de culcare mai puteti citi:
Cum imi invat baiatul sa doarma singur?
10 lucruri de stiut despre somnul copilului tau
Cosmarurile copiilor - ce sunt si ce e de facut?
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Referinte: American Academy of Pediatrics (AAP) 2019 National Conference & Exhibition in New Orleans.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII