Alaptarea exclusiva, intarcatul si momentul optim pentru diversificare

Alaptarea exclusiva, intarcatul si momentul optim pentru diversificare

Alaptarea exclusiva, intarcatul si momentul optim pentru diversificare

Alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni este recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii insa cele mai recente cercetari legate de alaptarea bebelusilor arata ca hranirea sugarilor exclusiv de la sanul matern dupa 6 luni ii expune la un risc crescut de alergii, provocand aversiunea fata de alte tipuri de hrana si constituind, se pare, o cauza a obezitatii.

Noile reguli ale Academiei Americane de Pediatrie (2018) despre inceperea diversificarii sunt acestea: Introdu alimente solide bebelusului intre 4 si 6 luni timp in care continua sa il alaptezi, evitand pe cat posibil laptele formula.

- veti citi:
Alaptarea exclusiva dupa varsta de 6 luni
Diversificarea nu trebuie facuta mai tarziu de 6 luni
Noile reguli ale Academiei Americane de Pediatrie (2018) despre inceperea diversificarii
Intarcatul tarziu si toleranta la gluten
Evolutia sfaturilor despre alaptare
Cand incepem diversificarea?
Cat poate continua alaptarea bebelusului?

Alaptarea exclusiva dupa varsta de 6 luni

Cele mai recente cercetari legate de alaptarea bebelusilor arata ca hranirea sugarilor exclusiv de la sanul matern dupa 6 luni ii expune la un risc crescut de alergii, provocand aversiunea fata de alte tipuri de hrana si constituind, se pare, o cauza a obezitatii.

Noile studii contrazic practic cateva decenii in care mamicile au fost sfatuite sa alapteze cel putin 6 luni exclusiv  - inainte de a da mancare solida bebelusilor. Aceasta recomandare era menita sa ii ajute pe bebelusi sa nu devina alergici sau sa sufere de gastroenterita. Actualmente, specialistii sustin ca diversificarea poate incepe la 4 luni de la nastere.

Medicii pediatri americani de la Academia Americana de Pediatrie sunt de parere ca recomandarile anterioare cu privire la hrana bebelusilor au marit, de fapt, riscul de alergii producand adesea un deficit de fier. In plus, este posibil ca alaptarea prelungita exclusiva sa-l impiedice pe bebelus sa accepte mancarurile cu gusturi amarui, favorizand si cresterea obezitatii.

Noile studii au starnit, cum era de asteptat, numeroase controverse, avansandu-se ideea ca astfel de cercetari asupra alimentatiei bebelusilor au un substrat financiar, beneficiile fiind, in primul rand, ale firmelor care produc hrana pentru copii.

Alti specialisti in domeniu considera, in schimb, ca felul in care mamicile isi hranesc bebelusii tine mai mult de instinct, chiar daca multe dintre ele au un sentiment de vinovatie generat de faptul ca incalca niste sfaturi oficiale.

Diversificarea nu trebuie facuta mai tarziu de 6 luni

Spre exemplu, in 2013, 16 studii diferite au aratat ca bebelusii care sunt hraniti exclusiv cu lapte matern in primele sase luni de viata au mai putine infectii. Altfel spus, au un sistem imunitar mai puternic. In acelasi timp insa, alte 33 de studii au demonstrat ca introducerea mancarurilor solide inainte de sase luni nu are nicio legatura cu bolile pe care le pot avea copiii. Aceste studii au demonstrat ca, desi alaptarea ofera bebelusului toate elementele nutritive de care are nevoie, hranirea exclusiv naturala poate constitui si cauza unui deficit de fier, care ar putea fi evitat prin adaugarea altor alimente.

Bebelusii care primesc, pe langa laptele matern, si lapte praf, beneficiaza de o cantitate de fier suplimentara, insa si ei sunt expusi altor dezavantaje generate de amanarea introducerii in alimentatie a mancarurilor solide.

Noile reguli ale Academiei Americane de Pediatrie (2018) despre inceperea diversificarii

Noile reguli ale Academiei Americane de Pediatrie (2018) despre inceperea diversificarii sunt acestea: Introdu alimente solide bebelusului intre 4 si 6 luni timp in care continua sa il alaptezi, evitand pe cat posibil laptele formula.

Intarcatul tarziu si toleranta la gluten

Un ultim studiu, realizat in Suedia, leaga, spre exemplu, problemele de tolerare a glutenului de intarzierea intarcarii. Nu exista practic motive concludente pentru care hrana solida sa nu fie introdusa dupa patru luni sau daca bebelusul cantareste peste 7 kilograme. Pe de alta parte, multi medici si moase considera ca schimbarea pozitiei oficiale fata de modul de hranire a sugarilor are, cu siguranta, o mare influenta asupra dezvoltarii industriei de produse alimentare destinate acestora.

Cu peste un secol in urma, mamele nu aveau astfel de probleme. Si asta pentru ca alternativele la hranirea exclusiva cu lapte matern erau destul de putine sau aproape inexistente. Formulele de lapte praf au aparut la mijlocul secolului al XIX-lea, insa la inceput erau foarte putine si erau destinate doar mamelor care nu puteau sa isi alapteze copiii pe cale naturala. Citeste pe larg: Intarcatul: cum si cand

Evolutia sfaturilor despre alaptare

Iata o sinteza a celor mai importante schimbari de perspectiva produse incepand cu a doua jumatate a secolului al XX-lea in ceea ce priveste alaptatul:

1950 - Formula de lapte praf a inceput sa aiba mare succes mai ales dupa razboi, cand s-a inregistrat un adevarat  baby boom , odata cu scaderea pretului laptelui si cu studii americane care au sustinut ca laptele praf este la fel de hranitor ca laptele matern.

1975 -  Este anul in care se inregistreaza cel mai scazut procent de bebelusi care sunt alaptati in mod natural. Acest lucru are doua cauze majore: intoarcerea imediata la serviciu a mamicilor si promovarea exceisva a ideii ca laptele praf poate inlocui cu brio laptele matern.

1980 -  Laptele matern este mai bun! este mesajul care revine in aceasta perioada. Noi studii dovedesc acest lucru, mai ales dupa ce se isca un intreg scandal legat de incurajarea femeilor de a folosi laptele praf in tarile in curs de dezvoltare, unde sursele de apa sunt adesea indoielnice.

1990 -  Organizatia Modiala de Sanatate sugereaza ca bebelusii trebuie alaptati de catre mama cel putin in primele trei luni de viata.

2001 -  Dupa mai multe cercetari, Organizatia Mondiala de Sanatate revine cu un nou sfat  acela ca bebelusii sa fie alaptati cel putin in primele sase luni de viata.

2003 -  In Marea Britanie se realizeaza studii  care sustin ideea ca laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelusi si ca alaptarea exclusiv naturala este recomandata pana la varsta de sase luni (26 de saptamani), laptele matern continand toate substantele de care organismul copilului are nevoie.

2005 -  Numarul de mame care isi alapteaza copiii creste cu 77%.

2008 -  Publicitatea pentru laptele praf destinat copiilor sub sase luni este interzisa.

Dincolo de toate aceste opinii, un lucru este cert: inainte de a va decide daca sa va intarcati sau nu copilul, este indicat sa apelati si la sfatul medicului pediatru care urmareste evolutia acestuia.

In Romania, conform emisiunii Romania Te Iubesc - de la ProTV,  doar 20% dintre mame isi alapteaza copiii in primele 6 luni de viata, desi Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca procesul ar trebui sa dureze pana in jurul varstei de 2 ani. Principalul motiv al acestui fenomen daunator celor mici este in primul rand lipsa de informare corecta. Femeile, mai ales cele aflate la prima sarcina, sunt descurajate de sfaturile contradictorii si de lipsa unor specialisti in maternitati.

Sfatul de la Desprecopii.com: Alaptatul este o alegere a mamei

 Daca veti alege o cale sau alta, este strict la latitudinea dumneavoastra. In cazul in care aveti probleme cu alaptarea sau doriti ajutor si informatii, intrati pe forumul Alaptatul - Help Line. O intreaga comunitate va va fi alaturi.

Cand incepem diversificarea?

Bebelusul mananca cu entuziasm si cu mare placere exclusiv lapte pina in jurul varstei de 5-6 luni. In jurul acestei varste, bebelusul incepe sa pofteasca si la alte alimente pe masura ce aparatul sau digestiv de maturizeaza si are nevoie  de hrana din ce in ce mai variata. Bineinteles, diversificarea, se face cu atentie, cu rabdare si pe parcursul a citorva luni.

Cititi: Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Cat poate continua alaptarea bebelusului?

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).

Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru desprecopii.com, 
Toate drepturile rezervate (c) 2018
referinte: Journal of Pediatrics - New York, 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. ramona dogeanu
    ramona dogeanutrimis la 17/2/2012

    fetita mea de 10 luni vrea sa o alaptez mai ales noapte, chiar de 3 ori , ziua in schimb reusesc sa ii distrag atentia de la san cu hrana solida, fructe si alte lichide. Nu stiu cum sa o intarc mai ales ca nu adoarme decat la san! Cine poate sa imi dea un sfat ii multumesc anticipat! O singura precizare:NU VREA BIBERON , am incercat diverse modele, am incercat si formula de lapte , dar nu accepta!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII