Copilul de 6 ani: dezvoltare intelectuală și socială

Copilul de 6 ani: dezvoltare intelectuala si sociala

Copilul de 6 ani: dezvoltare intelectuală și socială

Copilul de 6 ani este în plină dezvoltare intelectuală si socială. Are nevoie de indrumare si absoarbe cu sete informatiile din jurul său. Este o varstă minunată de care depinde intregul sau drum educational si social, de mai departe...


Dezvoltarea fiecarui copil este unica si complexa. Desi copiii se dezvolta printr-un tipar general de pasi si etape principale previzibile, este posibil ca ei sa nu treaca prin acesti pasi in acelasi mod sau in acelasi timp. Dezvoltarea unui copil este, de asemenea, puternic influentata de factorii din mediul sau si de experientele pe care le are. Informatiile din acest ghid explica ce cred expertii in dezvoltarea copilului a fi "asteptari pe scara larga" pentru ceea ce ar putea obtine un copil mediu intr-un anumit an. Luati in considerare ceea ce cititi in contextul dezvoltarii unice a copilului dumneavoastra.

 

in acest articol veti citi mai multe despre:
La 6 ani, copiii necesita multa indrumare din partea adultilor
Abilitatile lingvistice la 6 ani
In clasa intaia, copiii se transforma in cititori adevarati
Matematica la 6 ani
Experientele stiintifice la 6 ani
Copiii in varsta de 6 ani continua sa se bucure de miscare intr-o varietate de moduri
Dezvoltarea sociala si emotionala la 6 ani
Creativitatea la 6 ani
Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii

La 6 ani, copiii necesita multa indrumare din partea adultilor

Copiii in varsta de sase ani au o atentie mai mare si continua sa prefere activitatile structurate, chiar si activitatile cu o experienta mai deschisa. Ei se bucura de noi roluri si responsabilitati, dar inca necesita multa indrumare din partea adultilor si pun frecvent intrebari pentru a se asigura ca indeplinesc sarcinile in mod corect.

Abilitatile lingvistice la 6 ani

Abilitatile lingvistice la copiii de sase ani devin din ce in ce mai sofisticate pe tot parcursul anului. Vocabularul lor creste rapid, iar limbajul lor ajunge dincolo de comunicare pentru a oferi o baza pentru invatare, inclusiv pentru dezvoltarea abilitatilor de citire independenta. In general, pronuntia cuvintelor este clara si ei utilizeaza cu acuratete complexe forme gramaticale.

In clasa intaia, copiii se transforma in cititori adevarati

Ei aplica cunostintele si practica strategii pentru a decoda cuvinte necunoscute. Invata sa citeasca cu voce tare aratand fluenta, precizie si intelegere. Ei citesc o varietate de texte pentru placere (de exemplu, povestiri, texte informative, poezii) si se bazeaza pe o varietate de strategii de intelegere pentru a intelege si a se bucura de texte. Copiii din aceasta varsta scriu povesti, note si descrieri. Cei mai multi sunt capabili sa dezvolte o idee dincolo de o propozitie si vor adauga cateva detalii pentru a ajuta la descrierea sau explicarea lucrurilor din lumea lor. Le place sa impartaseasca scrierile lor cu ceilalti.

Matematica la 6 ani

La matematica, copiii de 6 ani pot numara in mod obisnuit pana la "200" si pot sa numere inapoi de la "20." Ei inteleg conceptul de numere "impare" si "pare" si pot reprezenta numere pe o linie numerica sau cu cuvinte scrise. Ei folosesc strategii din ce in ce mai sofisticate pentru a rezolva problemele de adaugare si scadere. Ei, de asemenea, numara laturile formelor pentru a le identifica si pot combina formele pentru a crea una noua. Copiii in varsta de sase ani pot da si pot urma instructiuni pentru a se deplasa in jurul unei camere sau pe o harta.

Experientele stiintifice la 6 ani

Descoperirea stiintifica pentru copiii de aceasta varsta este afectata de tendinta lor de a imparti lumea intre ireal si real. Copiii in varsta de sase ani ar putea continua sa dea animalelor caracteristici umane, cum ar fi sugerarea a ceea ce poate gandi un vierme sau afirmarea ca un fluture are gene. Incurajarea copiilor de a observa indeaprope viermii si fluturii ii va ajuta sa descrie mai obiectiv ceea ce observa. Experientele stiintifice pentru aceasta grupa de varsta ar trebui sa continue sa imerseze copiii intr-o investigatie de prima mana a lumii din jurul lor, astfel incat sa poata continua sa construiasca un rezervor de experiente de la care pot incepe sa deseneze, din moment ce gandirea lor devine mai sofisticata.

Copiii in varsta de 6 ani continua sa se bucure de miscare intr-o varietate de moduri

Desi sunt departe de a fi experti in utilizarea abilitatilor motorii, acest lucru nu le diminueaza entuziasmul de a incerca noi activitati si sporturi. Sunt capabili sa alerge in diferite moduri si directii si isi pot manipula corpurile prin sarituri si aterizari, rostogolire si transferarea greutatii lor de la picioare la maini si apoi iar la picioare. Coordonarea mainilor si a picioarelor este inca in curs de dezvoltare, astfel incat abilitatile precum aruncarea, prinderea si lovirea sunt inca in curs de dezvoltare. Cu toate acestea, cu echipamentul potrivit si cu un partener priceput, abilitatile lor motorii continua sa se imbunatateasca. Nota: in aceasta perioada de dezvoltare, nivelurile reale ale abilitatilor copiilor vor varia in functie de cantitatea lor de activitate fizica. Copiii sedentari nu se vor maturiza la fel de repede ca si cei care participa la activitati cum ar fi lectii de dans, sporturi de echiaa sau joc de curte.

Dezvoltarea sociala si emotionala la 6 ani

In ceea ce priveste dezvoltarea sociala si emotionala, copilasii de sase ani sunt increzatori si incantati sa isi arate talentele. Ei incep sa manifeste o constientizare crescanda a propriilor emotii si a altora si incep sa dezvolte tehnici mai bune de auto-control. Copiii in varsta de sase ani se bucura de impartasirea jucariilor si a gustarilor cu prietenii, desi conflictele dintre prieteni pot ramane in continuare destul de frecvente. Rutinele previzibile sunt surse importante de stabilitate si securitate pentru copiii de aceasta varsta. Copiii in varsta de sase ani isi formeaza stabilitatea emotionala din interactiunile cu adultii cu care se simt in siguranta, in special in situatii si circumstante dificile.

Creativitatea la 6 ani

Dezvoltarea unui copil in artele creative variaza in mare masura pe baza experientelor copilului cu arta, muzica, dansul si teatrul. Avand in vedere expunerea si practica, copiii de 6 ani folosesc o varietate mai larga de materiale pentru a crea imagini vizuale care combina culori, forme si linii. De asemenea, isi pot aminti cuvintele si melodiile unui numar de melodii si pot sa cante cu vocea sau la instrumente aceste melodii. Ei pot fi, de asemenea, invatati cum sa citeasca muzica si sa scrie simple notatii muzicale. in ceea ce priveste dansul, copiii de sase ani pot crea, imita si explora miscarea ca raspuns la un ritm muzical. Jocul dramatic al celor de sase ani prezinta mai mare creativitate si complexitate in utilizarea recuzitei, a costumelor, a miscarilor si a sunetelor. Copiii de aceasta varsta pot, de asemenea, sa repete textul simplu si sa coopereze cu ceilalti intr-o piesa dramatica.

Măseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii

In jurul varstei de 6 ani copiii incep sa piarda dintisorii temporari, care sunt inlocuiti de cei permanenti. Distrasi de acest fenomen, parintii trec cu vederea ceea ce se intampla in spatele ultimului molar de lapte... mai ales atunci cand nu exista simptome de eruptie dentara, cum se intampla in cazul dintilor temporari (durere, gingie inflamata, temperatura corporala usor crescuta citeste in continuare aici.

Iata ce trebuie sa stii despre maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii.

Cand ar trebui sa mearga scolarul la somn: diagrama orei de culcare

Odata cu inceperea scolii, parintii incearca (sau ar trebui) sa impuna un nou program de somn copilului. Asadar, cand ar trebui sa mearga scolarul la somn? Iata o diagrama a orei de culcare, propunsa de un psiholog olandez...

Citeste mai departe AICI

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Desprecopii.com 
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII