Intre frică și parenting echilibrat: cum micșoram riscul a fi părinți elicopter

Intre frica si parenting echilibrat: cum micsoram riscul a fi parinti elicopter

Intre frică și parenting echilibrat: cum micșoram riscul a fi părinți elicopter

Este complet normal să ne ingrijorăm pentru copiii noștri, dar in acelasi timp, această dădăcire și teamă constantă ne poate transforma in mame  obsedate de frica.  In plus, cele mai recente cercetări arată că acei copii care au părinți super grijulii (li se spune părinti elicopter) pot crește simțindu-se nepregătiți pentru maturitate. Si nesiguri pe ei.

Iată o discutie despre frică și parenting echilibrat și cum micșoram riscul a fi părinți elicopter.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Intre frică și parenting calm - sau despre riscul de a fi un părinte elicopter   
Constientizarea ne ajuta sa eliminam frica
1. Respira adanc
2. Exploreaza-ti factorii declansatori
3. Ascultarea constienta
Esti o mama elicopter? Afla facand acest TEST

Intre frică și parenting calm - sau despre riscul de a fi un părinte elicopter

Stiti ce se ascunde in mintea unui parinte chiar si in momentele fericite? Frica. Sau un soi de ingrijirare. Si, desi incerc sa-mi ascund temerile, sentimentele ies la iveala si copiii mei le preiau de la mine.

Cu totii ne dorim sa ne stim copiii in siguranta si sa le oferim cea mai buna viata posibila intr-o lume incerta, dar aici este chestiunea: Daca nu ne echilibram atentia si grija pe care le-o purtam, riscam sa ii privam de niste oportunitati importante care ii poate face mai siguri pe ei. De a-i face mai puternici. In plus, cele mai recente cercetari arata ca acei copii care au parinti super grijulii (adica li se spune parinti elicopter) pot creste simtindu-se nepregatiti pentru maturitate.

Dar cum putem renunța la toata această teamă și ingrijorare constanta? Este o lume plină de riscuri și pericole - cum să imi protejez copilul?

Este complet normal sa ne ingrijoram pentru copiii nostri, dar in acelasi timp, aceasta dădăcire si frica constantă ne poate transforma in părinti obsedați de frica. Ce este important sa ne amintim este ca, sub toata aceasta teama si ingrijorare, ne vom descoperi propriile nesigurante, nu pe ale copiilor nostri. Bineinteles ca este bine – minunat, de fapt - sa ne iubim si sa-i sprijinim pe copiii nostri in fiecare faza a vietii lor, dar teama si anxietatea noastra nu fac prea mult bine pentru ei. Citeste detalii in acest articol Nu proiecta fricile si anxietatile tale copilului tau - iata cum poti face asta

Conștientizarea ne ajută sa eliminam frica

Cand imi dau seama de ce imi este frica, in special in dinamica parinte-copil, imi dau seama ca in spatele ei este o forma de control. SI că de fapt, problema ar putea fi la mine. Probabil ca sunt prea stresata.

Iata cateva practici usoare de constientizare pe care le poti incerca pentru a incepe sa permiti vietii sa se desfasoare fara a interfera cu inutila ta iluzie de control. Insasi practica de a deveni constient de "ceea ce este" ajuta la disiparea fricii de toate acele necunoscute si de intrebarile cu "daca...".

1. Respiră adânc

Focusarea pe respiratie poate fi o practica efectiva de calmare si eliminare a stresului, insa trebuie sa construiesti pe ea in acelasi mod in care trebuie sa iti formezi muschii la sala de sport. Repetarea este cheia. Aminteste-ti de aceste respiratii adaugandu-le in calendar, scriindu-ti note de memento sau setand o alarma pe telefon, indiferent de ce este nevoie. De asemenea, poti apela la respiratia controlata de fiecare data cand te simti nemultumit. Rezervarea a cateva momente de liniste poate pune lucrurile in perspectiva, si te poate aduce inapoi pe corabie. Si chiar te poate ajuta sa observi ce ganduri sau sentimente au declansat reactiaCiteste 6 exercitii de respiratie pentru relaxare pe care trebuie sa le stie orice femeie

2. Explorează-ti factorii declanșatori

Scrie pe o bucata de hartie ce te streseaza cel mai mult in decursul unei zile. Gandeste-te la dimineata, dupa-amiaza si seara. Ia in considerare mediul de acasa, precum si lumea exterioara. Ce oameni par sa provoace un raspuns nedorit? Ce fac ei? Nu putem sa schimbam sau sa facem schimbari in viata noastra fara a fi constienti de locul in care ne luptam. Fa aceasta lista fara a te invinui pentru niciun punct de pe lista. Gandeste totul intr-un mod firesc, ca si cum ai fi un cercetator care colecteaza date. Nu o lua personal; doar afla.

3. Ascultarea constientă

In urmatoarele cateva zile, asculta-ti copilul fara niciun plan sau dorinta de a raspunde. Doar asculta. Observa daca, in timp ce ei vorbesc, planifici deja ceea ce vei spune in continuare. De indata ce observi ca faci acest lucru, intoarce-te cu picioarele pe pamant si indreapta-te din nou catre copii, ascultand chiar mai profund ceea ce ei va impartasesc. Ce ai pierdut?

Pe masura ce practicam mai mult exercitiul constientizarii pe parcursul zilelor, devenim in mod natural mai putin inclinati la suprareactii si la optiunile bazate pe frica care rezulta in adoptarea helicopter parenting. Prin aceasta, putem oferi copiilor nostri darul consecintelor naturale - le oferim sansa de a invata din ceea ce fac, nu din ceea ce le spunem sa faca.

De exemplu, fiul meu adolescent a mers la baschet cu o camasa cu maneci lungi sub tricou. Instinctul meu initial era sa-i spun sa renunte la camasa, ca ar fi prea cald si inconfortabil sa joace in ea. Intr-un moment de constientizare, inainte de a-mi deschide gura, mi-am dat seama ca trairea consecintelor naturale ale alegerii lui ar fi mai eficienta decat orice i-as spune.

Alegerile ca aceasta, din situatiile simple, sunt cele care ne dau sansa de a incepe sa renuntam la a fi parinti elicopter si ne fac sa aterizam. Fiecare sansa pe care o oferim copiilor nostri de a-si lua propriile decizii si de a descoperi consecintele actiunilor lor ii ajuta mai mult pe calea lor catre maturitate decat oricare dintre temerile noastre. Vrem ce este mai bun pentru ei, iar acum avem o noua modalitate de a le sustine bunastara finala. Spre surprinderea multora dintre noi, este prin vindecarea noastra in primul rand.

► Citeste si Parintii elicopter si legatura lor cu succesul scolar al copilului

Esti o mama elicopter? Afla facand acest TEST

Te-ai intrebat vreodata daca te implici prea mult in viata copilului tau? Desigur, la prima vedere pare o intrebare fara sens – orice parinte trebuie sa se implice in viata propriului copil, sub o forma sau alta. Felul in care se exercita aceasta implicare este insa determinant pentru evolutia unui copil. A-l sufoca cu grija permanenta, cu indicatii si preautii este, se pare, la fel de problematic ca si a-l ignora si a-i da libertate totala in tot ceea ce face  -  citeste in continuare aici.

Despre stilurile de parenting mai poti citi:

Cand cei doi parinti au metode diferite de parenting
8 tipuri de tatici: tu de care ai acasa?
Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului
Parentingul improvizat: sau cum a descoperit un tatic secretul educatiei
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala 

 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII