Atitudinea părinților poate influența durerea de cap la copii

Atitudinea părinților poate influența durerea de cap la copii

Durerile de cap sunt din ce în ce mai frecvente în rândul copiilor și adolescenților (3). Un studiu din 2018 a arătat că peste 88% dintre adolescenți se confruntă frecvent cu dureri de cap , migrene iar 6% dintre ei suferă de dureri cronice de cap. (1, 2).

Tot studiile arată că părinții, în general, nu știu cum să reacționeze la durerile de cap ale copiilor. Studiul publicat online în Martie 2019(3) arată că atitudinea părinților poate agrava durerea de cap la copii și poate influența negativ modul în care copiii percep durerea.

Să vorbim de cele două extreme.

Părinții prea grijulii

Există o categorie de părinți - cei foarte grijulii - care asociază durerile de cap ale copiilor cu anumite cauze și situații extreme, îngrozitoare: “De ce îl doare așa de des capul? Dacă are o tumoare pe creier?”, “Dacă s-a lovit la cap și îmi ascunde?”, “Dacă este ceva grav?”. Ei bine, durerile de cap la copii sunt rareori cauzate de situații extreme precum cele de mai sus. Durerile de cap primare nu sunt provocate de o altă afecțiune, sunt dureri de cap trecătoare și ușor de tratat cu odihnă, somn, relaxare, eliminarea stresului sau a factorilor declanșatori precum telefonul, jocurile video, sau prin administrarea unui analgesic cu ibuprofen. Aflați mai multe despre tipurile de dureri de cap aici.

Conform studiului (3), părinții prea protectivi influențează negativ starea copilului și modul în care acesta percepe durerea. Scenariile negative ale părinților grijulii pot crea stări de anxietate și depresie copiilor, agravând astfel durerile de cap.

Părinții neglijenți

În această categorie intră părinții care trec prea ușor cu vederea durerile de cap ale copiilor. “Lasă că până te însori îți trece”, “Te prefaci că te doare capul ca să nu mergi la școală”.

Pentru un copil care într-adevar simte durere, astfel de atitudini nu ajută și produc o frustrare foarte mare. Copiii nu pot identifica întotdeauna cauza durerii de cap. Motivele sunt diverse: poate au sărit o masă, există un factor de stres la școală, ș.a.m.d.

Sfaturi:

Atunci când copilul are o durere de cap, lăsați-l să se odihnească în liniște într-o camera întunecată. Închideți televizorul și jocurile video. Administrați-i un anaglezic, întrebați medicul care este doza corectă pentru greutatea lui. Dacă copilul nu a mâncat de ceva timp, o gustare ușoară ar fi o idee bună. Este bine să-i dați să bea ceva. Scăderea glicemiei sau deshidratarea pot provoca o durere de cap. De asemenea, a-l ține în brațe poate fi reconfortant pentru amândoi.

În cazul în care copilul are dureri de cap frecvente, țineți un jurnal al acestora. Acest lucru este foarte util pentru medici. Descărcați aici un model de jurnal al durerilor de cap și notați lucruri precum: când apar durerile, intensitatea durerii, ce alte simptome prezintă copilul (greață, vomă, sensibilitate la lumina, etc.), cât timp durează durerea, ce l-a ajutat să scape de durere.

Este important ca părinții să-și asculte copiii, să empatizeze cu ei, pentru a înțelege cât de reală și intensă este durerea lor de cap.

Referințe:
[1]. Seshia SS. Chronic daily headache in children and adolescents. Curr Pain Headache Rep. (2012) 16:60–72. 10.1007/s11916-011-0228-9 [PubMed]
[2]. Krogh AB, Larsson B, Linde M. Prevalence and disability of headache among Norwegian adolescents: a cross-sectional school-based study. Cephalalgia (2015) 35:1181–91. 10.1177/0333102415573512 [PubMed]
[3]. Ertem DH, Bingol A, Ugurcan B, et al. The impact of parental attitudes toward children with primary headaches [published online March 21, 2019]. Clin Child Psychol Psychiatry. doi: 10.1177/1359104519838571

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente