Varsta tatălui la concepția copilului și legătura cu riscul de autism al copilului

Varsta tatalui la conceptia copilului si legatura cu riscul de autism al copilului

Varsta tatălui la concepția copilului și legătura cu riscul de autism al copilului

Varsta la care un barbat devine tata - poate fi om risc de autism pentru copil. Bărbații și femeile peste o anumita vârstă au un risc mai mare decat cei mai tineri să aibă un copil cu autism, conform mai multor studii publicate în ultimul deceniu. Mai ales când vine vorba de tați, acest efect de vârstă parentală este una dintre cele mai consistente constatări în epidemiologia autismului.

Iata la ce vârstă crește riscul pentru bărbați si ce alti factori sunt in ecuatie atunci cand un barbat devine tata peste 45 de ani.

veti citi
Vârsta la care un bărbat devine tată are implicatii majore asupra sănătătii copilului
De unde știm că bărbații mai în vârstă au un risc ridicat de avea un copil cu autism?
La ce vârstă crește riscul pentru bărbați?
Cât de mare este creșterea riscului?
De ce au bărbații mai în vârstă un risc crescut de avea un copil autist?
Cum influențează vârsta mamei riscul?
Tendința spre a avea copii mai târziu în viață explică creșterea prevalenței autismului?

Vârsta la care un bărbat devine tată are implicatii majore asupra sănătătii copilului

Varsta la care devenim (sau ne alegem sa devenim parinti) nu este una fara implicatii de viitor pentru copil. Pentru ca inaintand in varsta, apar o serie de riscuri ...

Bărbații și femeile peste o anumita vârstă au un risc mai mare decat cei mai tineri să aibă un copil cu autism, conform mai multor studii publicate în ultimul deceniu. Mai ales când vine vorba de tați, acest efect de vârstă parentală este una dintre cele mai consistente constatări în epidemiologia autismului.

Legătura dintre vârsta unei mame și autism este mai complexă: femeile par să aibă un risc crescut in doua situatii - atunci când sunt mult mai în vârstă, dar si cand sunt mai tinere decât media, conform unor studii.

Cu toate acestea, să explicăm de ce vârsta părinților influențează riscul de autism s-a dovedit dificil de demonstrat.

De unde știm că bărbații mai în vârstă au un risc ridicat de avea un copil cu autism?

Epidemiologii au adunat date despre un număr mare de familii și au calculat cât de des bărbații de vârste diferite au un copil cu autism. Primul studiu riguros de acest tip, publicat în 2006, s-a bazat pe registrele medicale ale 132.000 de adolescenți israelieni. Acesta a arătat că bărbații din 30 de ani au de 1,6 ori mai multe șanse să aibă un copil cu autism decât bărbații sub 30 de ani.

De atunci, oamenii de știință au efectuat analize similare ale datelor cu privire la copiii născuți în California, Olanda,  Danemarca și Suedia, precum și a unui set de date internațional pe 5,7 milioane de copii. Toate rezultatele acestor cercetati au dovedit o prevalență crescută a autismului în rândul copiilor cu parinti mai in varsta decat media.

La ce vârstă crește riscul pentru bărbați?

Nimeni nu stie varsta exacta. În general insa, concluziile tuturor studiilor indică faptul că riscul de avea un copil cu autism crește constant în timp la barbati.

Cât de mare este creșterea riscului?

Rezultatele studiilor variază de la 5 la 400 la sută. Un studiu din 2017 bazat pe secvențializarea întregului genom de aproape 55.000 de persoane sugerează că barbatii in mijlocul varste de 40 de ani au șanse mai mari de 5-10% să aibă un copil cu autism decât barbatii de 20 de ani.

Însă, un studiu amplu din 2014, bazat pe un studiu amplu realizat in Suedia, a indicat că riscul de autism în rândul copiilor născuți de tați mai in varsta de 45 de ani este cu aproximativ 75 la sută mai mare decât este pentru copiii născuți de tați cu varsta la începutul anilor 20. Și o analiză din 2015 a datelor suedeze a constatat că bărbații de peste 55 de ori au un risc de de patru ori mai mare să aibă un copil cu autism decât bărbații sub 30 de ani.

Dar, chiar și așa, riscul absolut de a avea un copil cu autism este scăzut chiar și pentru cei mai vârstnici părinți. Cercetătorii din studiul din 2017 au calculat că aproximativ 1,5 la sută dintre copiii născuți din părinți în cei 20 de ani vor avea autism, comparativ cu aproximativ 3 la sută dintre copiii născuți din părinți în 40 de ani.

De ce au bărbații mai în vârstă un risc crescut de avea un copil autist?

Cea mai proeminentă ipoteză este că sperma bărbaților în vârstă a acumulat multe mutații spontane pe care bărbații le transmit copiilor lor.

Spermatozoizii se divid mai des decât fac ovulele femeii. Cu fiecare diviziune, ADN-ul unei celule este copiat, prezentând o oportunitate de apariție a mutațiilor. O analiză a familiilor din Islanda a arătat că, cu fiecare an care trece, un bărbat transmite în medie alte două mutații spontane sau de novo (mutatiile genetice ce apar la fecundarea oului) , copilului său.

Studiile la șoareci confirmă că puii de șoareci masculi mai în vârstă au un număr relativ mare de mutații. Și această ipoteză este în concordanță cu observația că un copil cu autism care are un tată mai in varsta tinde să fie singurul copil cu autism din acea familie.

Totuși, există si alti factori in ecuatie. Un model matematic al moștenirii autismului indică faptul că mutațiile de novo (mutatiile genetice ce apar la fecundarea oului) reprezintă nu mai mult de 20 la sută din riscul crescut de autism în rândul copiilor părinților in varsta.

Ce altceva ar putea explica aceste tipare?

Este posibil ca legătura să se deruleze în alt mod: bărbații care sunt susceptibili de a tată un copil cu autism pot avea copii relativ târziu în viață. Acești bărbați pot avea trăsături de autism care întârzie capacitatea lor de a găsi un partener.

Modificările etichetelor chimice pe ADN-ul spermatozoizilor odată cu înaintarea în vârstă a bărbaților ar putea juca un rol. Această ipoteză este în concordanță cu studii epidemiologice care arată că vârsta unui bunic la momentul nașterii unui părinte poate afecta riscul de autism al unui nepot și vârsta modifică etichetele chimice pe spermă la șoareci. Dar această idee este controversată: nu există dovezi directe că aceste etichete sunt transmise de-a lungul generațiilor la oameni.

Studiile au remarcat factori suplimentari, inclusiv un risc crescut de boală autoimună la părinții mai in varsta. Și pentru că este probabil să fie relativ bogați în comparație cu părinții mai tineri, părinții mai în vârstă pot avea mai multe șanse să solicite o evaluare de autism pentru copilul lor. Cititi De ce este autismul la copil atat de greu de diagnosticat

Cum influențează vârsta mamei riscul?

Șansa unei femei de a avea un copil cu autism crește constant cu vârsta. Însă mai multe studii au descoperit că mamele adolescente sunt, de asemenea, la un risc crescut. În general, cercetătorii au efectuat mai puține studii asupra vârstei materne și a autismului, iar rezultatele nu sunt atât de clare, cât și pentru tați. Efectele vârstei materne sunt mai greu de detectat în studiile epidemiologice, deoarece femeile au copii intr-o fereastra de varsta mai mai restrânsă decât bărbații.

Numărul de mutații de novo în celulele ovulului crește odată cu vârsta, deși într-un grad mai mic decât în ​​spermatozoizi. Ca și în cazul bărbaților, femeile care au trăsături de autism pot avea copii târziu.

Tendința spre a avea copii mai târziu în viață explică creșterea prevalenței autismului?

Poate ca da si poate ca nu. Nu este clar stabilit.  Calculele independente sugerează că tendința de a procrea mai tarziu reprezinta doar aproximativ 5% din creșterea prevalenței autismului. Dar investigarea legăturii dintre vârsta parentală și riscul de autism ar putea oferi indicii despre biologia care stă la baza autismului unui copil. Iar cercetatrile continua.

De citit si 7 Cauze posibile ale autismului la copil

autor: Desprecopii.com 2019
referinte
Advanced paternal age effects in neurodevelopmental disorders—review of potential underlying mechanisms
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5299396/
https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2fnational%2fhealth-science%2fthe-link-between-autism-and-older-parents-is-clear-but-the-why-is-not%2f2017%2f12%2f15%2fdbe03284-dc62-11e7-b859-fb0995360725_story.html%3f
Autism and parental age
https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/autism-and-parental-age/
Father’s Age Linked to Autism
https://www.webmd.com/children/news/20120822/fathers-age-linked-autism#1

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII