Măseluța de 6 ani și importanța sigilării timpurii

Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii

Măseluța de 6 ani și importanța sigilării timpurii

In jurul varstei de 6 ani copiii incep sa piarda dintisorii temporari, care sunt inlocuiti de cei permanenti. Distrasi de acest fenomen, parintii trec cu vederea ceea ce se intampla in spatele ultimului molar de lapte... mai ales atunci cand nu exista simptome de eruptie dentara, cum se intampla in cazul dintilor temporari (durere, gingie inflamata, temperatura corporala usor crescuta etc.).

→ Iata ce trebuie sa stii despre maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii.

veti citi despre:
Maseluta de 6 ani este singurul dinte permanent care nu inlocuieste un dinte de lapte.
De ce este important să prevenim apariţia cariei dentare pe molarul de 6 ani?
Cum putem preveni apariţia cariei pe aceşti dinţi?
Ce trebuie să ştiu despre sigilarea dentară?

Sigilarea dintilor, cea mai eficienta metoda de prevenire a cariilor la copii!
 

Maseluta de 6 ani este singurul dinte permanent care nu inlocuieste un dinte de lapte?

Stiati ca... maseluta de 6 ani este singurul dinte permanent care nu inlocuieste un dinte de lapte?

In jurul varstei de 6 ani copiii incep sa piarda dintisorii temporari, care sunt inlocuiti de cei permanenti. Distrasi de acest fenomen, parintii trec cu vederea ceea ce se intampla in spatele ultimului molar de lapte... mai ales atunci cand nu exista simptome de eruptie dentara, cum se intampla in cazul dintilor temporari (durere, gingie inflamata, temperatura corporala usor crescuta etc.).

De ce este important sa prevenim aparitia cariei dentare pe molarul de 6 ani?

Măseaua de 6 ani are un rol bine definit încă de la apariţie: în funcţie de aceasta se vor alinia şi restul dinţilor permanenţi pe arcadele dentare. Însă, poziţionarea sa, dar şi faptul că durata erupţiei poate ajunge chiar şi la 1 an de la momentul apariţiei de sub mucoasa gingivală, conduc la acumularea plăcii bacteriene la nivelul suprafeţei sale ocluzale, care prezintă un relief foarte accentuat, cu multe zone de retenţie.

Din păcate foarte mulţi copii ajung la medicul dentist prezentând carii pe molarul de 6 ani!

masea de lapte

 

Cum putem preveni aparitia cariei pe acesti dinti?

Caria pe dinţii laterali, indiferent că sunt molarii de 6 ani, măseluţele temporare, sau premolarii permanenţi poate fi prevenită prin sigilarea suprafeţelor de masticaţie.

De asemenea, o rutină riguroasă a igienei dentare acasă, ce cuprinde: periaj cu pastă de dinţi cu fluor de două ori pe zi, timp de două minute, utilizarea aţei dentare speciale înaintea periajului de seară şi a apei de gură pentru copii, însoţite de periajul profesional realizat de către medicul dentist pediatru de două ori pe an, asigură o sănătate dentară a copilului pe termen lung.

Ce trebuie sa stiu despre sigilarea dentara?

Cel mai important aspect este acela că sigilarea dentară se poate face numai pe un dinte perfect sănătos! De aceea este important ca imediat cum părintele observă că molarul de 6 ani a erupt, să se prezinte cu copilul la medicul dentist.

Sigilarea este o metodă simplă şi rapidă, care ajută în proporţie de 90% la reducerea apariţiei cariei dentare. Materialele folosite sunt fluide şi pătrund uşor în şanţurile şi fosetele dentare.

Este important ca o dată la 6 luni copilul să vină la un control de rutină, moment în care se va verifica şi integritatea sigilărilor realizate. Consumul de alimente tari (bomboane, popcorn etc.) poate afecta stratul protector aplicat.

Afla mai multe despre sigilarea dentara >>AICI<< 

În cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS sigilările dentare au o garanţie de 2 ani, perioada în care acestea se refac gratuit, dacă pacientul se prezintă la şedinţele de profilaxie de două ori pe an.

Sigilarea dintilor, cea mai eficienta metoda de prevenire a cariilor la copii!

Cu toate ca exista medici stomatologi care considera ca sigilarile trebuie realizate doar in cazul dintilor permanenti, studiile de specialitate releva faptul ca sigilarile facute dintilor de lapte impiedica dezvoltarea cariilor si a unor probleme grave ce ar putea afecta intregul organism. Astfel, s-a demonstrat ca progresia cariilor la dintii sigilati este de 2,6% spre deosebire de 12,6% in cazul dintilor care nu au fost sigilati. Care este varsta potrivita pentru sigilarea dintilor? Nimeni nu poate preciza cu certitudine varsta, intrucat fiecare copil are propriul sau ritm de dezvoltare. Cu toate acestea se poate afirma faptul ca procesul de crestere al dintelui trebui sa fie incheiat citeste mai departe aici.

autor: Dr. Dana Ivan, Medic Stomatolog Stomatologie Pediatrică si Chirurgie Dentară
https://www.de4kids.ro/
 

Tot despre ingrijirea dintilor mai cititi: 

Ingrijirea dintilor de lapte
luorurile si dintii copilului

Implantul dentar

Zaharul si alimentatia copilului mic
Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus
Dantura in timpul sarcinii
Pierderea danturii prezice aparitia unor boli
Bauturile gazoase distrug dintii 

  Forum de stomatologie pentru copii

Cabinet stomatologic pentru copii 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII