Bunicii care răsfață copilul cu mancare nesănătoasă - cum procedăm?

Bunicii care rasfata copilul cu mancare nesanatoasa - cum procedam?

Bunicii care răsfață copilul cu mancare nesănătoasă - cum procedăm?

Majoritatea bunicilor își răsfață nepoții în orice ocazie. Cu multă atenție, cadouri, dar și cu dulciuri, înghețate și alte alimente nesănătoase.


Acest lucru provoacă uneori tensiuni cu părinții copilului, deoarece - indiferent de cât de bune sunt intențiile bunicior - cantitatea mare de zahăr și grăsime pe care o primește copilul în acest fel, nu îl face fericit pe fiecare părinte.

- veți citi:
O relație bună
Hrană sănătoasă
Bunicii si parentingul de azi: 5 reguli de stabilit

Pe de o parte, te bucuri de faptul că părinții tăi (sau socrii) doresc să petreacă timp cu copiii, sau chiar să-i ia la ei câte o noapte. Vă ajută cu acest lucru, iar nepoții își văd bunicii în mod regulat și viceversa. Pe de altă parte: nu vă bucurați neapărat atunci când bunicii îndoapă copiii cu tot felul de gustări și dulciuri. Dar cum rezolvați această situație fără discuții?

O relație bună

Potrivit sociologului olandez Dina Rose, există două scenarii. Există categoria de bunici care supraveghează în mod regulat copiii și, prin urmare, au un rol în educația și creșterea acestora. Aceștia își hrănesc în mod regulat nepoții. Și mai există categoria de bunici care au doar ocazional grijă de nepoți, de exemplu în vacanțele de vara.

Potrivit psihologului, soluția pentru această din urmă categorie este destul de simplă: lăsați lucrurile cum sunt. "În cele din urmă, faptul că își construiesc o legătură cu nepoții, și construiesc amintiri este mai important decât cantitatea de cornuri pe care o manâncă împreună", spune ea.

Hrană sănătoasă

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că trebuie să renunțați cu totul la ideea de hrană sănătoasă, chiar dacă copiii dumneavoastră manânca ocazional cu bunicii. Potrivit lui Rose, nu trebuie să discutați neapărat cu bunicii despre acest lucru, însă puteți rezolva situația, facându-vă copilul conștient de alimentele sănătoase. Dacă e destul de mare, desigur. Puteți face acest lucru după cum urmează:

 Discutați cu copilul despre faptul că va ramâne la bunici și că va primi "bunătăți".
Explicați-i că este o excepție, și că "standardul" este să mânance sănătos. Acordați o atenție deosebită acestui lucru în zilele dinaintea "mini-vacantei" la bunici, pentru a oferi o contrapondere la festinul care îi așteaptă.

 Întrebați-vă copilul ce fel de mâncare "mai puțin sănătoasă" este preferata sa/lui.
Le puteți propune apoi să refuze alte bunătăți, astfel încât să se poată bucura de preferințele sale.

 Învatati-vă copiii să nu manânce atunci când stomacul lor este plin.
Destul este destul, iar bomboanele gustoase nu mai sunt delicioase dacă provoacă greață.

Psihologul olandez are o soluție diferită pentru bunicii și bunicile care oferă în mod regulat copilului dvs. constant un mic dejun / masă de prânz / masă de seară încărcat(ă). "În primul rând, este important ca aceștia să știe ce credeți dvs., ca părinte, despre o alimentație sănătoasă", spune Rose. "Invitați-i la masă și spuneți-le ce obiceiuri și priorități aveți atunci când vine vorba de hrană".

Dar, spune ea, nu vă faceți griji dacă părinții voștri nu îndeplinesc (întotdeauna) aceste așteptări. "În schimb, faceți o distincție între produsele alimentare" obișnuite și mâncarea de "la bunici". "În felul acesta, copiii dumneavoastră consumă în mod regulat alimente sănătoase, iar bunicii au șansa de a-și răsfăța nepoții".

Bunicii si parentingul de azi: 5 reguli de stabilit

Parinti de azi au alte idei si convingeri despre cresterea copilului decat cele ale bunicilor de azi. Si daca bunicii ar face un mic efort de memorie, si-ar aduce perfect aminte ca si ideile mamelor lor (adica strabuniciler) au fost relativ depasite si au considerat ca isi cresc copiii dupa reguli noi, moderne. Iata niste sugestii de discutat pentru a evita niste conflicte mai mari de idei. Un fel de reguli de conduita :) Este important ca ele sa fie stiute dinainte de copil dar chiar si de catre soacre sau mame bunici.

Citeste mai departe...

 Comunitatea Desprecopii - Hai pe forumul parintilor

Parenting modern

autor: Redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Bunici

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII