NU da apă sau ceai bebelusului pană la 6 luni - iată de ce

Nu da apa sau ceai bebelusului pana la 6 luni - iata de ce

NU da apă sau ceai bebelusului pană la 6 luni - iată de ce

Până la 6 luni, bebelușul NU are nevoie de ceai sau apă. Multe mămici din România se grăbesc sa ofere ceai sau apa bebelusului dar un bebelus alăptat (sau hrănit cu formula)  nu are nevoie de alte lichide până la vârsta de 6 luni.

Iată de ce NU trebuie să ascultam sfaturile celor care cred că le stiu pe toate...


- veti citi:
NU e necesar să dai apă sau ceai bebelușului
Iată ce spune Academia Americană de Pediatrie
Laptele matern conține apă
Alăptarea exclusivă a bebelușului
Putem da ceai sugarilor? Iată cum poate afecta ceaiul sănătatea bebelușului
Cum crește bebelușul în primele 12 luni de viață

NU e necesar să dai apă sau ceai bebelușului

Mămicile de bebelusi sunt in mod constant supuse sfaturilor din partea celor care isi permit sa creada că le știu pe toate. Când este vorba despre creșterea unui bebelus, fiecare femeie are pretentia că este un expert și tocmai de aceea, nu trebuie sa apleci urechea la orice sfat... Așa se intamplă cu recomandarea de a da ceai sau apă bebelusului... pe motiv că ii e si lui sete...

Iată ce spune Academia Americană de Pediatrie

Putem da apă sau ceai unui bebelus care nu are incă 6 luni, dacă este foarte cald afară?

Raspunsul este clar: NU. In primele șase luni de viată, bebelușul nu are nevoie decât de lapte - fie lapte matern fie lapte formula.

Daca oferim apă bebelușilor care incă nu au 6 luni - le punem in pericol viața pentru că stimulăm astfel diareea si malnutriția.

In plus, apa poate să nu fie pură și să determine copilul să aibă infecții. Bebelușul căruia i se oferă apă, va păpa mai putin lapte matern și va fi tentat să refuze alăptarea, prin urmare ii putem provoca malnutritie. Efectele negative nu se opresc aici pentru că se formează un cerc vicios - bebe va suge mai putin de la sânul mamei, si astfel se miscorează producția de lapte matern.

In plus, introducerea apei sau ceaiului ii poate afecta flora intestinală, incă in formare la aceasta varstă. (si poate fi o cauză de declanșare a crampelor intestinale). Apa se poate da bebelusului dupa ce implineste 6 luni, citeste detalii aici: Cand pot bea bebelusii apa?

Laptele matern conține apă

Laptele matern este mai mult de 80% apă, în special primul lapte care vine la inceputul fiecărei sesiuni de alaptare. De aceea, ori de câte ori mama simte ca bebe este însetat, poate să-l alăpteze. Acest lucru va satisface setea micuțului, va continua să îl protejeze de infecții și va ajuta copilul să continue să crească bine.

Bebelușii nu au nevoie de apă înainte de vârsta de 6 luni, chiar și într-un climat cald. Acesta este unul dintre motivele pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii si Academia Americana de Pediatrie  recomandă ca bebelusii să fie exclusiv alăptați pentru primele 6 luni de viață.

Citeste si Mami NU da bebelușului tau apa. Apa ii poate provoca intoxicația cu apa care poate duce la deces

Alăptarea exclusivă a bebelușului

Un bebeluș este considerat alaptat in exclusivitate atunci când primește numai lapte matern, fără alimente sau lichide suplimentare, chiar apă, cu excepția soluției orale de rehidratare, picături, siropuri de vitamine, minerale sau medicamente.

Când alăptează, mama îi dă copilului toată apa de care are nevoie, oferind în același timp "apă sigură" și protejând copilul împotriva diareei.

Putem da ceai sugarilor? Iată cum poate afecta ceaiul sănătatea bebelușului

Din discutiile de pe forumul Desprecopii - poti trage usor concluzia ca multe mamici ofera bebelusului ceai. Ba chiar li se pare ca un bebelus nu poate trai fara ceai. Ei bine, e timpul sa explicam o serie de detalii despre cum poate afecta ceaiul sanatatea bebelusului.

Sfatul medicilor de la WEBmd urmatorul: Putem oferi ceai bebelusului dupa varsta de 6 luni. Pana la 5-6 luni, bebelusul are nevoie doar de laptele mamei sau de laptele formula. Pana la varsta de 5-6 luni, sistemul digestiv al bebelusului este inca in formare si este pregatit sa accepte doar lapte si nimic altceva.  Iata cum poate afecta ceaiul sanatatea bebelusului

► Citeste si E foarte cald: ar trebui să le dam sugarilor APĂ? Aceasta este recomandarea medicilor pediatri.

Cum crește bebelușul în primele 12 luni de viață

Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului 
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

Esti o mamică care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Aurora Negrean, redactor Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
referinte: Academia Americana de Pediatrie, WEBMD

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII