Familia disfuncțională - 8 caracteristici care o definesc

Familia disfuncțională - 8 caracteristici care o definesc
Orice familie este compusa, in mod ideal, de acei oameni dragi care te iubesc neconditionat, pe care te poţi baza în timpul unor perioade dificile și cu care poţi avea dezacorduri deschise fără a te simţi atacat sau judecat. La sfârșitul zilei, aceştia sunt oamenii pe care te poți baza și despre care știi că se vor iubi întotdeauna în vremuri mai grele sau mai uşoare.
Există insă si un altfel de familie - asa numită familie disfuncțională. Cum rămâne cu acei care provin din astfel de familii? Sunt semnele unei familii disfunctionale clare și evidente, sau pot fi subtile și înșelătoare? Iata 8 caracteristici comune ale unei familii disfuncţionale:
- veți citi:
1. Dependența
2. Perfecționism
3. Abuz
4. Imprevizibiltate și teamă
5. Iubire condiționată
6. Lipsa limitelor
7. Lipsa intimității
8. Comunicare slabă
Ce inseamnă totuși, o familie disfuncțională?
Dictionalul Medical al Universitatii de Medicina de la Harvard, defineste o familie disfunctionala ca una cu conflicte interne. Gelozii intre frati, conflicte intre parinti si copil, probleme mentale, violenta in familie, lipsa unui parinte din cresterea copilului, parinti divortati, abuz de alcool sau de droguri, relatii extraconjugale, dependenta de jocuri de noroc, parinti care nu au un loc de munca... - desi o seama de influente negative care afecteaza structura si necesitatile de baza ale unei familii.
In familiile unde exista un conflict, neglijenta, probleme de comportament de lunga durata - energia si dinamica membrilor sai este puternic afectata.
Intr-o astfel de familie exista o doza foarte mare de probleme emotionale intre membrii famililiei respective. De multe ori, copiii care provin din familii disfunctionale cred ca asa este dinamica normala a unei familii - si pot creste cu norme si valori gresite, care le pot afecta viitorul.
1. Dependența
Potrivit centrelor americane de parenting, aproximativ 45% din populația SUA a fost expusă unei forme de alcoolism sau comportament alcoolic în cadrul familiei. Acest lucru înseamnă că a atins un număr de 76 de milioane de persoane, dintre care aproximativ 26 de milioane sunt copii.
Conform studiilor realizate la finalul anului 2016 la nivel internațional, România a ajuns pe primul loc în topul consumului zilnic la alcool la bărbați, unde figurăm cu 8,2 băuturi alcoolice pe zi (studiu realizat pe bărbații cu vârsta cuprinsă între 45 și 59 de ani).
Dependența poate fi droguri, alcool sau o combinație a celor două. Părinții dependenți pot avea un impact negativ asupra familiei, fie că se referă la probleme financiare, dificultăți de comunicare sau la o legătură şi încredere cu deficienţe care afectează capacitatea fiecărui membru de familie de a forma relații apropiate și sănătoase cu ceilalți.
2. Perfecționism
Acest lucru poate fi dificil de observat, mai ales dacă o familie arată perfect din exterior. Dar, în spatele ușilor închise, este o poveste diferită. Când perfecționismul este foarte apreciat și părinții pun așteptări nerealiste asupra copiilor lor pentru a reuși, copiii pot crește cu probleme legate de imaginea de sine și de stimă de sine, crezând că nu vor fi niciodată suficient de buni. Copiii ar putea avea dificultăți în a merge la părinții lor atunci când au nevoie de sprijin emoțional. Ca rezultat, ei ar putea învăța să se închidă în ei înşişi și să aibă dificultăți în a oferi încredere oamenilor. Atunci când părinții acordă prioritate performanţelor copiilor lor, nu mai rămâne decât puţin spaţiu spre deloc în care greşelile să fie permise şi cultivate.
3. Abuz
Abuzul este o altă caracteristică comună a unei familii disfuncționale. Acesta poate fi fizic, emoțional și / sau sexual. Abuzul poate apărea între doi soți, în relaţia părinte-copil sau între doi fraţi. Abuzul este o metodă pe care familiile o folosesc pentru a-și pedepsi membrii pentru comportamente nedorite. Este, de asemenea, o modalitate prin care membrii să fie în control atunci când simt că au fost trădați sau nedrepțiți.
4. Imprevizibiltate și teamă
Imprevizibilitatea și frica de multe ori merg mână în mână. Acestea sunt un tipar produs adesea din abuz, așa cum se menționează în punctul anterior, dar pot exista și din comportamentul emoţional şi reactiv al unui părinte sau al soţului în legătură cu partea financiară. În mod normal, copiii care provin dintr-un cămin instabil, fie că acest lucru este cauzat de problemele financiare sau emoționale, pot suferi de stimă de sine scăzută și pot, fie să devină oameni super-responsabili, fie exact opusul și să reflecte comportamentele toxice ale părinților lor. Frica și imprevizibilitatea sunt caracteristici influențate de educația strictă și prea religioasă sau atunci când o familie nu permite diversitatea, ca membrii săi să-și formeze propriile convingeri, aspirații și interese.
5. Iubire condiționată
Dragostea necondiționată este ceva pe care familiile sănătoase o demonstrează. Dar în familiile disfuncționale, iubirea condiționată este adesea exercitată din tendințele manipulative ale membrilor. Când un părinte sau un soț îi oferă unui membru al familiei dragoste numai atunci când doreşte ceva, acesta poate proveni dintr-un sentiment de insecuritate sau de egoism. De exemplu, o mamă poate să-și arate dragostea și sprijinul pentru copilul ei, sperând că atunci când copilul va ajunge la maturitate, va avea grijă de ea. Dar când acel copil se dezvoltă în ceea ce ea consideră a fi un adolescent capricios şi nechibzuit, ea poate că nu va mai arăta cu ușurință aceeași iubire și acelaşi sprijin exprimate iniţial. Atunci când iubirea condiționată este exercitată, poate face membrii familiei să se simtă folosiți sau înșelați.
6. Lipsa limitelor
Atunci când o familie nu stabilește limite sănătoase, membrii se vor simți de multe ori ca și cum nu ar avea nici o intimitate sau că nu sunt respectați. Părinții care își văd copiii ca trofee sau ca o extensie a lor înșiși pot hrăni un comportament narcisist, care poate face adesea copiii să se simtă confuzi în legătură cu propria lor identitate care nu este cultivată corespunzător sau încurajată. O lipsă de limite apare adesea atunci când un părinte încearcă să controleze şi să domineze prin furie. Când copiii se simt ca și cum nu ar avea de ales decât să acționeze sau să se comporte în anumite moduri pentru a nu-şi supăra părinții, ei cresc de obicei simţindu-se înstrăinați și pierduți și pot fi prea autocritici.
7. Lipsa intimității
Familiile disfuncționale pot adesea să interpreteze greşit codependența ca intimitate. În familiile sănătoase, părinții își învață copiii cum să fie autosuficienţi. Dar dacă un părinte se teme să dea drumul copiilor, ei pot exprima că nu vor putea să trăiască fără copii dacă aceştia cresc și pleacă.
Același lucru este valabil și pentru un soț care ar putea să-și exprime în mod excesiv agăţarea de partener. Este important ca membrii familiei să ofere posibilitatea alegerii de a fi unii cu ceilalţi pentru că doresc, nu pentru că trebuie. În cele din urmă, dragostea este un act altruist și nu ar trebui să fie niciodată presată sau forțată.
8. Comunicare slabă
O mulțime de conflicte din familii provin de obicei din comunicarea necorespunzătoare. Atunci când membrii nu se pot exprima pe deplin din cauza unei comunicări tensionate sau inexistente, aceştia pot să se simtă neauziţi, invizibili sau greșit înțeleşi. În general, familiile disfuncționale nu practică suficient abilitățile de comunicare sănătoasă. Ca urmare, membrii pot reacționa rapid, mai degrabă decât să vrea să asculte pentru a înțelege. În consecință, apar multe argumente care creează stres zilnic și provocări care separă familia, în loc să o aducă mai aproape.
Familia ta se identifică cu oricare dintre aceste caracteristici?

7 sfaturi de solutionare a conflictelor intre frati
Asa cum exista familii in care fratii si surorile se inteleg armonios, exista si familii in care acestia se cearta continu intre ei. Neintelegerile intre frati apar de obicei atunci cand unul dintre copii incearca din rasputeri sa atraga atentia parintilor. Copiii in general, au sentimentul ca nu primesc in egala masura cu ceilalti frati atentie din partea parintilor, si din acest motiv folosesc (involuntar) diverse tactici ca sa se faca remarcati.
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII